Če ste starejši od 30 let in še ne uporabljate retinola, potem je čas, da si podrobneje ogledate to sestavino. Mnogi med nami so danes zadovoljni, da naša koža odraža dobro preživeto življenje z nekaj linijami in gubami, zato morda mislijo, da retinol ni za njih, saj je najbolj znan kot sestavina proti staranju.

Retinol-Like Serum

Vendar pa retinol v resnici prinaša številne koristi za kožo, ki lahko pomagajo pri vseh izzivih, s katerimi se vaša koža sooča s staranjem. Če želite polepšati dolgočasno kožo ali ji pomagati pri obvladovanju hormonskih sprememb, ki jih povzročajo menopavza, menstrualni cikli ali kontracepcija, je retinol lahko pomemben dodatek k vaši rutini za nego kože.

Kaj je retinol?

Retinol je vrsta retinoida, pridobljenega iz vitamina A. Retinoid je krovni izraz za blažje domače vrste in močnejše vrste, ki so na voljo le na recept. Najmočnejši retinoidi, kot sta izotretinoin in tretinoin, so čista retinojska kislina, kar pomeni, da boste rezultate začeli opažati takoj.

Kakšne so prednosti retinola?

  1. Zmanjša znake staranja

Retinol je sestavina številka ena za vse spole in starosti, ki jo morate dodati v rutino nege kože, če želite odpraviti znake staranja, saj je ena redkih sestavin za nego kože, ki lahko pomaga spodbujati obnavljanje celic in proizvodnjo kolagena. Kolagen je beljakovina, ki ima bistveno vlogo pri ohranjanju polnosti in elastičnosti kože.

Pri ženskah, starejših od 30 let, je staranje kože bolj opazno, saj se kolagen iz kože izčrpava hitreje kot pri moški koži. Ko se kolagen začne izgubljati, koža začne izgubljati gostoto in se poveša, kar se pospeši v prvih petih letih menopavze, ko ženska koža izgubi približno 30 % kolagena. Uporaba izdelka, ki vsebuje retinol, bo pomagala spodbuditi nastajanje kolagena in tako zmanjšala posledice staranja kože.

2. Pomaga pri spremembah kože zaradi menopavze

Menopavza je žal povezana s številnimi težavami na koži, saj se poglabljajo gube, temni madeži in povešena koža. Spremembe pH, upad estrogena in hormonska nihanja lahko povzročijo tudi pojav aken, rozacee in ekcemov. 

Retinol pomaga pri nekaterih od teh simptomov, kot je izguba kolagena, in pri odpravljanju mlahave kože ali temnih madežev. Ker pa lahko koža postane bolj suha, se je najbolje prepričati, da koža prenaša retinol, da preprečite draženje v menopavzi.

3. Lahko izenači ten kože

Temne lise, hiperpigmentacijo in znamenja po izpuščajih je težko zdraviti, od 30. leta dalje pa jih bo zaradi izpostavljenosti soncu ali nihanja hormonov verjetno več. Retinol pomaga odmrlim kožnim celicam (vključno s tistimi z melaninom), da se odstranijo, kar pomaga novim celicam, da pridejo na površje.

Prav tako pomaga preprečevati izbruhe, kar pomeni, da se je treba manj ukvarjati z znamenji po izpuščajih.

4. Lahko pomaga pri blaženju izbruhov aken, ki se pojavijo pri odraslih

Približno 3 % ljudi naj bi imelo akne po 35. letu starosti, pa tudi tisti, ki imajo redne izbruhe zaradi nihanja hormonov ali življenjskih obdobij, kot je menopavza.

Mladostna in zdrava koža

Uvedba retinola v rutino nege kože bo z luščenjem kože in zmanjšanjem tveganja zamašenih por pomagala preprečiti izbruhe.

Kako uporabljati retinol pri negi kože?

Pri uvajanju retinola v rutino nege lahko traja nekaj časa, da ga koža prenese. To pomeni, da je znano, da retinol povzroča izsušitev, odvisno od tega, kako se koža nanj prilagodi.

Retinol začnite uporabljati postopoma. Priporočamo, da začnete z uporabo 1-2x na teden in uporabo postopoma povečujete, če se koža nanj dobro odziva.

Če pri negi kože uporabljate tudi kisline, jih uporabljajte zvečer namesto AHA/BHA, zjutraj pa uporabite vitamin C. Na ta način boste povečali učinkovitost in zmanjšali draženje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *