Ohranjanje zdrave in sijoče kože je trenutno v trendu, zato je industrija za nego kože v razcvetu po vsem svetu.

Čeprav lahko z uporabo izdelkov za nego kože, kot so vlažilci, serumi in kreme za oči, izboljšate videz kože, pa imata pri zdravju kože pomembno vlogo tudi vaša prehrana in življenjski slog.

Medtem ko je za zdravo kožo ključnega pomena zdrava prehrana z visoko vsebnostjo hranilnih snovi, se nekateri sprašujejo, ali lahko dodatki – vključno z vitamini, minerali in maščobnimi kislinami, kot je ribje olje – izboljšajo videz kože.

Pomen zdrave kože

Naša koža ščiti našo notranjost pred morebitnimi zunanjimi nevarnostmi, ki vključujejo vse od vremena in onesnaženja do ostrih, vročih in hladnih predmetov. Zato je smiselno, da zanjo skrbimo.

Največji organ našega telesa (kožo) lahko med drugim podpremo tako, da uživamo in uporabljamo vitamine, ki jih potrebuje, da ostane zdrava. Če naša koža ni zdrava, nam običajno daje določene “opozorilne znake”, ki nam sporočajo, da se počuti slabo. Pravzaprav nam lahko koža pogosto pove, ali se v naši notranjosti dogaja nekaj, kar moramo odpraviti.

Koža vsakega človeka je drugačna in vsi imamo različne cilje glede kože. Na srečo obstaja široka paleta vitaminov za nohte, lase in kožo ter drugih hranilnih snovi, ki lahko pomagajo ohranjati normalno zdravje kože.

5 Hranil za lepšo kožo

  1. Kolagen

Če vsako jutro kavi vestno dodajate merico kolagena ali vsak dan posežete po kolagenskem dodatku v upanju, da bo ta izboljšal zdravje vaše kože, niste sami.

Kolagenska dopolnila so med najbolj priljubljenimi dopolnili, ki se tržijo za tiste, ki si želijo bolj zdrave kože.  Kolagen namreč predstavlja med 25 in 30 % vseh beljakovin in je tako najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu. Kompleksna beljakovina je sestavljena iz kar 19 različnih aminokislin, ki imajo pomemben vpliv na naše telo.

Kolagen shot

Dodajanje kolagena v obliki prehranskega dopolnila ima številne pozitivne vplive na kožo, ki so dokazani v različnih znanstvenih študijah. Ko se staramo, se proizvodnja lastnega kolagena v telesu manjša, kar se lahko kaže kot suha koža, formirati pa se začnejo tudi gube.

Z dodajanjem kolagena lahko upočasnimo staranje in izboljšamo hidracijo. Učinek zmanjševanja vidnosti gub, je pripisan predvsem temu, da se ob uživanju kolagena poveča proizvodnja lastnega kolagena v telesu, pozitivno pa vpliva tudi na proizvodnjo še dveh pomembnih proteinov v koži elastina in fibrilina.

  1. Omega – 3 maščobne kisline

Maščobe omega-3 imajo pomembno vlogo pri delovanju kože, njihov neustrezen vnos pa lahko negativno vpliva vašo kožo in celo povzroči kožne bolezni.

Raziskave kažejo, da lahko prehranska dopolnila omega-3 koristijo tistim, ki imajo kožne bolezni, kot so atopijski dermatitis, luskavica, akne in kožne razjede. Dodatki omega-3 lahko pomagajo tudi pri zaščiti pred kožnim rakom.

Čeprav so prehranska dopolnila omega-3 dobra izbira pri kožnih boleznih, kot so akne in luskavica, ter lahko koristijo zdravju srca, možganov in drugim, ni dovolj dokazov, da bi jih lahko jemali, če je vaš edini cilj izboljšati videz kože.

  1. Vitamin C

Vitamin C je nujen za zdravo kožo, saj je ključen za proizvodnjo kolagena in pomaga ščititi kožo pred UV-žarki. Zato pomanjkanje vitamina C vodi do slabšega celjenja ran, težav s tvorbo kolagena in drugih negativnih učinkov na kožo. Veliko ljudi uporablja lokalne tretmaje z vitaminom C, da bi izboljšali videz svoje kože, toda ali lahko tudi jemanje prehranskih dopolnil z vitaminom C koristi koži?

Da. Vitamin C za obraz velja za zlati standard. Strokovnjaki za nego kože ga kujejo v zvezde. Verjetno se marsikdo sprašuje, zakaj? Dokazano je, da je vitamin C za obraz izjemno učinkovit proti staranju kože. Vitamin C namreč deluje tako, da ustvarja :

  • sijočo polt,
  • izenačuje ten kože,
  • hkrati pa gladi drobne gube na obrazu.
  1. Probiotiki

Probiotiki se pogosto uporabljajo za podporo zdravja črevesja, ki je pomembno za zdravo kožo.

Disbioza – neravnovesje v skupnosti mikrobov, ki živijo v vašem črevesju – lahko vodi do pomembnih težav s kožo. Pravzaprav je disbioza povezana z boleznimi, ki vplivajo na kožo, kot so akne in rozacea.

Probiotični dodatki lahko pomagajo vzpostaviti zdravo ravnovesje črevesnih bakterij in dokazano pomagajo ljudem z boleznimi, kot so akneTrusted Source in dermatitisTrusted Source. Vendar pa “uravnoteženje” črevesja ni tako preprosto, kot če vsak dan zaužijete probiotik.

Prehrana, življenjski slog, spanje in raven stresa so le nekateri od številnih dejavnikov, ki vplivajo na zdravje črevesja.Če imate akne ali druga kožna obolenja, ki bi jim lahko koristil probiotik, se za priporočila obrnite na dermatologa.

  1. Biotin

Biotin je vitamin B, ki je ena glavnih sestavin večine prehranskih dopolnil za lase, kožo in nohte. Biotin je vodotopen vitamin B, ki se pogosto trži kot eden najboljših vitaminov za lase, kožo in nohte. Čeprav je pomanjkanje tega pomembnega vitamina redko, lahko povzroči izpadanje las in luskaste, rdeče izpuščaje na koži, zato si zasluži status enega najpomembnejših vitaminov za zdravje kože in las.

Čeprav so raziskave o učinkovitosti tega vitamina pri njegovi uporabi kot enega glavnih dodatkov za sijočo kožo in zdrave lase še vedno omejene, je jasno, da je lahko pomanjkanje škodljivo za vašo kožo. V svojo prehrano obvezno vključite veliko živil, bogatih z biotinom, ali pa se odločite za multivitamin ali prehransko dopolnilo biotin kolagen , ki vam bo pomagalo zapolniti vrzeli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *