Ali ste vedeli, da je kolagen najpogostejša beljakovina v vašem telesu?  Kolagen ima pomembno vlogo v številnih telesnih sistemih, vključno s sklepi, kostmi in seveda kožo. Kolagen s staranjem naravno razpada, vendar se vsi ne veselijo tanke kože in gub. Kakšen je pomen kolagena za kožo? Kako kolagen vpliva na znake staranja? In kar je najpomembneje, kaj lahko storite za zaščito in obnovo kolagena?

Zakaj je kolagen pomemben za kožo?

Kolagen je strukturna beljakovina, ki je prisotna v vezivnih tkivih, kitah, koži, kosteh in hrustancu. Tem področjem zagotavlja podporo in trdnost ter pomaga pri obnovi tkiv, celični komunikaciji, migraciji in imunskem odzivu vašega telesa.

Kolagen ima zelo pomembno vlogo pri zdravju in delovanju celotnega telesa. Poleg tega, da zagotavlja ključno notranjo podporo, ima kolagen velike koristi tudi za kožo.

Kolagen in elastin sta bistveni beljakovini, ki dajeta koži elastičnost in poskočnost. Kolagen se proizvaja vse življenje, vendar se s starostjo naravno zmanjšuje. Medtem ko raven elastina doseže vrh v maternici in s starostjo počasi upada.

Predstavljajte si kožo majhnega otroka in si predstavljajte, kako mehka, napihnjena in čvrsta je. Otroci imajo tako čudovito kožo, ker je proizvodnja kolagena na vrhuncu, raven elastina pa je še vedno močna!

Prednosti kolagena

Kolagen daje koži moč in čvrstost. Vzdrževanje visoke ravni kolagena v telesu je ključnega pomena za ohranjanje strukturnega zdravja in preprečevanje znakov staranja kože. Jemanje kolagenskih dodatkov, uporaba kolagenske nege kože in zaščita kože lahko:

 • izboljšati elastičnost kože
 • Izboljšati vlaženje kože
 • Izboljšati pretok krvi
 • zacelijo rane in preprečijo nastanek brazgotin
 • prepreči in zmanjša strije
 • Zmanjšuje vidni celulit
 • zmanjšuje temne lise
 • podpira samozavest in zmanjšuje tesnobo

Kaj povzroča izgubo kolagena?

Staranje, slaba prehrana in nekatera avtoimunska stanja, kot sta revmatoidni artritis in lupus, lahko povzročijo izgubo kolagena. Najpogostejši vzrok za izgubo kolagena je starost.

Po približno 25. letu starosti začne telo upočasnjevati proizvodnjo kolagena, čeprav ta funkcija nikoli ne bo popolnoma izginila, tako kot pri elastinu. To naravno zmanjšanje kolagena vodi v tanko kožo in gube, ki se s starostjo še poglabljajo.

Druge vzroke za izgubo kolagena je mogoče bolje nadzorovati. Ljudje, ki kadijo cigarete, imajo na primer več prezgodnjih znakov staranja zaradi oslabljenega kolagena in suhe kože. Tudi prekomerno pitje alkohola upočasnjuje nastajanje kolagena in omejuje sposobnost kože, da se sama obnavlja.

Poleg izogibanja cigaretom in alkoholu morate biti pozorni tudi na svojo prehrano. Sladka, predelana hrana povzroča glikacijo, ki kolagenu preprečuje, da bi v celoti sodeloval z vašimi celicami.

Sonce je največji sovražnik zdrave in čvrste kože. Vsakič, ko greste ven ali sedite na sončnem območju, morate uporabiti kremo za sončenje in sončna očala za zaščito obraza. Sončna svetloba in UV-žarki razgrajujejo kolagen, zaradi česar se koža pospešeno stara.

Posledice pomanjkanja kolagena v telesu

Kolagen je ena najpomembnejših beljakovin v telesu in skoraj vsak telesni sistem potrebuje kolagen. Kadar nimate dovolj kolagena, boste verjetno opazili nekaj negativnih učinkov.

Staranju se žal ne moremo izogniti, zato lahko vsi ljudje pričakujemo, da se bo njihov videz nekoliko spremenil. Vendar so prezgodnji in izraziti znaki staranja klasičen znak, da v telesu potrebujete več kolagena.

Ko kolagen doseže izjemno nizko raven, lahko govorimo o pomanjkanju kolagena. Pomanjkanje kolagena je resen problem, ki ga je treba takoj odpraviti. Znaki pomanjkanja kolagena so lahko naslednji:

 • suha koža
 • šibka, tanka koža
 • povešena koža in gube
 • krhki lasje
 • krhki nohti
 • togi sklepi

Vrste kolagena za kožo

V človeškem telesu je dejansko znanih približno 28 vrst kolagena. Najpogostejši je kolagen tipa 1, ki predstavlja do 90 % vsega kolagena, ki ga najdemo v človeškem telesu in pri živalih. To vrsto kolagena je enostavno pridobiti iz različnih živalskih in rastlinskih virov.

Pri iskanju vira kolagena ali prehranskega dopolnila, ki je primerno za vas, je veliko možnosti. Raziskave so pokazale, da je skoraj vsaka vrsta kolagena odlična za vašo kožo, sklepe in splošno zdravje!

Ribe in številni morski nevretenčarji, kot so meduze,  npr. zagotavljajo nekaj najboljšega kolagena za kožo. Nekateri ljudje se za uživanje morskega kolagena odločijo iz verskih, okoljskih ali osebnih razlogov. Morski kolagen je kolagen iz rib, meduz in drugih vodnih organizmov. Morski kolagen, ki ga pogosto imenujemo tudi ribji kolagen, je na voljo v obliki prahu, tablet, tekočine in za lokalno uporabo.

Kako zaščititi preostali kolagen v telesu?

Nekaj kolagena se s staranjem ne da izgubiti, vendar lahko ta proces upočasnite in omejite spremembe v telesu. Zaščita naravnega kolagena v telesu je ključnega pomena za preprečevanje vidnih znakov staranja kože. Na srečo obstaja nekaj preprostih previdnostnih ukrepov, s katerimi lahko poskrbite, da bo raven kolagena ostala čim višja.

 1. Izogibajte se soncu

Sončna svetloba je za kožo iz več razlogov zelo škodljiva; izsušuje kožno pregrado, poškoduje celice ter razgrajuje kolagen in elastin. Ko se ta vlakna razgradijo, lahko traja dolgo, da koža ponovno pridobi prožnost in elastičnost. Poskrbite, da boste vsak dan uporabljali zaščitni faktor SPF 30 ali več, in se izogibajte dolgotrajnemu sedenju na soncu.

 1. Uživajte več antioksidantov

Z antioksidanti bogata živila, kot so borovnice, češnje in temno zeleno listje, so odlična za podporo vaši koži in splošnemu zdravju. Antioksidanti nevtralizirajo proste radikale in preprečujejo, da bi vam kradli kolagen. Živila z antioksidanti pogosto dodajo tudi dodatno hidracijo in vitamin C, zato si priskrbite bogate pridelke!

 1. Ostanite hidrirani

Pitje večje količine vode je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svojo kožo na splošno. Voda je kot motorno olje za telo, saj poskrbi, da se celice sporazumevajo, vitamini absorbirajo in da se vse prenaša brez težav. Poleg pitja velike količine vode kožo od zunaj navlažite z dnevno vlažilno kremo za obraz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *