Vse, kar morate vedeti o retinolu. Na kaj morate biti pozorni, preden ga nanesete na kožo.

Kaj je retinol?

Retinol je na kratko vrsta vitamina A – hranilo, ki pomaga pospeševati obnavljanje celic (med mnogimi drugimi stvarmi). Je vrsta retinoida, kar je krovni izraz za družino kemičnih spojin, ki so vse povezane z vitaminom A in vključujejo retinojsko kislino, retinil palmitat in retinaldehid.

Retinol se pogosto dodaja v izdelke za lokalno uporabo, da bi polepšal kožo, zmanjšal pojav aken, pospešil izmenjavo kožnih celic in spodbudil proizvodnjo kolagena. Poleg tega ljudje uporabljajo izdelke z retinolom, ker lahko delujejo kot antioksidant. Retinol deluje tako, da izboljša videz znakov staranja – poškodb zaradi sonca na obrazu, starostnih peg in gub , ki jih povzročajo presežki prostih radikalov.

Retinol-Like Serum

Zdaj ženske bolj kot kdaj koli prej v svojo rutino za nego kože vključujejo izdelke z retinolom. In zakaj je tako? Zaradi neštetih koristi retinola za kožo! Retinol v izdelkih za nego kože proti staranju in aknam:

  • odmašuje pore
  • zmanjša pojav znakov staranja
  • poveča debelino kože (boj proti tanki koži)
  • Spodbuja proizvodnjo elastina in kolagena
  • pomaga pri odstranjevanju temnih madežev in poškodb zaradi sonca
  • Odpravite strije in izboljšajte strukturo kože

Retinol je koristen za ljudi, ki imajo težave z aknami, pigmentacijo in staranjem (kot so drobne linije in gube). Skoraj vsakdo se obrne na retinol, da bi pomagal zmanjšati te pogoste skrbi za kožo. Ni čudno, da je retinol zlati standard sestavin za nego kože proti staranju!

Kako retinol deluje na kožo?

Retinol deluje tako, da aktivira encime v dermisu. Ti encimi sčasoma pretvorijo retinol v retinojsko kislino, ki je aktivna oblika vitamina A. Retinojska kislina lahko komunicira z receptorji kožnih celic in jim pove, naj delujejo kot “zdrave, mlajše” kožne celice.

Retinol proti retinoidu

Razlika med retinolom in retinoidi je v tem, da izdelki brez recepta vsebujejo obliko retinola v obliki estrov (derivati vitamina A). Najpogosteje najdemo imena retinil palmitat, retinil acetat, retinil linoleat itd.

Čeprav ima retinojska kislina impresiven seznam prednosti, je tu še ena varovalka: je izjemno močna in njena neposredna uporaba na koži brez vlažilne kreme povzroča draženje, kot so rdečica, suhost in luščenje (predstavljajte si to tako – obnovitveni “sistem” vaše kože je v turbo načinu). Retinol pa je blažja alternativa, ki ima manj teh stranskih učinkov.

Kakšne so prednosti retinola?

Retinol koristi ljudem vseh starosti, ki se spopadajo z nekaterimi najpogostejšimi težavami s kožo, od pomoči pri zdravljenju aken do pomoči pri glajenju drobnih linij in gub.

Ne glede na to, ali ste mladostnik z aknami, ali ste dosegli sredino tridesetih let in ugotovili, da je gube vse težje zadržati, ali pa vas pestijo dvojne gube in akne, se retinol lahko zdi kot pravi odgovor.

Tukaj so 3 prednosti retinola pri negi kože in zakaj velja za “zlato standardno” sestavino proti staranju.

1. Zmanjšuje akne

Retinol s povečanjem obnavljanja celic pomaga odmašiti pore in preprečiti, da bi se sploh zamašile. To ne pomaga le pri zmanjševanju obstoječih kožnih madežev, temveč pomaga tudi pri preprečevanju novih izbruhov.

Nekatere vrste vitamina A, kot je tretinoin (t. i. retin-A), pomagajo v boju proti aknam tudi tako, da blokirajo določene vnetne poti. 

2. Glajenje drobnih linij in gubic

Prednosti dobrega seruma z retinolom vključujejo glajenje drobnih linij in gub ter upočasnitev znakov staranja. Zahvaljujoč svoji sposobnosti spodbujanja proizvodnje kolagena lahko retinol veliko pripomore k zmanjšanju videza gub in mladostni koži. S spodbujanjem proizvodnje kolagena se zmanjšata tudi dolžina in globina gub. Poleg tega je bilo v študiji ugotovljeno, da se je z uporabo retinola povečala tudi količina glikozaminoglikanov, snovi, ki povečuje vlažnost kože.

To je pomembno, saj ustrezna in zadostna hidracija prav tako pomaga ohranjati kožo brez gub. Ta študija je nadalje pokazala, da je koža, obdelana z retinolom, bolje odporna na poškodbe, zaradi česar je dolgoročno videti bolje.

3. Povečajte proizvodnjo kolagena

Kolagen je beljakovina, zaradi katere je koža gladka, napeta in čvrsta. S staranjem ga postopoma izgubljamo, kar je v bistvu vzrok za nastanek drobnih linij in globokih gub, zaradi katerih smo videti starejši.

Izguba kolagena lahko prispeva tudi k povešeni koži, ki se ne odbija več tako kot nekoč. Retinol spodbuja nastajanje kolagena in pomaga ohranjati kožo čvrsto in gladko oziroma brez gub. Pomaga tudi pri odpravljanju povešenosti.

Da bi izdelek za nego kože z retinolom še dodatno spodbudili, v svojo prehrano vključite več kolagena.

Kolagen shot vsebuje 5000mg hidroliziranega ribjega kolagena, msm, vitamin C, hialuronsko kislino, biotin, vitamin B6 in cink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *