Nega kože je postopek, ki ga moramo izvajati dosledno in pozorno – sploh, če si želimo, da je naša koža zdrava in zadovoljna. Sliši se enostavno, vendar pa lahko za marsikoga izbira pravilne nege, izdelkov ter naravne kozmetike predstavlja pravi izziv. Začetnikom se porajajo številna vprašanja glede nege kože – kakšna nega je najbolj ustrezna, katere izdelke naj uporabim, v kakšnem zaporedju in kaj pravzaprav moja koža sploh potrebuje?

Da vam zadeve olajšamo, smo pripravili nekaj opornih točk za učinkovito nego kože, ki je enostavna in primerna za vsakogar.

Prvi korak učinkovite kože je, da opredelite stanje in potrebe vaše kože

Prvi korak, ki vam bo prinesel odgovore, je določitev stanja ali tipa kože. Koža je pri skoraj vseh posameznikih mešana, le da imamo nekateri izrazitejša odstopanja v smeri mastne ali izrazito suhe kože. Hitri test, ki ga lahko naredite za lažjo določitev: kožo najprej očistite in sperite, posušite, nato pa počakajte 30 minut. Po 30. minutah lahko že odčitate rezultate.

  • Mastna koža: po čiščenju je koža na otip mastna in oljnata, maščoba je vidna tudi na robčku, s katerim se obrišemo.
  • Suha / dehidrirana koža: koža je na otip suha, vidni so podočnjaki in gubice. Občutek je neprijeten, saj nas koža ‘zateguje’. Največkrat so pri tem tipu lica suha, čelo pa normalno do mastno.
  • Normalna koža: občutek po čiščenju je prijeten, koža ni ne suha ne mastna.

Na vašo nego kože in s tem povezane izdelke vpliva tudi vaša starost

Starost je pomemben faktor, saj starejša koža v primerjavi z mlajšo potrebuje intenzivnejšo nego in bolj kompleksne proizvode.

”Mlado” kožo namreč v 80% sestavlja kolagen tipa I in okoli 15%  kolagen tipa III. S staranjem se sposobnost sinteze kolagena zmanjša, kolagenske fibrile postanejo debelejše in krajše. Posledica tega je izguba kolagena tipa I. Zaradi tega se razmerje različnih tipov kolagena v koži spremeni.

Posledično se gostota kolagena in elastina v dermisu zmanjša, zaradi česar se poslabša tudi struktura in elastičnost kože. Tako koža ne more več vzdrževati svoje oblike in se ne more tako ”tesno” prilegati obrazu in postane bolj ohlapna, pojavljati se začnejo tudi gubice.

Načeloma velja pravilo, da koža do 25. leta starosti potrebuje predvsem dosledno čiščenje in vlaženje. Navadno so teksture lahkotnejše, sestava izdelkov je enostavnejša in usmerjena predvsem k ohranjanju čiste in navlažene kože.

Po 25. letu starosti pa zaradi upada kolagena v našem telesu začnejo kazati prvi znaki staranja in koža od nas zahteva več pozornosti, kot sicer. V tem obdobju koža potrebuje več pozornosti, zato se svetuje nego v določenih korakih nadgraditi in obogatiti. V srednjih letih je koža bolj podvržena stresu, obenem pa se upočasnjujejo tudi procesi obnove kože. Koža postane bolj suha, manj napeta in pojavijo se prve gubice. Da bi proces staranja nekoliko upočasnili, je potrebno izbirati ciljno naravnane in kakovostne naravne izdelke.

Zadnji korak – preprosta in učinkovita nega kože

Zdaj nastopi najpomembnejši korak – izvedba nege.

  1. Kožo najprej očistimo s čistilno peno, ki jo nanesemo s krožnimi gibi. Pustimo na koži minuto do dve, nato pa temeljito speremo z mlačno vodo.
  2. Naslednji korak je toniranje in vlaženje, pri čemer na kožo z nežnimi pritiski nanašamo esenco. Tega koraka nikakor ne smemo preskočiti, saj koži povrne ravnovesje.
  3. Nadaljujemo z nanosom vlažilne kreme za obraz, ki jo nežno vmasiramo na predele obraza, vratu in dekolteja. Našo popolno rutino zaključimo z uporabo seruma – nežno vmasirajmo 2-3 kapljice na omenjene predele, lahko pa z nekaj kapljicami seruma obogatimo že kremo za obraz in v tem primeru zadnji korak izpustimo.

Dostikrat zmotno mislimo, da se bodo rezultati pokazali kar čez noč. Tako kot na vseh področjih v življenju, tudi spremembe na koži ne bodo vidne takoj. Izdelek moramo uporabljati vsaj kakšen mesec, da lahko potrdimo njegovo ustreznost.

V obratni situaciji, lahko neustreznost proizvoda opazimo dokaj hitro. Če se nam po uporabi izdelka pojavijo izpuščaji, ali se stanje kože vztrajno poslabšuje, nam izdelek prav gotovo ne ustreza in ga je potrebno zamenjati. Prav zato je nadvse pomembno, da koraku izbire izdelka namenite dovolj pozornosti.

Kdaj je pravi čas za nego – zjutraj ali zvečer?

Nega je sicer opravljena hitreje, kot bi pričakovali, pa vendar nam zjutraj ponavadi zmanjka časa. Zato priporočamo, da zjutraj opravite vsaj dva bistvena koraka – čiščenje s čistilno peno in nanos kreme, zvečer pa se negi posvetite bolj celostno. Večerna nega kože bo blagodejno vplivala tudi na počutje, saj se ob njej sprostimo in namenimo nekaj časa le zase.

Pri negi kože je izjemno pomembna tudi zaščita pred soncem, saj izpostavljenost sončnim žarkom pospeši proces staranja. Po jutranji negi obraza se zato vselej svetuje tudi dodatna uporaba kreme z zaščitnim faktorjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *