Ste eden tistih, ki se poleti odpravijo na plažo, da bi se naužili sončnih žarkov? Morda ste preprosto radi zagoreli? Kaj pa pozimi? Ali veste, da je potrebno kremo z zaščitnim faktorjem uporabljati vsak dan tudi, ko so na nebu oblaki. Ja res je, prav ste slišali.

Kako pravilno nanesti kremo za sončenje?

Verjetno si mislite, da “uporaba kreme za sončenje ni raketna znanost”, in imate prav. Vendar obstaja nekaj preprostih korakov, s katerimi lahko zaščitite svojo kožo in zmanjšate zgodnje znake staranja.

Ste se kdaj vprašali, kaj pomeni zaščitni faktor SPF? Po podatkih FDA se SPF ali faktor zaščite pred soncem nanaša na količino sončne energije, ki je potrebna za opekline na zaščiteni koži v primerjavi z nezaščiteno kožo. Še vedno ne razumete? Preprosto povedano, višji kot je SPF v kremi, večjo zaščito boste imeli.

V nasprotju s splošnim prepričanjem zaščitni faktor ni povezan s časom, ki ga preživite na soncu. Na primer, SPF 15 ne pomeni, da boste na soncu varni 15 ur, SPF 30 pa ne pomeni, da boste na soncu varni 30 ur. Sončna energija je namreč ob različnih delih dneva različna. Na primer, moč sonca ob 9. uri zjutraj ni primerljiva z močjo sonca ob 12. uri popoldne.

Poleg tega je količina sončne energije, ki jo boste absorbirali, odvisna od:

  • vašega tipa kože
  • količine zaščitne kreme za sončenje, ki jo uporabljate
  • pogostosti ponovnega nanašanja

Glede na vse zgoraj navedeno vam priporočamo, da uporabljate kremo z zaščitnim faktorjem SPF 30 ali več. Poleg tega vas bo krema za sončenje s širokim spektrom zaščitila pred žarki UVA in UVB. Če želite res popolno zaščito, izberite formulo, ki je vodoodporna, da se boste lahko brez skrbi za kožo potopili v morje.

Zakaj je uporaba kreme z zaščitnim faktorjem tako pomembna?

Torej veste, kako se pravilno zaščititi pred soncem, a kaj je smisel?

  1. Preprečevanje kožnega raka

Študije kažejo, da naj bi vsakodnevno nošenje zaščitnega faktorja SPF 15 zmanjšalo tveganje za nastanek kožnega raka, kar za 40-50 %. Velja omeniti, da se melanomi najpogosteje pojavljajo na predelih, ki so izpostavljeni žarkom UVA in UVB, vendar se lahko razvijejo tudi na stopalih, rokah in drugih, bolj nepričakovanih predelih, zato lahko nošenje višjega faktorja SPF in zmanjšanje izpostavljenosti soncu s kremo za sončenje v spreju, ki je posebej oblikovana za različne dele telesa (npr. obraz proti telesu), pomeni veliko razliko pri preprečevanju kožnega raka.

  1. Zaščita pred žarki UVB

Medtem ko je staranje kože nadloga, je zagorelost kože še hujša, ko gre za vaše splošno zdravje. To pravimo zato, ker obstajata dve vrsti UV-žarkov: UVA-žarki in UVB-žarki.

Ultravijolični žarki A so povezani s staranjem kože in imajo daljšo valovno dolžino. Ultravijolični žarki B pa so povezani z opeklinami na koži in imajo krajšo valovno dolžino.

Vse to pomeni, da vas lahko uporaba kreme za sončenje zaščiti tako pred žarki UVA kot UVB.

  1. Prezgodnje staranje kože

Sonce lahko vašo kožo dejansko postara. V telesu se pri prekomerni izpostavitvi UV-sevanju namreč tvori presežek prostih radikalov, ki sčasoma poškodujejo celice kože in pospešijo razgradnjo kolagena.

Posledično se pojavijo drobne linije, gube in pigmentni madeži. Z uporabo fizikalnih zaščitnih sredstev za sončenje lahko zmanjšate škodo, ki jo povzročajo prosti radikali, ter hkrati preprečite pospešeno razgradnjo kolagena.

Ribji kolagen sicer ne more nadomestiti uporabe sončne kreme, lahko pa pomaga ohraniti kožo mladostno dlje časa, saj dopolnjuje zaloge kolagena od znotraj.

Par preprostih korakov za pravilno uporabo kreme z zaščitnim faktorjem

  1. Kremo z zaščitnim faktorjem nanesite pred odhodom na prosto

Ključno za zaščito pred soncem je, da se namažete, preden zapustite dom. Če živite v vročem podnebju ali boste veliko časa preživeli na prostem, vam priporočamo, da kremo za sončenje nanesete takoj zjutraj. Tako boste zagotovili, da na to ne boste pozabili pozneje, ko prispete na cilj.

  1. Uporabite ustrezno količino

Če želite preprečiti nastanek kožnega raka, se zaščititi pred UV-žarki in ohraniti mladostno polt, morate uporabiti pravilno količino kreme za sončenje. Koliko kreme za sončenje je torej dovolj?

Običajno morate za prekritje celotnega telesa nanesti vsaj kozarec kreme. Zavedamo se, da verjetno ne želite meriti kreme za sončenje s kozarcem, zato vam priporočamo, da si nanesete debelo plast, zlasti če imate suho kožo. Ali pa si zamislite, da bi na vsako okončino nanesli za pet centov velik odmerek, na telo pa podvojeno količino.

  1. Ne pozabite na težko dostopne predele

Dobro je, da si s kremo za sončenje namažete noge, roke, obraz in telo, kaj pa drugi predeli?

Če želite zmanjšati tveganje za nastanek kožnega raka in poškodb kože, je nanos zaščitne kreme za sončenje na ta območja bistvenega pomena. Prav tako ne pozabite na manjše izpostavljene dele kože, kot so spodnji del stopal, ušesa, ustnice ali celo izpostavljeno lasišče. Danes lahko kupite celo balzame za ustnice z zaščitnim faktorjem, ki vam omogočajo, da ostanete varni pred učinki žarkov UVB in UVA.

  1. Redno reaplicirajte sončno kremo

Da bi še bolj zmanjšali izpostavljenost soncu, se čez dan redno ponovno namažite s kremo z zaščitnim faktorjem sončenje. Priporočamo vam, da se s kremo za sončenje namažete takoj, ko zapustite dom, vendar jo morate redno nanašati tudi, zlasti če ste izpostavljeni neposredni sončni svetlobi, na primer na plaži, v gorah, na smučišču.

Po podatkih certificiranega dermatologa bi morali kremo za sončenje pravilno ponovno nanesti na vsake 2 do 3 ure, če ste na neposredni sončni svetlobi. Če večino dneva preživite v zaprtih prostorih, bi moralo zadostovati, da se enkrat nanesete zjutraj in enkrat v času kosila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *