Ne glede na to, ali je poletje ali zima, se lahko še vedno spopadate z učinki škodljivih sončnih žarkov. Če opazite temne lise ali madeže na svoji koži, gre lahko za hiperpigmentacijo. V tem primeru je čas, da razmislite o dodajanju vitamina C v svojo rutino nege kože.

Hiperpigmentacija se pokaže kot temnejša območja na koži, ki so različnih velikosti in oblik. Gre za neenakomerno pigmentacijo kože, kjer nastanejo temni madeži ali pege na koži, ki povzročijo, da je koža videti neenakomerna. 

Kaj povzroča hiperpigmentacijo?

Najpogosteje se pigmentni madeži pojavijo, kadar telo proizvaja preveč ali premalo melanina.

Kaj je melanin? Melanin je pigment oz. kožno barvilo, ki ga proizvajajo specifične kožne celice, ki jih imenujemo melanociti. Sestavljen je iz številnih pigmentov, ki jih s skupnim imenom imenujemo melanini. Ti dajejo barvo našim očem, koži, lasem in dlakam.

Melanin poleg tega, da naši koži daje ten, ščiti kožo tudi pred škodljivimi učinki ultravijoličnega sevanja. Svetlejša, kot je naša koža, manj melanina vsebuje. Posledično je občutljivejša na delovanje UV-žarkov in bolj podvržena staranju kože.

Na presežek melanina lahko vpliva več dejavnikov:

  • Prekomerna izpostavljenost UV sevanju brez uporabe kreme z zaščitnim faktorjem.
  • Vnetja kože in poškodbe, zaradi katerih prihaja do sproščanja melanina.
  • Hormonske spremembe: Pigmentni madeži se pogosto pojavljajo pri ženskah, ki uporabljajo hormonsko kontracepcijo, med nosečnostjo ali v menopavzi.
  • Starost: S starostjo pada število melanocitov, hkrati pa rasteta njihova aktivnost in volumen.
  • Nekatera zdravila (npr. antibiotiki) in zelišča (npr. šentjanževka).

Kako preprečiti hiperpigmentacijo

Ni mogoče izogniti vsakemu dejavniku, ki lahko privede do hiperpigmentacije, vendar lahko sprejmemo previdnostne ukrepe za preprečevanje hiperpigmentacije.

Preprosto izogibanje soncu med njegovimi najbolj intenzivnimi urami od 10.00 do 14.00 ure lahko bistveno prepreči prihodnjo škodo na koži zaradi sonca. Ko ste zunaj med temi urami, sedite v senci, kjer je bistveno manj UV-žarkov, ki bi prodrli v vašo kožo in poškodovali vašo polt.

Ni presenetljivo, da se izogibanje poškodbam zaradi sonca in nošenje zaščite pred soncem prepletata. Pomembno je, da vsaj vsaki dve uri ponovno nanesete kremo z zaščitnim faktorjem, da ohranite zaščito.

Pri zunanjih aktivnostih nosite klobuk z širokim robom, da zaščitite obraz pred neposrednim ultravijoličnim sevanjem. Kar zadeva nego kože poleti, poskrbite, da v svojo rutino nege vključite izdelek, ki vsebuje vitamin C.

Kako presežek melanina povzroča spremembe v pigmentaciji kože

Da bi razumeli, kako delujejo spremembe v koži, je koristno najprej razumeti tvorbo barve kože. Barva naše kože je predvsem posledica melanocitov ali proizvodnje melanina s specializiranimi celicami v koži. Melanin absorbira in razprši UV-sevanje, da kožo zaščiti pred škodljivimi učinki sevanja. Melanociti še naprej obstajajo, ali so v aktiviranem ali mirovanju.

Ker je vaša koža vedno izpostavljena soncu, se vaši melanociti nenehno vklopljeni in izklapljajo. Ko je vaša koža izpostavljena prekomernim količinam sončne svetlobe, se začnejo nekateri melanociti množiti, kar povzroči neenakomerno porazdelitev melanocitov v koži.

Presežek melanina, ali rjavi pigment, ki povzroča normalno barvo kože, je pogosto vzrok za hiperpigmentacijo. Hiperpigmentacija se pojavi, ko se melanin odlaga v koži, zato je hiperpigmentacija veliko pogostejša v toplih poletnih mesecih.

Sonce in vročina sprožita proizvodnjo melanina, tudi kadar kožo zaščitimo s sončno kremo, klobuki, šali ali sončnimi očali. Vročina sproži vnetje, vnetje pa sproži odziv telesa, ki poveča aktivnost melanina.

Ko začnete opažati znake hiperpigmentacije, je težko popolnoma odstraniti sončne lise. Vendar pa lahko sprejmete korake za osvetlitev in zaščito kože pred prihodnjo škodo. To je področje, kjer pride v poštev vitamin C. Z vključitvijo tretmajev z vitaminom C v svojo dnevno rutino nege kože lahko zaščitite svojo kožo pred UV-žarki in drugimi škodljivimi okoljskimi dejavniki.

Presenetljive koristi vitamina C za svetlo in enakomerno kožo

Ker je hiperpigmentacijo tako težko povsem odstraniti, je pomembno, da na svojo občutljivo kožo uporabljate najboljše izdelke, ki pomagajo zbledeti in preprečiti prihodnje sončne lise.

Vitamin C je antioksidant, kar je izjemno pomembna lastnost, ki igra vlogo pri boju proti temnim madežem.Poleg tega ima vitamin C odlične protivnetne in proti staranju lastnosti.

Vitamin C serum

Vitamin C pomaga zavirati encim tirozinazo, ki pomaga preprečiti nastajanje melanina. Poleg tega bistveno osvetli pigmentacijo, vendar ne osvetli normalne kože.

Vitamin C je tako eden najbolj dragocenih elementov za zdravo in sijočo kožo! Če se spopadate s hiperpigmentacijo, so je vitamin  C vaša najboljša možnost za zbledenje trenutnih sončnih lis in preprečevanje nadaljnjih primerov hiperpigmentacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *