Čeprav kolagen pogosto povezujemo z zdravjem in videzom kože, so koristi kolagena za moške veliko večje. Poleg tega, kdo si ne želi imeti mladostne in sijoče kože?

Če niste prepričani, ali je kolagen primeren za vas, premislite še enkrat. Kolagen za moške lahko pomaga v boju proti vsem vrstam znakov staranja, ne le pri vaši koži. Vključevanje kolagena v vsakodnevno rutino lahko pomaga pri obnovi mišic, moči, zmanjša bolečine v sklepih in spodbuja zdrave sklepe ter celo pomaga pri zdravju črevesja.

Torej, kratek odgovor? Da, moški bi morali jemati kolagenske dodatke.

Pomen kolagena za moške

Kolagen je strukturna beljakovina, ki jo najdemo v telesu, in to najobsežnejša. Zagotavlja trdnost in strukturo našega vezivnega tkiva. Kolagen najdemo po vsem telesu, na primer v koži, krvnih žilah, mišicah, kitah, vezeh, kosteh in prebavnem sistemu.

Morda ste že slišali ne tako dobro novico – naše telo doseže vrhunec proizvodnje kolagena v zgodnjih dvajsetih letih. Potem začne proizvodnja naravnega kolagena v našem telesu upadati. Do 60. leta starosti se proizvodnja kolagena zmanjša za 50 %.

Ta upad je pogosto povezan s tipičnimi znaki staranja: gubami in drobnimi linijami na koži, bolečinami v sklepih, počasnejšim okrevanjem po poškodbi ali vadbi, zmanjšano gostoto kosti in redčenjem las. Dobra novica? Znanost dokazuje, da lahko hidroliziran kolagen za moške pomaga ublažiti te težave. Tudi če vas sklepi ne motijo, vam bo telo dolgoročno hvaležno, če boste zdaj jemali kolagen. Še vedno niste prepričani? Pustimo, da raziskave govorijo same zase.

5 razlogov, zakaj bi moški morali dodajati kolagen

  1. BOLJŠA VADBA IN REGENERACIJA

Ne glede na to, ali radi dvigujete uteži v telovadnici, se odpravljate na dolge kolesarske izlete ali se zjutraj sprehajate, da naredite več korakov, vam kolagen za moške lahko pomaga. Ko vadimo, v našem telesu potekajo številni različni presnovni procesi.

S tem zagotovimo, da imamo dovolj energije za vadbo in da se naša mišična vlakna vključijo v delo. Zato je prehrana po vadbi tako pomembna. Poskrbeti želimo, da svoje telo nahranimo z ustreznimi hranilnimi snovmi, da si bo lahko opomoglo in ponovno vadilo.  Študije so pokazale, da uživanje beljakovin po vadbi pomaga pri obnovi mišic, ki so bile uporabljene med vadbo. Tu pride prav hidroliziran kolagen. Kolagen vsebuje arginin, aminokislino, ki pomaga ohranjati in obnavljati mišično maso.

Regeneracija

Kolagen za moške vsebuje tudi drugo aminokislino, imenovano glicin. Študije so pokazale, da lahko glicin pripomore k boljši kakovosti spanja, vsi pa vemo, kako pomemben je spanec za regeneracijo. Nazadnje moramo spregovoriti še o koristih kolagena za naše sklepe. Kolagen je pomemben del našega vezivnega tkiva in ga je veliko v naših sklepih. Žal se s staranjem proizvodnja kolagena zmanjšuje, kar ima za posledico toge in boleče sklepe. To lahko ovira našo vadbo. Vendar znanost pravi, da lahko dodajanje kolagena pomaga.

Jemanje kolagenskega dodatka ( kolagen za sklepe) spodbuja kopičenje kolagenskih peptidov v sklepih. To lahko pomaga ohranjati zdravje sklepov, zmanjšuje tveganje za poslabšanje stanja sklepov in pomaga izboljšati bolečine v sklepih.

  1. SE PO POŠKODBI VRNITE MOČNEJŠI

Poškodbe lahko močno vplivajo ne le na vašo vadbo, temveč tudi na vaše vsakodnevno življenje. Čeprav je pomembno, da telesu omogočite počitek in okrevanje po poškodbi, lahko kolagen pomaga izboljšati vaše okrevanje.

Opravljen je bil sistematični pregled, v katerem so preučevali učinke dodajanja kolagena na različne poškodbe sklepov in bolečine v sklepih. Te študije so bile izvedene na moških in ženskah vseh starosti in različnih življenjskih slogov. Na splošno se je pri dodajanju kolagena zmanjšala bolečina v sklepih zaradi poškodb in povečala gibljivost v primerjavi s tistimi, ki dodatka niso jemali.

Kolagen ima veliko vlogo tudi pri okrevanju po poškodbah mišic. Natrgane ali pretrgane mišice (uf!) potrebujejo kolagen tipa 1 in 3. Jemanje prehranskih dopolnil s kolagenom lahko pomaga pri proizvodnji novih mišičnih vlaken in ustvarjanju vezivnega brazgotinskega tkiva za okrevanje.

Kot smo že omenili, je kolagen zelo pomemben tudi za ohranjanje zdravja sklepov. Zdravi sklepi pomenijo manjšo možnost poškodb! Vključevanje kolagena v prehrano zato ne pomaga le pri okrevanju, temveč tudi pri preprečevanju poškodb.

  1. POVEČANJE MIŠIČNE MASE IN PODPORA PRI URAVNAVANJU TELESNE TEŽE

Kolagen je beljakovina, zato ne sme biti presenečenje, da lahko prispeva k rasti mišic in pomaga pospeševati presnovo. Obstaja veliko dokazov, ki kažejo, da lahko uživanje beljakovin (kot je kolagen!) povzroči znatno povečanje sinteze mišičnih beljakovin.

  1. PODPIRAJO ZDRAVJE ČREVESJA

Ste že kdaj slišali za sindrom puščajočega črevesja? Da, to je natanko tako, kot se sliši. Celice, ki sestavljajo zaščitno pregrado vašega črevesja, se začnejo ločevati. Tako nastane prostor med črevesnimi celicami, skozi katerega prehaja vsebina črevesja in vstopa v krvni obtok. To lahko povzroči vnetja, nizko raven energije, možgansko meglo in drugo. Kolagen je vir aminokislin, ki pomagajo pri različnih funkcijah črevesja, kot sta podpora imunskemu sistemu in ohranjanje celovitosti črevesja!

  1. SPODBUJA RAST LAS IN MLADOSTNO KOŽO

To smo morali vključiti, ker kdo si ne želi polne glave bujnih, gostih las in mladostne kože? Veliko raziskav kaže na koristi naravnega kolagena za kožo, toda ali ste vedeli, da lahko kolagen pomaga tudi pri rasti las? Tako je! Kolagen je pomemben del naših las. Najdemo ga v lasnem mešičku, zmanjšanje kolagena pa lahko povzroči izpadanje las.

Opravljena je bila študija pri ljudeh, starih od 21 do 75 let, pri katerih je prišlo do izpadanja las. Udeleženci so približno 6 mesecev jemali kolagenske dodatke, ob koncu raziskave pa so raziskovalci ugotovili, da se je rast las zaradi dodajanja kolagena v primerjavi s tistimi, ki so jemali placebo, povečala. Poleg tega so udeleženci poročali o bolj sijočih laseh in pozitivnih učinkih na videz kože.

Kolagen je za vsakogar! Dodajanje kolagenskega dodatka v vsakodnevno rutino lahko koristi vaši koži in lasem, mišični masi, okrevanju po poškodbah in dejavnostih ter celo pripomore k zdravemu črevesju. In ni treba, da je to težko!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *