Vaše telo ima vgrajen sistem za vlaženje vaše kože, vendar ne zagotavlja vedno dovolj hidratacije, še posebej, ko se starate. Zato se veliko ljudi zateče k vlažilnim kremam.

Ena vlažilna sestavina, ki jo je vredno upoštevati, je skvalan. Posnema naravna olja vaše kože, zaradi česar je odličen emolient. Je tudi naravni antioksidant ter ščiti vašo kožo pred zunanjimi vplivi.

Preberite, če želite izvedeti več o skvalanu, vključno s tem, kako lahko upočasni znake staranja na vaši koži ter prepreči lomljenje in razcepljene konice las. Pojasnili bomo tudi, od kod prihaja in kakšna je njegova notranja sestava.

Skvalen proti skvalanu

Skvalen (z “e”) je lipid, ki ga naravno proizvajajo vaše kožne celice. Toda količina skvalena, ki ga vaše telo proizvaja, s starostjo upada.

Največja proizvodnja tega naravnega vlažilca se pojavi v najstniških letih, proizvodnja pa se upočasni v 20-ih ali 30-ih letih. Kot rezultat, vaša koža postane bolj suha in groba. Skvalen ni naraven le pri ljudeh. Vlažilna sestavina je naravno prisotna v olivah, riževih otrobih in sladkornem trsu. 

Skvalen je treba hidrogenirati za uporabo v kozmetiki

Živalski in rastlinski skvalen je preveč nestabilen, da bi ga lahko uporabljali v izdelkih za nego kože. Ko je izpostavljen kisiku, lahko postane kisel in se hitro pokvari.

Preden ga lahko uporabimo v izdelkih za nego kože, je treba skvalen hidrogenirati v skvalan (s “a”), ki je stabilna oblika molekule. Hidrogenacija je proces pretvorbe skvalena iz nenasičenega olja v nasičeno olje (skvalan). Hidrogenacija naredi olje bolj prijazno do kože in pomaga podaljšati rok njegove uporabe.

Prednosti skvalana za kožo

Hidrirana koža je zdrava koža. Torej, če se skvalan uporablja topikalno, lahko ima skvalan izjemne koristi.

Povečanje hidracije lahko pomaga vaši koži videti bolj živahno in bolj zdravo. Antioksidanti v teh oljih in kremah se borijo tudi proti poškodbam kože in prostim radikalom, ki lahko pospešijo proces staranja. Glede na raziskave je skvalan dober tudi razstrupljanje.

Redna uporaba lahko tudi poveča proizvodnjo kolagena, kar ima za posledico čvrstejšo kožo. Olje nanesite lokalno, kot je navedeno na embalaži izdelka.

Prednosti skvalana za lase

Skvalan ni dober samo za kožo. Olje lahko nanesete tudi na lase. Vlaženje vaših las lahko pomaga povečati sijaj in preprečiti lomljenje. Lasje imajo lastna naravna olja.

Vendar pa lahko vreme, starost, prehrana in vročina izsušijo ta olja. Skvalan lahko napolni vaša pramena in zaščiti vaše lase pred nadaljnjo poškodbo. Nekaj ​​kapljic skvalanovega olja nanesite na dlan in vmasirajte v lase, da povečate vlago, preden sperete pod tušem.

Skvalan za akne ali mastno kožo

Če imate nagnjeno k aknam ali mastno kožo, lahko uporaba napačnih izdelkov za nego kože povzroči izbruh ali poslabša akne. Skvalan pa je varen za vse tipe kože. To je odlična alternativa, če so druga olja pretežka ali premastna za vašo kožo. Kljub temu, da je olje, je lahko in nekomedogeno, kar pomeni, da ne bo zamašilo vaših por.

Prodre v pore in izboljša kožo na celični ravni, vendar na koži ni težko. Glede na raziskave ima skvalan protivnetne lastnosti, ki lahko zmanjšajo rdečico in oteklino. Medtem ko skvalan ne bo zamašil vaših por, lahko naravna kožna olja, odmrle kožne celice in bakterije. Preden nanesete skvalan na obraz, uporabite nežno čistilo za čiščenje obraza. Enkrat ali dvakrat na teden naredite tudi piling, da odstranite odmrle kožne celice.

Tveganja uporabe skvalana za nego kože

Pri vsakem izdelku za nego kože obstaja tveganje za draženje ali alergijsko reakcijo – tudi če je izdelek ocenjen kot varen.

Če skvalan uporabljate prvič, ga ne nanašajte na velik del telesa. Preizkusite olje na delu kože, kot je notranja stran roke, da se prepričate, da niste alergični nanj. Znaki alergijske reakcije vključujejo:

  • srbenje
  • pordelost
  • oteklino

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *