Ko se bliža poletje, se na naši koži pojavijo spremembe, kot so izpuščaji in sončne opekline, zagorelost in akne. Ali ni tako? Čas je, da se pogovorimo o poletnih nasvetih za nego kože, ki vam bodo pomagali pri spopadanju s tem!

Takoj ko se začne poletje, lahko na svoji koži opazite spremembe, kot so kopičenje dodatnega olja na obrazu, zagorelost, zamašene pore in pogostejši izbruhi. To pomeni, da je čas za nadgradnjo poletne nege kože, da se prilagodite vročini in vlagi.

V tem blogu so navedeni koristni nasveti za poletno nego kože, ki vam lahko pomagajo uživati v poletju brez skrbi za kožo.

Kako poletje vpliva na vašo kožo?

Naša koža je poleti nagnjena k izbruhom, draženju in vročinskim izpuščajem. V nadaljevanju je navedenih nekaj najpogostejših težav s kožo, s katerimi se ljudje srečujejo poleti:

  1. Bolj mastna koža

Zaradi poletne vročine žleze lojnice proizvajajo dodatno količino sebuma, kar lahko poveča zamašitev por, zaradi česar nastanejo bele in črne pege. To lahko povzroči akne.

2. Dehidrirana koža

Dehidracija in izsušenost sta pogosti tudi poleti, saj ljudje običajno veliko časa preživijo v klimatiziranih prostorih.

3. Izpuščaji na koži

Bakterijske in glivične okužbe ter kožni izpuščaji so poleti pogostejši zaradi znoja, še posebej, če se po vadbi ne okopate.

4. Sončne opekline

Poleti lahko zlahka dobite sončne opekline ali vročinske izpuščaje, če ne uporabljate dovolj kreme za sončenje. To povzroči razdraženost in rdečico.

 

Nasveti za poletno nego kože

Tukaj je nekaj bistvenih poletnih nasvetov za nego kože, ki jih potrebujete za zdravo in sijočo kožo:

  1. Zaščita pred soncem

Vsakodnevna uporaba zaščite pred soncem je obvezna sestavina poletne rutine za nego kože. Ščiti vašo kožo pred porjavelostjo in upočasnjuje staranje kože. Zaščita pred soncem zmanjšuje tudi tveganje za nastanek kožnega raka.

Uporaba zaščitne kreme za sončenje je pomembna tudi, če ves dan sedite doma. Ko ste v zaprtih prostorih, lahko uporabite kremo za sončenje s formulo za zaščito pred soncem (SPF) 30.

Če poleti zapustite dom, morate kremo za sončenje nanesti tudi na vse izpostavljene dele telesa. Poleg tega tega morate kremo za sončenje ponovno nanesti vsakih 5-6 ur. Za boljšo zaščito morate nanesti pol žlice ali dva prsta kreme za sončenje.

2. Umivanje obraza dvakrat na dan

V poletni sezoni naša koža zahteva dodatno nego. Ključnega pomena je, da si dvakrat na dan umijete obraz z nežnim čistilnim sredstvom za umivanje obraza, da odstranite umazanijo in olje. To bi moral biti prvi korak vaše poletne rutine za nego kože. Vendar se izogibajte pretiranemu umivanju obraza, saj lahko s tem odstranite naravno maščobo, kar povzroči večjo tvorbo sebuma.

3. Hidracija

Še en najpomembnejši nasvet za poletno nego kože je, da se osredotočite na vlaženje kože. Poleti se koža zlahka dehidrira, kar lahko povzroči razdraženost, izsušenost in prekomerno tvorbo maščob.

 Vsak dan morate spiti 6-8 kozarcev vode, da bo vaša koža hidrirana. Glede na raziskave je zaradi hidracije koža polna in mehka ter pomaga zmanjšati temne lise. Prav tako je koristna pri upočasnjevanju nastajanja drobnih linij in gub.

4. Vlaženje kože

Bistveno je vedeti, da se vlaženje kože razlikuje od hidracije. Hidracija pomeni sposobnost kože, da absorbira vlago. Medtem ko se vlažilna krema uporablja za zaklepanje vlage v koži. Veliko ljudi poleti preskoči vlažilnike, če imajo mastno kožo.

Vendar če poleti v svoji rutini nege kože izpustite vlažilni izdelek, se bo povečala tvorba sebuma, zaradi česar bo vaša koža postala mastna.

5. Piling

Poleti lahko znoj, dodatna umazanija in olje povzročijo izbruh aken. Zato je pomembno, da kožo pogosto pilingirate, da odstranite odmrle celice in preprečite kopičenje aken. Če imate k aknam nagnjeno ali občutljivo kožo, se je bolje izogibati fizičnim pilingom in pri poletni negi kože uporabljati kemične pilinge, kot sta salicilna ali mlečna kislina.

Če ste začetnik, lahko začnete uporabljati izdelke za umivanje obraza ali tonik s sestavinami za piling kože. Z njimi lahko zmanjšate bele in črne pege ter poskrbite za zdravo in sijočo kožo.

6. Vitamin C

Za zmanjšanje nastajanja hiperpigmentacije v poletnih mesecih lahko uporabljate lokalne vlažilne kreme ali serume, ki vsebujejo vitamin C. Po podatkih Harvard Medical School je uporaba seruma z vitaminom C skupaj s kremo za sončenje bistvena za nego kože poleti, saj lahko pomaga pri bledenju pigmentacije in aknastih madežev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *