Ste že slišali ali videli oglas za prehransko dopolnilo za bolj zdravo, čvrsto in dobro navlaženo kožo? Od ljudi, ki kolagen v prahu mešajo v jutranjih smoothijih, do ljudi, ki jemljejo kolagenske kapsule skupaj z obroki, ne preseneča, da je kolagen postal iskana sestavina tako za ljubitelje nege kože, strokovnjake za dobro počutje in celo dermatologe.

Vendar pa niso vsi kolagenski dodatki enaki – različne oblike in viri kolagena imajo svoje prednosti in slabosti. Ker je na trgu na voljo veliko možnosti, smo pripravili kratek vodnik, ki vam bo pomagal izbrati najboljši kolagen.

Kaj je kolagen?

Kolagen je najbolj razširjena beljakovina v vašem telesu, saj predstavlja skoraj 30 % celotne količine. Pravzaprav prispeva k skoraj 75 % teže vaše suhe kože. Lahko ga obravnavamo kot gradnik vaše kože, mišic, kit, vezi, hrustanca, kosti in drugih vrst vezivnih tkiv. Ker ima kolagen strukturo, podobno vlaknom, so tkiva zaradi njega prožna in dovolj močna, da zdržijo raztezanje.

Do zdaj je bilo opredeljenih 28 tipov, vendar tip I predstavlja večino celotnega kolagena v telesu in zagotavlja strukturo koži, kostem itd. Zdrava raven kolagena je povezana z zdravjem sklepov, vezi, nohtov in las vendar se bomo osredotočili na kolagen za kožo.

Kaj se s staranjem dogaja s kolagenom?

Proizvodnja kolagena se s starostjo zmanjšuje. V mladi koži prevladuje kolagen tipa I (skoraj 80 %). S starostjo se sposobnost telesa za obnavljanje kolagena vsako leto zmanjša za 1-1,5 %, kolagenska vlakna postanejo šibkejša in tanjša, kar povzroči nastanek drobnih linij in gubic.

Poleg tega lahko okoljska izpostavljenost in dejavniki življenjskega sloga, kot so poškodbe zaradi sonca (UV-sevanje), onesnaženje, oksidativne poškodbe (prosti radikali), kajenje, pomanjkanje gibanja in spanja, prekomerno uživanje rafiniranih sladkorjev in ogljikovih hidratov ter celo menopavza, dodatno zmanjšajo sintezo naravnega kolagena v telesu.

Kako upočasnimo izgubo kolagena v telesu?

Staranje je neizogibno. Vendar strokovnjaki priporočajo, da se vsak dan zaščitite pred soncem z uporabo kreme z zaščitnim faktorjem in uživate uravnoteženo prehrano s sadjem, zelenjavo, polnozrnatimi izdelki, oreščki itd., ki vsebuje veliko hranilnih snovi, da bi ohranili zdravo kožo.

Poleg tega je kolagen naravno prisoten v nekaterih živilih in nekatera hranila, ki so prisotna v naši hrani, kot so vitamin C in cink ter nekatere aminokisline hidroksiprolin in glicin, spodbujajo nastajanje kolagena. Glavni viri kolagena so živalsko meso (zlasti trdi kosi) ter morske in sladkovodne ribe (kosti in koža), ki vsebujejo vezivno tkivo. Uživanje zadostne količine teh virov kolagena je lahko neprimerno ali nedostopno.

Če uravnoteženi prehrani dodamo še varna in učinkovita prehranska dopolnila s kolagenom, so koristi lahko daljnosežne.

Ali se splača jemati kolagenske dodatke?

Kolagena telo ne more absorbirati v celotni obliki, zato ga razgradi na aminokisline. Zato uživanje hrane, bogate s kolagenom, morda ne bo povzročilo višje ravni kolagena v telesu.

Poleg tega so molekule tako velike, da težko preidejo plast kože, zato je lokalna uporaba kolagena malo uporabna.

Po drugi strani pa oralni dodatki kolagena zagotavljajo gradnike za proizvodnjo kolagena v dermisni plasti kože in dokazano jih telo učinkovito absorbira z opaznimi koristmi.

Kaj so kolagenski peptidi oz. hidroliziran kolagen?

Kolagenski peptidi so majhni koščki kolagenskih beljakovin, pridobljeni iz živalskega vira. Ker kolagena ni mogoče absorbirati v celotni obliki, ga je treba razgraditi v peptide ali verigo aminokislin. Peroralni kolagenski dodatki dejansko vsebujejo kolagenske peptide ali hidroliziran kolagen, ki se zlahka absorbirajo v prebavnem traktu ali natančneje v tankem črevesu.

Pogosto vprašanje je, ali beljakovinska dopolnila prinašajo enake koristi kot dopolnila s kolagenskimi peptidi. Beljakovinska dopolnila, kot je sirotka, pridobljena iz mleka, veljajo za popolne beljakovine. Zagotavljajo vseh devet esencialnih aminokislin, potrebnih za različne telesne funkcije, vključno z obnovo mišic.

Kolagenska dopolnila pa zagotavljajo veliko količino specifičnih aminokislin, ki sodelujejo pri proizvodnji kolagena. Prav tako kolagenski peptidi spodbujajo proizvodnjo kolagena, elastina in hialuronske kisline, ki imajo ključno vlogo pri strukturi in elastičnosti kože.

Ne bo narobe, če rečemo, da tako prehranska dopolnila s kolagenskimi peptidi kot beljakovinska prehranska dopolnila nudijo koristi za zdravje, vendar na različne načine.

Znanstveno podprte prednosti kolagena

Raziskave o učinkovitosti kolagenskih dodatkov so se v prvi vrsti nanašale na zdravje kože in sklepov. Različne klinične študije so pokazale, da pozitivno vplivajo na:

 • elastičnost kože
 • znake staranja kože, vključno z drobnimi linijami in gubami
 • vlaženje
 • proizvodnjo kolagena (povečanje gostote) in hialuronske kisline

Nekatere študije so poročale tudi o tem, da so peroralni kolagenski peptidi izboljšali rast nohtov in bili učinkoviti tudi pri zmanjševanju simptomov krhkih, razpokanih ali lomljivih nohtov.

Kako izbrati najboljši kolagen?

Če nameravate kupiti najboljše kolagensko dopolnilo, morate upoštevati naslednje dejavnike:

 1. Tip

Kolagenska dopolnila so lahko v obliki prahu, kapsul, tablet, tekočin itd. Običajno ena sama kolagenska kapsula ne zagotavlja zadostne količine kolagena, zato bodo ljudje morda morali zaužiti več kapsul, da bi dosegli priporočeni odmerek.

 • Odmerjanje

V različnih študijah so bili uporabljeni odmerki kolagenskih dodatkov od 5 do 10 gramov na dan. Vendar se lahko navodila za odmerjanje razlikujejo glede na izbrani izdelek.

 • Sestavine/izvor
 • Govedo: Večina izdelkov na osnovi kolagena, ki so na voljo na trgu, je pridobljena iz govedi. Čeprav so relativno cenejši, obstaja tveganje kontaminacije. Poleg tega to morda ni primerna izbira za vegane ali vegetarijance ali ljudi, ki so občutljivi ali alergični na govedino.
 • Svinjsko meso: Kolagen, pridobljen iz prašičje kože, morda ni primeren za vegane ali vegetarijance. Poleg tega je lahko neprimeren tudi za tiste, ki se držijo košer ali halal diete.
 • Perutnina: V nekaterih izdelkih se uporablja kolagen, pridobljen iz piščančjega hrustanca ali jajčne lupine.
 • Morski: Kolagen iz morskega kolagena se uporablja iz rib, kar je lahko dobra alternativa za peškatarijance in ljudi, ki imajo kulturne/verske pomisleke glede govejega ali svinjskega kolagena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *