Osnovna naloga kože je, da deluje kot pregrada pred škodljivimi vplivi iz okolja, kar odraža tudi njena edinstvena struktura. Ampak za to, da učinkovito deluje potrebuje pravilno nego. Seveda za ustrezno nego kože potrebujemo kakovostno naravno kozmetiko, ki je primerni za naš tip kože in problematike naše kože. Treba je tudi vedeti, v kakšnem vrstnem redu uporabljati ustrezne negovalne izdelke.

Nega kože

Koža je naš največji organ in predstavlja kar 15 % telesne teže pri odraslem človeku. Skozi življenje je koža izpostavljena mnogim izzivom, ki vplivajo na njeno strukturo, funkcionalnost in videz. Ti vključujejo:

  •          Staranje kože, katerega posledica je manjša elastičnost kože in pojav gubic
  •        Izpostavljenost elementom, ki povzročajo pigmentne madeže na koži in jo osušijo
  •       Kemikalije iz detergentov, čistil, šamponov
  •       Poškodbe (rane, opekline)

In tako kot naše telo potrebuje hrano za to da nemoteno opravlja vse procese v telesu, tako tudi naša koža potrebuje vsakodnevno ustrezno nego, da ohranja svoj čvrst in sijoč videz.

Poškodovana, suha koža namreč slabše ščiti kožo pred onesnaževanjem, prostimi radikali in soncem. Zato je pomembno, da ohranimo svojo kožo zdravo. Negovalni izdelki naj bi kožo navlažili in nahranili. Vlaženje namreč poveča vsebnost vode v koži, obenem pa jo zaščiti in spodbudi pravilno luščenje odmrlih kožnih celic. Tako koža postane gladka, mehka ter daje občutek ugodja.

Kakšna je torej pravilna nega kože?

Ne glede na to kakšen je vaš tip kože, lahko z vsakodnevno rutinsko nego kože ohranite splošno zdravje in izboljšate določene težave kot so: akne, brazgotine in temni madeži. Dnevna rutina za nego kože ima štiri osnovne korake, ki jih lahko naredite zjutraj in pred spanjem.

  1. Čiščenje kože

Prvi korak učinkovite nege kože je zagotovo čiščenje. Čez dan se namreč na koži nabira umazanija, pot, sebum in ličila. Zato je treba kožo najprej očistiti, ter jo s tem pripraviti na nego. Očiščena koža lahko namreč tudi bolje vpije aktivne sestavine negovalnih izdelkov.

Čistilna pena za obraz

Pri čiščenju bodite pozorni na to, da si pred začetkom obvezno umijete roke, da na obraz ne nanašate dodatnih nečistoč. Obraz nato sperite z mlačno/toplo vodo. Nato nanesite čistilno peno za obraz, kožo nežno zmasirajte in sperite z vodo.

  1. Tonificiranje

Tonik bi moral biti del vaše vsakodnevne nege kože. Ta namreč pomaga odstraniti vse sledove čistilne pene, osveži kožo in ji povrne naravno pH – vrednost.

  1. Nega kože

Po čiščenju in tonificiranju je vaša koža pripravljena, da vpije aktivne sestavine negovalnih izdelkov. Pri negi kože se lahko osredotočimo samo na vlaženje, lahko pa dodamo tudi ciljne tretmaje.

Vlažilne kreme za obraz pomagajo utrditi površino kože, učinkoviteje povezujejo kožne celice in delujejo na površini kože, da povečajo njeno vlaženje. Suha koža namreč ni problematična samo iz estetskega vidika, temveč je lahko tudi nevarna.

Hyaluron Face cream

Slabo navlažena koža namreč ne more ustrezno vzdrževati kožne pregrade. Zato je ta bolj ranljiva za poškodbe iz zunanjih virov in okolja. Ko kožna pregrada ni učinkovita, lahko prepušča bakterije, kar lahko privede do okužbe.

  1. Zaščita kože

Zaščita pred soncem, ni pomembna samo poleti, ampak tudi pozimi. Tudi če so na nebu oblaki, je pomembno, da nanesete kremo z zaščitnim faktorjem. Škodljivi ultravijolični žarki so namreč glavni vzrok za prezgodnje staranje kože.

Kako popeljati vašo nego kože še en korak dlje?

Osnovna rutina predstavlja temelje nege kože. V primeru, da se spopadate z bolj trdovratnimi in kompleksnimi kožnimi problematikami (znaki staranja, povečanje pore, rdečica, pigmentni madeži,..) ali pa samo želite izpopolniti svojo rutino nege kože vam v nadaljevanju predstavljam naprednejšo rutino nege kože.

1.      Ciljni tretmaji pri negi kože

Običajno se za ciljne tretmaje pri negi kože uporabljajo serumi za obraz. Verjetno se sprašujete, kaj serum za obraz sploh je in ali ga res potrebujete. Serumi za obraz so lahke tekočine ali geli na oljni ali vodni osnovi. Vsebujejo koncentracije sestavin, ki kožo izredno navlažijo in/ali nahranijo ter se zlahka vpijejo, ko jih nanesete na kožo.

Vitamin C serum

Ko izbirate serum za obraz, je pomembno vedeti, da obstajajo različne vrste serumov. Pomembno je, da veste, katero težavo želite odpraviti. Iščete nekaj vlažilnega? Vlažilni serumi za obraz morajo vsebovati hialuronsko kislino in peptide. Če pa je vaša glavna skrb preprečevanje staranja, poiščite serum za obraz, ki vsebuje retinole, glikolno kislino in vitamin C.

Če se odločite za uporabo seruma za obraz, bodite pozorni na to, da ga vedno uporabite pred vlažilno kremo za obraz. Ja res je, če uporabljate serum za obraz, to še ne pomeni, da kreme za obraz ne potrebujete.

Serumi za obraz se namreč običajno ukvarjajo z različnimi težavami kože, naj gre za preprečevanje staranja kože, posvetlitev kože in preprečevanje aken. Zapomnite si, da serum za obraz nikakor ne nadomešča dnevne ali nočne kreme, temveč le dopolnjuje delovanje ostalih izdelkov za nego obraza.

2. Dodatna nega kože s pilingom in masko za obraz

Piling omogoča, da odstranimo odmrle celice povrhnjice in s tem pospešimo regeneracijo kože. Po uporabi moramo vedno nanesti tudi tonik in vlažilno masko, da kožo nahranimo ali umirimo.

Detox maska za obraz

Maske za obraz pa koži pomagajo dostaviti aktivne sestavine, ki izboljšajo videz vaše kože in lahko pomagajo pri odpravljanju nekaterih kožnih bolezni.

3. Uporaba pripomočkov za nego obraza

Verjetno se sprašujete, zakaj bi potrebovali pripomočke za nego obraza, če pa lahko vse produkte enostavno nanesete kar s konicami prstov. Žal lahko s takim početjem na obraz prenesete bakterije in umazanije, ki se na vaših rokah nabirajo čez cel dan ter s tem še poslabšate stanje svoje kože.

Ravno zaradi tega so pripomočki za nego obraza odlična izbira. S sonično napravo za čiščenje lahko tako učinkovito očistite obraz in ga hkrati zmasirate brez, da bi na kožo nanesli dodatne nečistoče.

Sonični aparat za čiščenje kože na obrazu s silikonskimi ščetinami s frekvenco vibracije nežno masira kožo. Ultrasonična tehnologija učinkovito odstranjuje odvečno maščobo in ostanke ličil, globinsko očisti pore in odmrle ostanke kože.

Zapomnite si, da ima vsaka rutina določeno mero fleksibilnosti, ki je odvisna od vaših preferenc, časa in morebitnih težav s kožo (rozacea, akne, poškodbe od sonca, gube). Redno čiščenje, ustrezni negovalni izdelki ter potrpežljivost sta vaš recept za uspeh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *