Čeprav je kolagen na trgu pozicioniran kot ”lepotno” prehransko dopolnilo za kožo in lase ima v  resnici ”kolagen za kožotudi številne koristi za zdravje o katerih nihče ne govori.

Kazalo vsebine:

Kaj je kolagen?

Ali ima kolagen kakšne koristi?

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri prehranskega dopolnila s kolagenom?

Kaj je kolagen?

Kolagen predstavlja približno tretjino beljakovin v telesu. Največ ga je v kitah, vezeh, kosteh, hrustancu in koži.

Kolagen si predstavljajte kot trdo, vlaknato beljakovino, ki drži naše telo skupaj in daje koži naravno elastičnost. Kako trden je? Kolagen tipa 1 je pri raztezanju močnejši od jekla. Dejansko je večina vašega vezivnega tkiva sestavljena iz kolagena.

Obstaja 28 različnih tipov kolagena, vendar so za naše namene pomembni le tipi 1, 2 in 3, saj predstavljajo 90 % kolagena v vašem telesu. Kolagen izločajo celice vezivnega tkiva, kjer tvori strukturni del zunajceličnega matriksa. To je fizična podlaga v vseh tkivih in organih, vključno s črevesno sluznico in kožo.

S staranjem se sposobnost našega telesa, da naravno proizvaja kolagen, upočasnjuje. Proizvodnjo kolagena dodatno motijo izpostavljenost soncu, onesnaževalci iz okolja, alkohol, kajenje in stres.

Zaradi tega so raziskovalci začeli preučevati, kako lahko uživanje kolagena koristi našemu telesu.

Ali ima kolagen kakšne koristi?

  1. Koža

Kolagen predstavlja 75 % suhe teže vaše kože. S staranjem notranja plast kože izgublja kolagen. Ko se to zgodi, postane manj elastična in bolj občutljiva na poškodbe. Pozitivni učinki kolagena za kožo:

  • Vlaženje kože: Dokazano je, da ima hidroliziran kolagen odlično sposobnost zadrževanja vode, absorpcije in zadrževanja vlage.
  • Kolagen izboljša elastičnost kože: Debelina dermisa se s staranjem zmanjša, kar lahko povzroči izgubo elastičnosti kože. Študije so pokazale, da lahko jemanje kolagena izboljša debelino dermisa in s tem tudi elastičnost kože.
  • Upočasnjuje nastanek gubic: Učinek zmanjševanja vidnosti gub pripisujejo predvsem temu, da se ob uživanju kolagena poveča proizvodnja lastnega kolagena v telesu.
  1. Zdravje kosti

Študije so pokazale, da lahko prehranski dodatki s kolagenom pripomorejo k večji gostoti vaših kosti, upočasnijo proces staranja, zaradi katerega so kosti krhke, in pomagajo telesu proizvajati nove kosti.

  1. Bolečine v sklepih

Morda se tega ne zavedate, vendar ima kolagen precej pomembno vlogo pri gibanju vaših sklepov. Nekatere vrste kolagena so v koži, kosteh in organih, ena posebna vrsta kolagena pa se nahaja v hrustancu med sklepi.

Kolagen tipa II je prisoten v sklepnem hrustancu ali tkivu, ki se razteza čez konce kosti in se nahaja v sredini sklepov. Ta hrustanec skrbi za to, da sklepi drsijo, se upogibajo in nemoteno premikajo. Kolagen pomaga hrustancu in vašim sklepom, da ostanejo prožni, absorbirajo udarce in na splošno ostanejo dobro podprti.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri prehranskega dopolnila s kolagenom?

Ko razmišljate o nakupu prehranskega dopolnila s kolagenom, bodite pozorni na nekaj ključnih informacij.

  1. Kolagen mora biti hidroliziran

Številni izdelki, ki se tržijo kot kolagenska dopolnila, vsebujejo hidroliziran kolagen. Izraz hidroliziran kolagen pomeni, da je pri postopku izdelave prehranskega dopolnila uporabljen postopek hidrolize, kjer je kolagen razbit na manjše osnovne gradnike, imenovane peptide.

Kaj so peptidi? Vemo, da je kolagen protein živalskega izvora, proteini pa so sestavljeni iz peptidov. Te peptide sestavljajo aminokisline in sicer vsaj 3 med seboj povezane aminokisline tvorijo en peptid.

Zakaj je ta postopek sploh potreben? Zato, ker se peptidi se v prebavnem traktu lažje razgradijo na njihove osnovne gradnike – aminokisline in se posledično lažje absorbirajo.

Tako v veliki meri nepoškodovani prehajajo skozi črevesno steno, ter iz črevesja prehajajo v kri. Molekule kolagena nato potujejo po krvnem obtoku in se nalagajo tam, kjer jih telo najbolj potrebuje.

  1. Dodatek vitamina C

Lahko bi rekli, da sta kolagen in vitamin C nerazdružljiv par. Znano je, da približno 30 minut po zaužitju obroka, bogatega z vitaminom C, nastaja v telesu šestkrat več kolagena kot sicer. Iz aminokislin glicina in prolina (s katerima je bogat kolagen) se s pomočjo vitamina C in elementa v sledeh cinka, stke čvrsto tkivo, ki ga trdno prepletajo še vlakna elastina.

  1. Dodane aktivne sestavine

Čeprav nekateri na kolagen forum-ih trdijo, da so dodane aktivne učinkovine nesmiselne in samo podražijo ceno produkta, se s tem ne strinjamo.

Res je, da s kolagenom telesu zagotovimo gradnike za tvorbo lastnega kolagena, a ta žal ne spada med popolna beljakovinska živila, kar pomeni, da ne vsebuje vseh aminokislin. Tukaj se kot odličen dodatek obnese MSM oz. metilsulfonilmetan , ki predstavlja vir žvepla, ki ga potrebujemo za tvorbo cisteina.

Cistein je namreč ena izmed najpomembnejših aminokislin pri tvorbi keratina, ki je glavna strukturna beljakovina naših las in nohtov.

Ravno to, je funkcija dodanih aktivnih sestavin. Kombinacija aktivnih učinkovin namreč odlično izpopolnjuje delovanje vsake posamezne učinkovine. Za kožo, nohte in lase so pomembne še naslednje učinkovine: cink, biotin, hialuronska kislina, vitamin E, vitamina B3 in B6, vitamin A, koencim Q10, vitamin K.

Dodane aktivne sestavine oz. učinkovine, so torej zelo smiseln dodatek.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *