Kateri kolagen je najboljši? Je verjetno vprašanje marsikaterega od vas. Najboljši kolagen je tisti, ki poskrbi, da opazimo vidne izboljšave na koži, nohti in laseh. Sinteza naravnega kolagena v našem telesu namreč z leti začne upadati zato ga moramo nadomestiti.

Najboljši kolagen za kožo

Marsikdo pred 20. letom sploh pomisli ne na gubice in staranje kože. Saj je mlada koža mladostna, napeta in ”polna življenja”. Za vse to in še veliko več je zaslužen kolagen. Kolagen je namreč glavna beljakovina v telesu in ga najdemo povsod v tkivih: v kosteh, zobeh, mišicah, črevesju, nohtih, laseh in koži.

Koža je sestavljena večinoma iz kolagena in vode, ter predstavlja med 80 do 90% teže suhe kože, če odstranimo vodo. Kolagen daje koži čvrstost, v koži najdemo največ kolagena tipa I in nekoliko manj tipa III. Kolagen sestavljajo fibroblasti, to so celice v drugem sloju kože, ki je zaslužen tudi za proizvodnjo elastina. Kolagen skupaj z elastinom in drugimi beljakovinami tvori zunajcelično matrico. To je mreža iz katere je koža sestavljena, kolagen pa s tem zagotavlja fizične lastnosti, kot so prožnost, odpornost in tonus.

Sinteza kolagena je za telo naraven proces, dokler ne začne okoli 25. leta ta upadati. S staranjem se namreč sposobnost sinteze kolagena zmanjša, kolagenske fibrile pa postanejo debelejše in krajše. Posledica tega je izguba kolagena tipa I, zaradi česar se razmerje različnih tipov kolagena v koži spremeni.

Najboljši kolagen za kožo in lase

Najboljši kolagen za kožo lahko učinkovito poskrbi za primanjkljaj kolagena v koži.

To privede do zmanjšane gostote in elastina v dermisu, posledično pa se poslabša tudi struktura in elastičnost kože. Ta namreč ne more več vzdrževati svoje oblike in se ne more več tako tesno prilegati obrazu in postane bolj ohlapna, pojavljati pa se začnejo tudi gubice.

Po 20. letu starosti in vse do zgodnjih 30. let koža izgubi vsako leto nekje 1% kolagena. Sinteza kolagena iz fibroblastov se zmanjšuje in to povzroča manjšo prožnost kože. Ocenimo lahko, da bo naša koža pri 80. letih proizvedla 75% manj kolagena kot pri 20. letih.

Hitrost izgube kolagena je odvisna tudi od načina življenja

Staranje je le eden izmed dejavnikov, ki povzroči upad kolagena v telesu. In žal na njega nimamo prevelikega vpliva. Lahko pa vplivamo na ostale dejavnike, ki dodatno pospešijo upad kolagena v telesu.

  • UV svetloba – pospešuje nastanek gub zaradi razgradnje kolagena v dermisu
  • prehrana, bogata z enostavnimi sladkorji
  • kajenje
  • avtoimunske bolezni
  • genetika

Izogibanje prekomerni izpostavljenosti soncu, uporaba kreme z zaščitnim faktorjem, uživanje zdrave, uravnotežene prehrane torej pomaga zmanjšati vizualne znake staranja zaradi počasnejše izgube kolagena.

Kako nadomestiti izgubljen kolagen v telesu?

Izgubljenega kolagena ne moremo nadomestiti. Lahko zaščitimo preostali kolagen v telesu in z jemanjem hidroliziranega kolagena spodbudimo telo, da samo začne ponovno tvoriti več kolagena.

Večkrat lahko zasledimo, da je za ponovno sintezo kolagena potrebno uživati hrano, ki vsebuje kolagen. Seveda lahko to malce pripomore, vendar pa ni optimalna rešitev. Kolagen se v živilih namreč nahaja v minimalnih količinah, poleg tega ima naravni kolagen zelo slabo absorpcijo. Sestavlja ga namreč več aminokislin, ki so zvite v trdno, dolgo beljakovinsko verigo, ki je telo ne more absorbirati v prebavnem traktu.

Če poenostavimo, lahko rečemo, da so molekule kolagena v kostni juhi prevelike, da bi se med prebavo učinkovito absorbirale v kri. Prav tako se tudi molekule želatine, ki jo uporabljamo v kuhinji, v telesu ne absorbirajo v takšni obliki, da bi nadomeščale naravni upad kolagena.

Dokazano je, da je absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila 90%, medtem, ko je absorpcija kolagena iz hrane približno 27%. To pomeni, da je izkupiček absorpcije hidroliziranega kolagena tudi do 5x višji kot pri kolagenu iz hrane.

Kako torej izbrati najboljši kolagen za kožo?

V prehranskih dodatkih se največkrat uporablja hidrolizirani kolagen, ki je pridobljen po posebnem postopku tako, da ga predelajo v majhne peptidne molekule, ki se nato hitro absorbirajo v krvni obtok. Najboljši kolagen je pridobljen iz rib, saj se tudi najbolje veže v tkivo v primerjavi z ostalimi kolageni. Ribji kolagen ima tudi največ kolagena tipa I, ki je pomemben za izgradnjo kolagena v koži in je tam tudi največ prisoten.

Poleg kolagena tipa I je dobro konzumirati zraven tudi vitamin C, ki je naravni spodbujevalec kolagena v telesu. Brez njega absorpcije praktično ni ali pa je zelo slaba. Zato je smiselno jemati kolagen z vitaminom C, ki je že v sestavi izdelka.

Kolagen shot

Zakaj je Kolagen shot prava izbira?

Kolagen shot je koncentrirano prehransko dopolnilo za mladosten videz in splošno boljše počutje.

  • klinično dokazani učinki
  • 5000 mg kolagena
  • 1500 mg MSMja
  • hialuronska kislina in vitamini
  • za sijočo kožo, močne lase, čvrste nohte in sklepe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *