Hidroliziran kolagen je trenutno eno izmed najbolj popularnih prehranskih dopolnil na trgu. Dandanes namreč mlada in zdrava koža velja za lepotni standard, eden od ključnih elementov za našo kožo pa je seveda hidroliziran kolagen.

Kaj je kolagen?

Verjetno večina od vas že ve, da je naravni kolagen beljakovina, ki je v našem telesu najbolj prisotna. V glavnem ga tvorijo aminokisline glicin, prolin in hidroksiprolin. V našem telesu predstavlja kar med 25-30 % vseh beljakovin.

Kolagen najdemo v hrustancu, koži, zobeh, nohtih, tetivah mišic, stenah telesnih organov in laseh. Lahko bi rekli, da deluje kot ”lepilo”, ki drži naše telo skupaj, saj je odgovoren za stabilnost in trdnost telesnih tkiv. Zato pomanjkanje hidroliziranega kolagena za sklepe vodi do:

  • do slabega delovanja mišično-skeletnega sistema,
  • nastanka gub, celulita, suhe kože
  • pomanjkanja sijaja v laseh ter koži.

Kaj pomeni, da je kolagen hidroliziran?

Izraz hidroliziran kolagen pomeni, da je pri postopku izdelave prehranskega dopolnila npr. Kolagen shot 10.000 uporabljen postopek hidrolize, kjer je kolagen razbit na manjše osnovne gradnike, imenovane peptide.

Kaj so peptidi? Vemo, da je kolagen protein živalskega izvora, proteini pa so sestavljeni iz peptidov. Te peptide sestavljajo aminokisline in sicer vsaj 3 med seboj povezane aminokisline tvorijo en peptid.

Zakaj je ta postopek sploh potreben? Zato, ker se peptidi se v prebavnem traktu lažje razgradijo na njihove osnovne gradnike – aminokisline in se posledično lažje absorbirajo.

Dokazano je, da lahko z uživanjem hidroliziranega kolagena obnovimo poškodovana kolagenska vlakna, ter spodbudimo svoje telo, da tvori več lastnega kolagena. Če boste vašemu telesu zagotovili dovolj kolagena, bo vaša koža bolj gladka in napeta, sklepi bolj gibljivi, nohti bodo trši, vaši lasje pa bodo ponovno zasijali.

Prednosti uživanja hidroliziranega kolagena

Trditev 1: Lahko pomaga pri bolečinah v sklepih

Ker sklepni hrustanec vsebuje kolagen, bolečine v sklepih pa so pogosto posledica izgube kolagena, se domneva, da lahko kolagen zmanjša bolečine v sklepih.

Študijekažejo, da lahko hidroliziran kolagen (ali kolagenski hidrolizat) pomaga okrepiti sklepe in pomaga pri bolečinah, ki jih povzročajo stanja, kot je osteoartritis.

Vendar imejte v mislih, da je večina študij, ki so pokazale izboljšanje bolečin v sklepih z uživanjem kolagena, uporabljala prehranska dopolnila z visokimi odmerki kolagenskega hidrolizata.

Trditev 2: Lahko pomaga pri osteoporozi

Čeprav so raziskave še vedno v začetni fazi, je študija iz leta 2010 pokazala, da ima lahko hidrolizirani kolagen vlogo pri preprečevanju in zdravljenju osteoporoze.

Študija iz leta 2018 na ženskah po menopavzi je pokazala, da se je pri enoletnem zdravljenju s 5 grami kolagenskih peptidov na dan povečala mineralna gostota kosti in izboljšali so se markerji, ki kažejo na povečano tvorbo kosti in zmanjšano razgradnjo kosti.

Potrebne so nadaljnje raziskave, da bi ugotovili, ali pomagajo tudi drugi viri kolagena v drugih oblikah.

Trditev 3: Pomaga odpravljati gube

Vaša koža je sestavljena iz kolagenskih beljakovin, zato je smiselno, da jo lahko kolagenska dopolnilaobnovijo. Učinkovitost izdelkov je odvisna od tega, kako je kolagen narejen in kako ga telo uporablja.

Nekatere raziskave so pokazale, da lahko jemanje kolagenskih dodatkov koristi koži, saj zmanjšuje nekatere znake staranja.

V eni od raziskav iz leta 2018v kateri je sodelovalo 64 udeležencev, je bilo ugotovljeno, da je zdravljenje z 1 gramom kolagenskih peptidov za 12 tednov znatno zmanjšalo gubanje ter izboljšalo hidratacijo in elastičnost kože v primerjavi s skupino s placebom.

Hidrolizirani kolagen v obliki prehranskih dopolnil

Večina prehranskih dopolnil na slovenskem trgu vsebuje kolagen v hidrolizirani obliki.

Hidroliziran kolagen pridobijo iz naravnega kolagena, ki je prisoten v nekaterih živil in ga lahko v telo vnesemo z uživanjem živalske kože, vezi ali kosti (npr. goveja juha oz. želatina).

Žal pa se kolagen v teh živilih nahaja v minimalnih količinah, poleg tega ima naravni kolagen zelo slabo absorpcijo. Absorpcija hidroliziranega kolagena je približno 97%, medtem ko je absorpcija kolagena iz hrane približno 27%.

Kdaj začeti uživati hidroliziran kolagen?

Izguba naravnega kolagena v telesu se začne okoli 25. leta, in sicer izgubimo okoli 1 % kolagena na leto. Pri približno 80. letu se proizvodnja kolagena v telesu zmanjša za 75 % v primerjavi z mladimi odraslimi.

K temu prispevajo tudi drugi dejavniki, kot so:

  • prosti radikali v organizmu,
  • pomanjkljiva prehrana,
  • kajenje,
  • alkoholizem in bolezni.

Hidroliziran kolagen je tako najbolje začeti uživati po 25. letu starosti in tako preventivno poskrbeti, da se na koži ne začnejo kazati prezgodnji znaki staranja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *