Vitamin C je že nekaj let ključna sestavina v naravni kozmetiki in za to obstaja dober razlog. Ta močan antioksidant ščiti pred škodljivimi vplivi okolja, krepi, učvrsti in polepša kožo.

Če še niste prepričani, zakaj potrebujete vitamin C v svojem ritualu nege kože, naj vam naš vodnik po vitaminu C za kožo pomaga najti popoln izdelek s tem vitaminom za vašo polt.

Kaj je vitamin C?

Vitamin C je antioksidant, ki spodbuja nastajanje kolagena, hkrati pa deluje protivnetno in pospešuje celjenje ran. Toda preden začnete v svojo prehrano dodajati več citrusov, vedite, da je lokalna uporaba veliko bolj priporočljiva kot zaužitje.

Pri vsakodnevni lokalni uporabi lahko pričakujete rezultate že v osmih tednih. To ne pomeni, da si morate na kožo vtreti limono ali pomarančo, saj je to nestabilna sestavina za nego kože, zato jo je treba vključiti v pravo formulacijo, da izkoristite vse njene prednosti.

Osredotočili smo se na tri derivate vitamina C, od katerih vsak predstavlja drugačen del sestavljanke vitamina C:

L-askorbinska kislina

Kaj je l-askorbinska kislina? L-askorbinska kislina, najpogostejša oblika vitamina C, pomaga uničevati reaktivne oksidante in druge proste radikale, ki lahko povzročijo poškodbe kože.

Zaradi te sposobnosti zagotavlja pomembno zaščito pred poškodbami, ki jih povzroča UV-sevanje. Vitamin C izboljšuje tudi elastičnost kože, zmanjšuje gube s spodbujanjem sinteze naravnega kolagena, zmanjšuje eritem, pospešuje celjenje ran in zdravi neželeno obarvanost kože.

Et-VC™

Eden najučinkovitejših derivatov, ki so na voljo. Številne klinične študije kažejo njegovo neprekosljivo učinkovitost pri glajenju, svetlenju in zaščiti kože. Natančneje, Et-VC™ povečuje prožnost kože, zmanjšuje pore in hiperpigmentacijo ter zagotavlja zaščito pred fotostaranjem po izpostavljenosti UVB.

Askorbil glikozid

Stabilen derivat, ki ga naravni encimi v koži pretvorijo v l-askorbinsko kislino. Zagotavlja prednosti l-askorbinske kisline: polepšanje, učvrstitev in antioksidativno obnovo brez težav z oksidacijo.

Zakaj potrebujem vitamin C za kožo?

Staranja kože ne moremo preprečiti, lahko pa jo zaščitimo pred poškodbami iz okolja, ki pospešujejo znake staranja. Poškodbe prostih radikalov zaradi sonca, onesnaženja in modre svetlobe lahko prispevajo k drobnim linijam, gubam, temnim lisam in oslabitvi vlažilne pregrade.

Največja prednost uporabe vitamina C je zaščita pred temi prostimi radikali. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki “kradejo” elektrone bližnjim atomom v zdravih celicah, kar sproži cikel nastajanja prostih radikalov, ki na koncu povzroči uničenje zdravih celic in tkiva.

Prosti radikali naj bi povzročali številna kožna stanja, povezana s staranjem, vključno s potemnitvijo kože, vnetji ter razgradnjo kolagena za kožo in elastina – elementov, zaradi katerih je koža napeta in mladostna. Dolgoletna izpostavljenost prostim radikalom povzroči, da se na naši koži pojavijo znaki staranja.

Nega kože z vitaminom C

Se sprašujete, kdaj uporabiti serum z vitaminom C v svoji rutini? Najprej izberite antioksidativni serum, ki je najprimernejši za vaš tip kože, in ga nanesite zjutraj po čiščenju in toniziranju ter pred vlaženjem. Ker se odlično ujema s hialuronsko kislino, ga lahko dodate k naši vlažilni kremi za obraz in tako poskrbite za resnično negovalno dnevno kombinacijo.

Kako izbrati serum z vitaminom C?

Da bi se vitamin C učinkovito absorbiral v kožo, je pomembno, da je pH ravnovesje med 2,0 in 3,8. Nato si oglejte formulo in embalažo. Opazili boste, da so serumi z vitaminom C pogosto v temnejših stekleničkah ali jantarnem steklu. To je zato, ker upočasnjuje hitrost oksidacije in ohranja učinkovitost.

Nazadnje si oglejte svoj tip kože. Imate srečo, naš vitamin C serum je namreč primeren za vse tipe kože. Prav tako je nedražeč, ne povzroča luščenja in je primeren za občutljivo kožo.

Kaj pa vitamin C + SPF?

Največji par za zaščito kože, vitamin C in zaščitni faktor SPF, ki ščitita kožo. Vitamin C sam po sebi učinkovito ščiti kožo pred vplivi okolja, saj pomaga popraviti in odpraviti škodo, ki jo povzročajo prosti radikali, medtem ko je SPF bistven za preprečevanje škodljivih sončnih žarkov.

Študije so pokazale, da nanos vitamin C seruma pred nanosom zaščitnega faktorja SPF poveča učinkovitost splošne zaščite bolj kot samo uporaba zaščitnega faktorja SPF, zato podvojite svojo zaščito kože in povečajte sijaj s tem močnim parom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *