S staranjem se naravne zaloge kolagena v našem telesu izčrpajo in proizvodnja naravnega kolagena se začne upočasnjevati. Da bi ohranili močne kosti in sklepe, preprečili zgodnje znake staranja ter ohranili optimalno zdravje in delovanje, je nujno, da vzdržujemo raven kolagena v telesu!

Kaj je kolagen?

Kolagen, znan tudi kot vrelec mladosti, je najpogostejša beljakovina v telesu in gradnik vseh vezivnih tkiv. Kolagen krepi kosti in sklepe, spodbuja rast in obnovo mišic, pomaga pri zdravju črevesja, saj ohranja zdravo črevesno pregrado in sluznico, ter pomaga upočasniti proces staranja, saj zmanjšuje gube, napenja kožo ter izboljšuje elastičnost in vlažnost.

V telesu je več vrst kolagena, vsaka pa ima svoje edinstvene značilnosti in koristi. Tri najpogostejše vrste kolagena v koži so tip I, tip II in tip III.

  • Kolagen tipa I je najpogostejša vrsta kolagena v telesu in je odgovoren za zagotavljanje strukturne podpore našim kožnim celicam. Najdemo ga v dermisnem sloju kože in pomaga ohranjati kožo čvrsto in napeto. Pomemben je tudi za preprečevanje gub in drobnih linij ter za celjenje ran.
  • Kolagen tipa II najdemo v hrustancu in je bistvenega pomena za ohranjanje zdravih sklepov. Prav tako pomaga ohranjati kožo vlažno in napihnjeno.
  • Kolagen tipa III je prav tako pomemben za kožo, saj pomaga ohranjati elastičnost in vlažnost. Najdemo ga v zunajceličnem matriksu kože in skupaj s kolagenom tipa I zagotavlja podporo in elastičnost kože.

Kaj vpliva na raven kolagena v telesu?

Kolagen doseže najvišjo raven okoli 25. do 34. leta starosti, nato pa začne naravno upadati, kar ima za posledico večjo verjetnost tanjšanja kože, izgubo elastičnosti in nastanek gub. Sčasoma se kakovost naravnega kolagena, ki ga proizvajamo, zmanjša, kar se odraža v manjši prožnosti strukture kože, vpliva pa tudi na naše sklepe, saj lahko oslabi hrustanec.

Drugi razlogi za izgubo naravnega kolagena so kajenje, “ki je povezano z manjšo proizvodnjo kolagena”, ter prekomerno uživanje sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov, saj sladkor ovira sposobnost kolagena, da se obnovi.

Številne spremembe se zgodijo tudi med nosečnostjo. Med nosečnostjo namreč ženski hormoni spremenijo presnovo naravnega kolagena, da bi bila koža bolj elastična in bi se razširila z rastočim plodom.

Kako naravno spodbuditi sintezo kolagena v telesu?

Zdaj, ko smo vas seznanili s tem, zakaj morate biti pozorni na svojo naravno raven kolagena, si poglejmo, kako jo lahko povečate.

  1. Živila bogata s kolagenom

Za izgradnjo kolagena naše telo proizvaja prokolagen, ki je predhodnik, iz katerega izhaja ves kolagen. V njem sta združeni aminokislini glicin in prolin ter vitamin C. Če zagotovimo uživanje živil, bogatih s temi hranilnimi snovmi, lahko pripomoremo k izgradnji naravnega kolagena.

Mednje spadajo:

  • prolin: jajčni beljak, pšenični kalčki, mlečni izdelki, gobe, šparglji
  • glicin: piščančja koža, želatina, svinjska koža, kostna juha
  • vitamin C: Citrusi, paprika, jagodičevje
  • Prehranska dopolnila s kolagenom

Prehranska dopolnila s kolagenom so postala priljubljeno ”orodje” za ohranjanje zdravega in mladostnega videza kože. Narejena so namreč iz kolagenskih peptidov, ki se v procesu hidrolize razgradijo na kratkoverižne aminokisline oz. peptide, ki jih telo lažje absorbira.

  • Pomen zaščite pred soncem

Vzdrževanje ustrezne ravni kolagena v koži je bistvenega pomena za ohranjanje mladostnega in sijočega videza. Na raven kolagena v koži lahko vpliva več dejavnikov, vključno z izpostavljenostjo soncu, prehrano in življenjskim slogom.

Izpostavljenost soncu je eden najpomembnejših dejavnikov, ki lahko vplivajo na raven kolagena v koži. Dolgotrajna izpostavljenost UV-žarkom sonca lahko poškoduje kožo in povzroči, da ta proizvaja manj kolagena.

Poleg tega lahko UV-žarki tudi razgradijo obstoječi kolagen v koži, kar sčasoma povzroči zmanjšanje ravni naravnega kolagena.

Zato je zaščita pred soncem tako pomembna za ohranjanje ravni kolagena v koži. Z uporabo širokega spektra zaščitnih sredstev za sončenje ali kreme z zaščitnim faktorjem SPF 30 ali več in nošenjem zaščitnih oblačil lahko zaščitite kožo pred poškodbami zaradi UV-žarkov ter preprečite nastanek drobnih linij in gub.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *