“50-ta so nova 40-ta”, tako pravi pregovor. To morda drži v nekaterih vidikih življenja, a ko gre za našo kožo, se zdi, da ta izrek ne drži.

Če ste starejši od 50 let, je verjetno, da ste že dojeli, da se proces staranja že nekaj časa počasi, a vztrajno odvija. Zato je verjetno, da se koža in polt iz vaše mladosti postopoma umikata v pozabo.

Zakaj se staramo?

Kolagen je beljakovina, ki sestavlja eno tretjino beljakovin v telesu. Je druga najpogostejša snov v telesu takoj za vodo. Zanimivo, kajne? Ta čarobna beljakovina se nahaja v kosteh, vezi, mišicah, zobeh, krvnih žilah, notranjih organih in hrustancu. Poleg tega pomaga zmanjšati gube, napne kožo in jo ohranja bolj hidrirano.

Od našega zgodnjega dvajsetega leta se naše telo začne izgubljati kolagen, in sicer s hitrostjo 1% na leto. Na žalost boste do 30. leta starosti izgubili približno 10% kolagena.

 Če v to vključimo še kajenje, stres, uživanje alkohola, izpostavljenost UV-žarkom ali nezdravo prehrano, se bodo vaše ravni kolagena verjetno še hitreje znižale. To pomeni, da boste pri 50 letih verjetno izgubili približno 50% ravni kolagena.

Kaj to pomeni za vašo kožo?

Če ste v petdesetih, je verjetno, da doživljate enega ali več naslednjih simptomov zaradi pomanjkanja kolagena:

  • Izsušena koža
  • Gube in fine linije postajajo vse bolj vidne
  • Povešena koža (še posebej na obrazu in vratu)
  • Slabi in morda tanjši lasje
  • Krhki nohti
  • Omejena gibljivost sklepov
  • Krhke kosti (se lažje lomijo)

To so žal simptomi staranja telesa, pri katerih se ravni kolagena znižujejo. Ne skrbite, to se dogaja vsem.

Kaj lahko storite?

Čeprav nihče ne more biti Benjamin Button in še vedno nismo našli vrelca mladosti, lahko marsikaj storite sami. Za začetek napolnite svoje zaloge kolagena.

Pri izbiri prehranskih dopolnil s kolagenom je pomembno, da se odločimo za kakovostne izdelke. V zadnjem času se je pojavilo veliko izdelkov s kolagenom na trgu, vendar pa ni vsak izdelek enako učinkovit. Pomembno je, da izberemo izdelek, ki vsebuje hidroliziran kolagen, saj je ta oblika kolagena boljše kakovosti in se lažje ter bolj učinkovito absorbira v naše telo.

Poleg tega je pomembno, da preverimo tudi sestavine dopolnila. Nekateri izdelki s kolagenom vsebujejo dodatne sestavine, kot so vitamini, minerali ali druge snovi, ki lahko pozitivno vplivajo na zdravje kože, las, nohtov, sklepov in kosti.

Poleg prehranskih dopolnil s kolagenom lahko svoje ravni kolagena povečate tudi s pravilno prehrano. Živila, ki vsebujejo veliko beljakovin, kot so meso, ribe, mlečni izdelki in jajca, lahko prispevajo k povečanju ravni kolagena v telesu.

Poleg tega lahko zmanjšanje dejavnikov, ki prispevajo k izgubi kolagena, pomaga pri ohranjanju zdravega in mladostnega videza kože. To vključuje zmanjšanje izpostavljenosti soncu, nekajenje, zmanjšanje uživanja alkohola in izogibanje stresu.

Skupno gledano je kolagen pomemben gradnik telesa, ki igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravega videza kože, las, nohtov, sklepov in kosti. Čeprav se raven kolagena v telesu z leti zmanjšuje, lahko z ustreznimi ukrepi in prehranskimi dopolnili povečamo svoje ravni kolagena ter ohranimo zdrav in mladosten videz kože.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *