Kolagen in biotin sta pogosto omenjena skupaj, in to iz dobrega razloga: Oba naj bi podpirala zdravje kože, lase in nohte.

Sprehodite se lahko po kateri koli drogeriji in verjetno boste naleteli na dodatke kolagena in biotina. A ta dva priljubljena dodatka sta precej različna in delujeta na telesu na različne načine.

V tem članku vam bomo povedali vse, kar morate vedeti o razlikah, podobnostih in koristih kolagena in biotina.

Kaj je kolagen?

Kolagen je vlaknasta beljakovina – dejansko najbolj razširjena beljakovina v vašem telesu – ki tvori vezivno tkivo telesa:

  • kosti,
  • hrustanec,
  •  kožo,
  •  tetive in podobno.

Približno 30% vseh beljakovin v vašem telesu je sestavljeno iz kolagena. Kolagen se naravno proizvaja v našem telesu. Gre za strukturno beljakovino, ki ima ključno vlogo pri ohranjanju in podpori različnim tkivom ter organom v telesu. Kolagen tvori vezivno tkivo, kot so kosti, hrustanec, koža, tetive, vezi in krvne žile. Zaradi svoje moči in elastičnosti je kolagen ključen za ohranjanje integritete in strukture teh tkiv.

Kolagen sestavljajo aminokisline, ki so osnovne gradnike beljakovin. Posebnost kolagena je v njegovi trojni spiralni strukturi, ki je rezultat nenavadno obilnih treh aminokislin: glicina, prolina in hidroksiprolina. V telesu je več različnih tipov kolagena, vsak s specifično vlogo in distribucijo v različnih tkivih.

Količina kolagena, ki jo naša telesa proizvajajo, se začne zmanjševati po 25. letu starosti, in drugi življenjski dejavniki, kot so kajenje, prekomerno izpostavljanje soncu in pomanjkanje spanja, lahko zmanjšajo proizvodnjo kolagena. Da bi nadomestili zmanjšano proizvodnjo v telesu, veliko ljudi posega po prehranskih dopolnilih s kolagenom.

Zakaj je temu tako, če pa lahko kolagen najdemo tudi v hrani?

Kolagen je prisoten v živilih. Na primer, kolagen se obilno nahaja v govejem in svinjskem zrezku, svinjskem zrezku in drugem mesu, ki je bogato z vezivnim tkivom, kot so koža, tetive, kosti in podobno.

Koža, tetive, vezi in kosti rib, govedine, perutnine in svinjine so prav tako bogati s kolagenom. Juha iz kosti in želatina sta oba obilna vira kolagena.

Poleg tega obstajajo živila, ki jih lahko jeste, da spodbujate proizvodnjo kolagena v telesu. Pomislite na živila, bogata z vitaminom C, cinkom, beljakovinami in bakrom: školjke, stročnice, oreščki, semena, cela zrna, agrumi, paradižniki, paprike in še več.

Žal pa se kolagen v teh živilih nahaja v minimalnih količinah, poleg tega ima naravni kolagen zelo slabo absorpcijo. Sestavlja ga namreč več aminokislin, ki so zvite v trdno, dolgo beljakovinsko verigo, ki je telo ne more absorbirati v prebavnem traktu.

Če poenostavimo, lahko rečemo, da so molekule kolagena v kostni juhi prevelike, da bi se med prebavo učinkovito absorbirale v kri. Prav tako se tudi molekule želatine, ki jo uporabljamo v kuhinji, v telesu ne absorbirajo v takšni obliki, da bi nadomeščale naravni upad kolagena.

Dokazano je, da je absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila 90%, medtem, ko je absorpcija kolagena iz hrane približno 27%. To pomeni, da je izkupiček absorpcije hidroliziranega kolagena tudi do 5x višji kot pri kolagenu iz hrane.

Kaj je biotin?

Biotin ali vitamin B7, je eden izmed esencialnih vitaminov v našem telesu. To pomeni, da ga telo ne proizvaja samostojno in ga zato mora pridobiti prek prehrane ali prehranskih dopolnil.

Biotin je prisoten v vseh živih celicah in ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja kože in las. Spada namreč med najbolj znane vitamine za lase. S staranjem in nihanjem ravni hormonov žleze lojnice v koži in lasišču začnejo proizvajati manj maščobnega sebuma. Zato se koža, lasni mešički in lasje izsušijo ter postanejo luskasti in krhki.

 Biotin lahko izboljša stanje kože in las ter pomaga odpraviti te težave, saj deluje kot rastni dejavnik in katalizator v karboksilacijskih reakcijah.

V zadnjih letih je biotin postal vse bolj priljubljen kot dodatek za podporo zdravju las, kože in nohtov.

Veliko živil je zelo bogatih z biotinom. Hrana, ki je najbogatejša z biotinom, vključuje notranje organe, jajca, ribe, meso, semena, oreščke in nekaj zelenjave (vključno s sladkim krompirjem). Nekatera druga živila, bogata z biotinom, vključujejo določeno sadje, kot so banane, avokadi in jabolka, ter oreščke, semena, cvetove in celo žitarice. Vsebnost biotina v določenih vrstah žitnih zrn je odvisna od vrste rastline in letnega časa.

Koristi kolagena

Raziskave pravijo, da naj bi kolagen spodbujal rast nohtov. V neki študiji je na primer 25 udeležencev uživalo 2,5 g kolagenskih peptidov enkrat na dan, 24 tednov. Rezultati so bili obetavni: Tisti, ki so jemali kolagen, so poročali o hitrejši rasti nohtov in močnejših nohtih.

Dokazano je, da kolagen spodbuja zdravje kože, izboljšuje elastičnost in vlaženje ter zmanjšuje gube. Naključna, s placebom nadzorovana, dvojno slepa študija je ugotovila, da je bila hidracija kože bistveno izboljšana pri skupini, ki je jemala kolagen, v primerjavi s skupino, ki je jemala placebo.

Prav tako je bilo dokazano, da naj bi bilo dopolnjevanje kolagena koristno za ljudi, ki se ukvarjajo z visoko intenzivnimi vadbenimi obremenitvami, kar vodi v povečano mišično moč. Študija mladih nemških moških je ugotovila, da so ljudje, ki so se ukvarjali z vadbo z obremenitvijo in hkrati jemali 15 g kolagenskih peptidov, dosegli pomembno povečanje brezmaščobne mase v primerjavi z ljudmi, ki so jemali placebo.

Koristi biotina

Biotin ima veliko potencialno pozitivnih vplivov. Eden od teh je, da biotin lahko pomaga krepiti nohte. Ena študija je ugotovila, da je 63% udeležencev opazilo izboljšave v moči nohtov po jemanju biotinskih dopolnil. Enaka študija je ugotovila 25-odstotno povečanje debeline nohtne plošče pri bolnikih s t. i. “krhkimi” nohti. Ta študija, čeprav majhna, je dala obetavne rezultate za tiste, ki upajo, da biotin lahko podpira zdravje nohtov.

Biotin ima tudi pomembno vlogo pri celičnem metabolizmu energije, pretvarja hrano, ki jo jeste, v energijo, ki jo vaše telo potrebuje za uspešno delovanje. Biotin je tudi pokazal, da pomaga uravnavati oksidativni stres ter igra ključno vlogo pri imunološki funkciji. Pomembno je vedeti, da več ni vedno bolje, ko gre za biotin. Jemanje višjih odmerkov od 10 mg lahko vpliva na laboratorijske teste krvi.

Kateri je torej boljši?

Kolagen in biotin sta različna, vendar oba pomembna. Kolagen je beljakovina, ki jo telo naravno proizvaja – čeprav se proizvodnja začne zmanjševati s starostjo – biotin pa je bistveni vitamin, ki ga je treba zaužiti prek prehrane ali dopolnil.

Ali je eden boljši od drugega? To ni pravo vprašanje. Resnica je, da vaše telo potrebuje različne vitamine, minerale in beljakovine, da lahko deluje na visoki ravni. Biotin, kot vsi vitamini B, pomaga vašemu telesu pretvoriti hrano v energijo. Kolagen pomaga graditi telesno vezivno tkivo.

Zato ni treba izbirati med biotinom in kolagenom. Oba potrebujemo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *