Gubicam se nihče ne more izogniti. V koži z naraščajočo starostjo namreč upada vsebnost elastina in kolagena. Čeprav je nastanek gubic naravni proces, lahko na njihovo količino in intenzivnost izrazito vplivamo.

Zakaj sploh nastanejo gubice?

Oh te gubice. Z naraščajočo starostjo se z njimi sreča vsak. Gubice so drobni pregibi v koži, ki nastajajo na čelu, okoli oči, med obrvmi in okoli ust.

Skoraj vsak se je že vprašal, zakaj ima vsako leto kakšno gubico na koži več.

Gube se najpogosteje pojavijo zaradi staranja, seveda pa je nastanek gubic odvisen tudi od drugih dejavnikov, kot je dehidracija, mimika, stres, UV- svetloba

Kako staranje vpliva na našo kožo in pojav gubic?

Za staranje kože, poleg pojava gubic, so značilni vidni znaki, kot je bolj suha koža, tanjša koža, manj elastična koža in pojav starostnih peg.

Glavni razlog za pojav gubic in ostalih znakov je, da se s staranjem zmanjša količina kolagena v koži, mreža elastina pa postane bolj ohlapna.

Kolagen namreč igra pomembno vlogo pri izgledu in zdravju naše kože. Ta najpogostejša beljakovina v našem telesu, daje strukturo kostem, sklepom, lasem, koži in nohtom. Ima različne vloge, med drugim pa pomaga tudi pri strjevanju krvi in je glavna sestavina vezivnega tkiva v različnih delih telesa.

Okoli 25. leta začne sinteza lastnega kolagena v telesu upadati. Zato je dobro, da poskušamo spodbuditi sintezo kolagena v telesu. Kolagen namreč predstavlja nekakšen ”gradbeni oder”, ki podpira našo kožo. Ko ga imamo veliko, je koža na površini lepo napeta, ko se začne razkrajati, se pojavijo gubice.

Omenili smo tudi, da postane z leti mreža elastina bolj ohlapna, kar povzroči da začne koža izgubljati čvrstost in tonus. Elastin je beljakovina, ki je glavna sestavina elastičnih vlaken v kitah in vezivnem tkivu in je odgovorna za normalno raztegljivost kože.

Elastin omogoča, da se koža raztegne in nato vrne v svojo obliko, kar zagotavlja bolj čvrst videz in koži daje strukturo.

Kolagen in elastin sta ključnega pomena za preprečevanje nastanka drobnih linij in gub, ter izgube čvrstosti. Še ena omembe vredna sestavina je hialuronska kislina.

Z starostjo v koži namreč, prav tako, upada vsebnost hialuronske kisline. Ta skrbi, da je naša koža navlažena in vlažnost tudi ohranja. Bolj suha koža, je že na videz videti starejša in ima bolj vidne gubice.

Kako se lahko torej borimo proti gubicam in zmanjšamo njihov izgled?

4 nasveti kako zmanjšati videz gubic in ohraniti mladosten videz kože

Čeprav genetika v veliki meri vpliva na staranje kože in pojav gubic, lahko na njih vplivamo tudi sami.

  1. Zadostna hidracija lahko zmanjša videz gubic

Kot smo že omenili, lahko gubice nastanejo kot posledica dehidracije. Voda namreč tvori do 75 % našega telesa. Če je nimamo dovolj, se naša koža ne regenerira zadostno in izgublja prožnost.

Da bi koža na obrazu ostala lepa, ji moramo zagotoviti dovolj vlage. Navlažena koža je namreč že na videz videti mlajša. Suha koža pa ni problematična samo z estetskega vidika, temveč je tudi bolj ranljiva za poškodbe iz okolja.

Zato poskrbite za zadostno količino popite vode, v svojo nego kože pa vključite tudi vlažilne kreme, ki bodo vašo kožo nahranile in navlažile. Vlaženje namreč poveča vsebnost vode v koži, obenem pa jo zaščiti in spodbudi pravilno luščenje odmrlih kožnih celic. Tako koža postane gladka, mehka ter daje občutek ugodja.

Vlažilna krema za obraz, Hyaluron Face cream vsebuje sestavine, kot so naravna olja in masla, hialuronsko kislino, MSM, niacinamid in vitamin B, ki bodo vašo kožo:

  • nahranile
  • navlažile in s tem zmanjšale videz gubic
  • ter izboljšale elastičnost kože

Krema za obraz namreč deluje tako, da gladi že nastale gubice in upočasnjuje pojav novih gubic.

  • Pravilna nega kože lahko zmanjša videz gubic

Tako kot naše telo potrebuje hrano za svoje delovanje, tako tudi naša koža potrebuje vsakodnevno ustrezno nego, da ohranja svoj čvrst in sijoč videz brez gubic.

Prvi korak nege kože je zagotovo čiščenje. Zato odstranjujte ličila in očistite vašo kožo vsak dan zjutraj in pred spanjem. Nečistoče in preostanki ličil namreč kožo obremenjujejo, saj se ta ponoči, ko spimo obnavlja, zato je nujno, da je čista.

Ostanki nečistoč namreč preprečujejo njeno obnovo in pravilno delovanje kože. Prav tako lahko čista koža boljše sprejme hranila, ki jih vsebujejo izdelki za nego kože. Zato ne pozabite na jutranjo in večerno čiščenje kože.

S tem ko boste kožo očistili, bo ta kot že rečeno boljše sprejela hranila, posledično pa bo tudi videz gubic manjši.

  • Uporabljajte zaščitni faktor

Ste vedeli, da je UV-sevanje eden izmed najpogostejših vzrokov za nastanek gubic? UV sevanje je eden izmed bistvenih dejavnikov, ki vplivajo na prehitro staranje kože.

Do staranja zaradi UV sevanja pride zato, ker se v koži po daljši izpostavitvi UV sevanju začne razgrajevati kolagen. Pomanjkanje kolagena pa kot že rečeno, povzroča pojav gubic.

Fotostaranje je namreč povezano s tem, da se v telesu tvori povečana količina prostih kisikovih radikalov. Naše telo se samo brani pred prostimi radikali s snovmi imenovanimi antioksidanti.

Vendar, ko je radikalov preveč (ob izpostavitvi UV sevanju) naši antioksidanti več ne morejo odstranjevati presežka radikalov.

Kaj je problem radikalov? Radikali škodljivo vplivajo na naš dedni zapis, proteine in lipide. Prisotnost radikalov v telesu aktivira dejavnike, ki so glavna nevarnost za naš kolagen.

Fotostaranje lahko najbolj učinkovito preprečimo z izogibanjem UV-sevanju. Zato je nujno potrebno, da vsak dan nanesemo pravilno količino (1/4) zaščitne sončne kreme z zaščitnim faktorjem 30 ali več.

Prav tako bodite pozorni na to, da predvsem poleti sončno kremo večkrat ponovno reaplicirate. Ob izpostavitvi močnemu UV-sevanju se namreč njena učinkovitost zmanjša že po nekaj urah.

Z rednim apliciranjem sončne kreme boste preprečili, da se v telesu tvori prekomerna količina prostih radikalov. Posledično bo vaša koža bolj napeta, elastična in brez gubic.

  • Spodbudite nastajanje kolagena

Kot smo že omenili, s starostjo količina kolagena v telesu upada. Ker kolagen skrbi za prožnost in elastičnost kože je potrebno, da spodbudite njegov nastanek in s tem preprečite pojav gubic.

Najbolj enostaven način za to je jemanje prehranskih dopolnil s kolagenom. Dokazano je namreč, da lahko z uživanjem hidroliziranega kolagena obnovimo poškodovana kolagenska vlakna, ter spodbudimo telo, da tvori več lastnega kolagena.

Dodajanje kolagena v obliki prehranskega dopolnila ima namreč dokazano številne pozitivne vplive na kožo.

Z dodajanjem kolagena lahko upočasnimo staranje kože in izboljšamo njeno hidracijo. Učinek zmanjševanja vidnosti gub, strokovnjaki pripisujejo temu, da se ob uživanju kolagena poveča proizvodnja lastnega kolagena v telesu.

Kolagen pa pozitivno vpliva tudi na proizvodnjo elastina. Hidroliziran kolagen ima namreč v dermisu dvojni mehanizem delovanja:

  • proste aminokisline zagotavljajo gradnike za nastanek kolagenskih in elastinskih vlaken
  • kolagenski oligopeptidi spodbujajo nastajanje novega kolagena, elastina in hialuronske kisline

Dokazano je, da lahko tudi v primerih fotostaranja, dodajanje kolagena izboljša izgled kože.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *