Ali kolagen res pomaga pri upočasnjevanju staranja? Gube kar same od sebe izginjajo? Kako je to sploh mogoče? V zapisu pišemo o mehanizmu delovanja kolagena za kožo in njegovih učinkih na staranje.

Staranje – ga lahko upočasnimo?

Staranje je naraven proces, ki vključuje spremembe v vezivnemu tkivu in njegovih beljakovinah: kolagenu in elastinu. V koži se zmanjšajo kolagenska in elastinska  vlakna, kar sčasoma vodi do povešanja kože, nastanka drobnih linij in globokih gub.

Prav tako se zmanjšuje količina glukozaminoglikanov (GAG), med katere spada hialuronska kislina. Posledično je naša koža bolj suha in ima zmanjšano sposobnost zadrževanja vlage v koži.

Vloga kolagena v naši koži

Kolagen predstavlja med 25 in 30% vseh beljakovin v telesu. Sestavljen je kar iz 19 različnih aminokislin, ki imajo pomemben vpliv na naše telo. Kolagen najdemo v tetivah mišic, hrustancu, koži, zobeh,.. Poznamo več različnih tipov kolagena, kolagen tipa I pa je v telesu najbolj zastopan.

V mladosti našo kožo skoraj v celoti sestavlja kolagen tipa I ( 80%) nekaj malega pa tudi kolagen tipa III, okoli 15%. S staranjem se sposobnost sinteze kolagena zmanjša, kolagenske fibrile postanejo debelejše in krajše. Posledično se gostota kolagena in elastina v dermisu zmanjša, zaradi česar se poslabša tudi struktura in elastičnost kože.

Molekule kolagena

Dejavniki, ki pospešijo upad kolagena v telesu so UV svetloba, kajenje, avtoimunske bolezni in genetika. Pomanjkanje kolagena vodi v nastanek gub, celulita suhe kože. Prav tako privede do slabega delovanja mišično-skeletnega sistema, saj bi lahko rekli, da je kolagen ”WD-40” za naše sklepe.

Kako kolagen upočasni staranje?

Z jemanjem hidroliziranega kolagena ne moremo nadomestiti izgubljenega naravnega kolagena v telesu. Lahko pa zaščitimo preostali kolagen in spodbudimo telo, da samo začne ponovno tvoriti več kolagena. Kolagen je namreč glavna beljakovina v ekstracelularnem matriksu kože, ta pa vpliva na razvoj, migracije, obliko in funkcije celic na katere je pripet.

Študije kažejo na to, da z dodajanjem kolagena upočasnimo staranje in izboljšamo hidracijo. Učinek zmanjševanja gub, pripisujejo predvsem povečani proizvodnji lastnega kolagena ( zaradi jemanja kolagena) v telesu. Dokazano je tudi, da lahko v primerih fotostaranja zaradi izpostavitve UV, dodajanje kolagena izboljša izgled kože.

Staranje ni samo vizualni proces, ampak se odraža v vseh funkcijah našega telesa. Kolagen ne poskrbi samo zato, da se ”starate kot vino” vendar pripomore tudi k boljši gibljivosti sklepov, uravnano prebavo in boljše počutje.

Zakaj izbrati ribji kolagen?

V zadnjih letih, so ponudniki preplavili trg s kolageni iz različnih virov. Poznamo namreč ribji oz. morski kolagen, goveji kolagen, svinjski kolagen ter piščančji in goveji kolagen iz hrustančevine. Marsikdo se zato sprašuje, katerega izbrati in zakaj?

Tipi kolagena

Različni viri kolagenov se med seboj razlikujejo predvsem glede tipa kolagenov, ki ga vsebujejo. Tip kolagena namreč opredeljuje, kakšno strukturo ta tvori v telesu. Z uživanjem določenega tipa kolagena damo telesu snovi, da samo tvori kolagen tam, kjer ga telesu najbolj primanjkuje.

Trije glavni tipi kolagena:

  • Kolagen tipa I je najbolj zastopan v koži, laseh, nohtih, organih, kosteh in ligamentih. Številne dermatološke raziskave kažejo vidne rezultate na koži, ob povečanju količine kolagena tipa I v telesu.
  • Kolagen tipa II je v glavnem prisoten v tekočini, ki je med hrustanci v sklepih. Smiselno ga je uživati, kadar so prisotne bolečine v sklepih in pri osteoporozi.
  • Kolagen tipa III je drugi najpogostejši kolagen v tkivih. Najdemo ga predvsem v pljučih, črevesni steni, najdemo pa ga tudi v kosteh, hrustancu, kitah in drugih vezivnih tkivih.

Goveji kolagen

Goveji kolagen je bogat vir kolagena tipa III, vsebuje pa tudi kolagen tipa I in je primeren za podporo kože, las in nohtov. V primeru, da je pridobljen iz hrustančevine, je učinkovit pri podpori sklepov.

Svinjski kolagen

Prisoten je v široki paleti živil in kolagenskih dodatkov, saj je cenejši in dostopnejši glede vira surovin. V največji meri vsebuje kolagen tipa III in nekaj kolagena tipa I.

Ribji kolagen

Ribji kolagen vsebuje največ kolagena tipa I, ki je v telesu količinsko najbolj zastopan (kar 80%). Glede lepotnih vplivov na kožo, je ta tip kolagena najpomembnejši in najboljši. Povečuje namreč količino celokupnega kolagena tipa I v telesu in deluje predvsem na kožo, nohte, lase in kosti.

Sestava ribjega kolagena je definitivno ena izmed njegovih prednosti. Druga prednost pa je njegova absorpcija. Kolagen iz morskih virov se namreč do 150% bolj učinkovito absorbira v telo od govejega in svinjskega kolagena. Razlog je v tem, da so molekule manjše in posledično lažje in hitreje vstopajo v krvni obtok.

Morda sta goveji in svinjski kolagen cenejša od ribjega kolagena, vendar se po učinkovitosti glede zviševanja ravni kolagena in absorpciji zagotovo ne more primerjati z ribjim kolagenom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *