Zaradi ostrega hladnega podnebja in suhega zraka v zaprtih prostorih pozimi je lahko koža v slabšem stanju kot sicer. Uporabite te nasvete za zimsko nego kože, da bo vaša koža zdrava, navlažena in videti dobro vso sezono.

Nega kože pozimi

Skrb za kožo pozimi zahteva nekaj več časa in truda, saj so razmere za našo nežno zaščitno pregrado precej ekstremne. Koža je izpostavljena elementom: mrzlemu zraku in vetru, soncu, ki se odbija od snega. V hladnejšem podnebju je pogosta nizka vlažnost, ki vsak dan in vsako sekundo iz kože krade vlago. V zaprtih prostorih pa jo prepiha suha vročina.

Zato ni čudno, da je naša koža pogosto suha, luskasta in srbeča. Ko se koža enkrat izsuši, lažje poči in krvavi.

Tukaj je nekaj nasvetov za prehod na zimsko nego kože:

  1. Uporabljajte čistilno sredstvo za čiščenje kože

Ključ do čiste kože brez nakopičene umazanije je čiščenje dvakrat na dan, zjutraj in zvečer. Naravni proces menjave celic na koži ustvarja nečistoče v zgornjih plasteh, ki jih je treba odstraniti pred uporabo drugih izdelkov.

Ti namreč lahko vplivajo na učinkovitost prihodnjih ključnih sestavin, ki prodrejo v kožo. Čiščenje tudi poveča pretok krvi in pomaga pri odstranjevanju toksinov. Zato ne hitite.

Z nižjimi temperaturami se zniža tudi raven vlažnosti, koža pa izgublja vlago zaradi suhega zraka okoli nas. Zato v zimski sezoni preklopite na vlažilno čistilno sredstvo, ki lahko pomaga navlažiti izsušeno kožo in podpira kožno pregrado, da jo zaščiti pred škodljivimi vplivi hladnega vremena. To pomaga tudi pri umivanju odmrlih kožnih celic, ne da bi koža ostala napeta ali izsušena.

  1. Uporabljajte zaščito pred soncem

Vsakodnevna uporaba dnevne kreme z zaščitnim faktorjem je najpomembnejši korak za lepo, mlado in zdravo kožo. UV-žarki poleg tega, da poškodujejo naš DNK, povzročijo nepopravljivo poškodbo strukture kolagena. Koža postaja vse manj prožna, se tanjša in guba. Čezmerna izpostavljenost ultravijoličnim žarkom lahko povzroči sončne opekline, prezgodnje staranje in predrakave spremembe.

Ozonska plast je del ozračja, ki absorbira sončno sevanje. V zimskih mesecih se ozonska plast stanjša, zato imate manj zaščite pred sončnimi žarki. UVB žarki lahko povzročijo opekline tudi če ste na smučarskih počitnicah in ne samo na plaži. Sneg namreč odbija do 80 % škodljivih sončnih žarkov, zato naslednjič, ko boste na smučišču, na izpostavljene dele obraza nanesite kremo za sončenje, da se zaščitite pred povečano izpostavljenostjo UV-žarkom.

Hyaluron Face cream with spf 30
Vlažilna krema za nego kože na obrazu z zaščitnim faktorjem 30 nahrani in navlaži kožo ter jo zaščiti pred UVA in UVB žarki.

Zjutraj ne zaključite rutine nege kože, brez da bi na obraz izdatno nanesli kakovostno kremo z zaščito pred UV žarki.

  1. Dodajte dober piling

Koristi pilinga – če ga izvajate pravilno – niso nobena skrivnost. Nežen piling pomaga odstraniti odmrle kožne celice, ki so se nakopičile zaradi suhega zimskega zraka, zaradi česar je koža videti bolj sijoča, vlažilna krema po čiščenju pa se bolje vpije.

Kljub temu ne pretiravajte! Živimo v družbi pretiranega odstranjevanja kože. Piling lahko sicer pomaga polepšati kožo z odstranjevanjem odmrlih celic, vendar lahko pretiravanje z njim poruši zunanjo plast kože, kar povzroči izsušitev in razdraženost. Piling izvajajte enkrat na teden, če ga lahko prenašate, pa dvakrat tedensko.

  1. Uporabljajte bogato vlažilno kremo

Naslednji korak je eden najpomembnejših korakov v zimski rutini za nočno nego kože. Pozimi je zelo pomembna uporaba dobre vlažilne kreme ali vlažilne kreme.

Krema za obraz
Naravna vlažilna krema za obraz z več kot 95 % naravnih sestavin.

Osnovno pravilo zimske nege kože je ohranjanje vlažnosti kože. Lažji losjon lahko zadovolji vašo kožo v poletnih dneh, vendar to ne velja za hladnejše vreme. Medtem ko so v vlažnih mesecih za ohranjanje vlažnosti kože morda zadoščale vlažilne snovi, bodo mehčalci in okluzivi pomembnejši v razmerah z nizko vlažnostjo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *