Leto 2022 ni bilo leto za ljudi s slabim srcem. Pozdravili smo omilitev pandemičnih omejitev v mnogih delih sveta, a so nas hitro prizadeli rekordna inflacija, ruska invazija na Ukrajino in ponavljajoči se opomini, da posledice podnebnih sprememb ne prihajajo, temveč so že tu.

Preteklo leto je tudi jasno pokazalo, kako se lahko svetovna skupnost poveže z novimi zavezami in pakti za zaščito našega naravnega sveta, prizadevanji za pomoč razseljenim zaradi vojne v Ukrajini in dostavo skoraj 2 milijard odmerkov cepiva proti COVID-19 na območja v potrebujejo po vsem svetu.

Leto 2022 nam je pokazalo, da so naši izzivi iz dneva v dan bolj zastrašujoči, vendar se jim lahko kos. Kaj lahko pričakujemo v prihodnjem letu?

Vsak december uredniki LinkedIn prosijo skupnost najboljših glasov in ustvarjalcev, da delijo velike ideje, za katere verjamejo, da bodo zaznamovale prihodnje leto. Letos, ko se soočamo z izzivi na več frontah, ponujamo izbor misli o tem, kam naprej – v službi, doma in povsod vmes.

To nikakor ni popoln seznam in vabimo vas, da se nam pridružite! Katere velike ideje se bodo po vašem mnenju pojavile leta 2023?

Ogledate si lahko tudi naše lokalne velike ideje za Avstralijo, Indijo, Združeno kraljestvo, vseevropsko regijo, Bližnji vzhod in azijsko-pacifiško regijo.

1. Hibridno delo bo ostalo

Velika razprava o vrnitvi na delovno mesto bo divjala leta 2023, ko bodo izbrani izvršni direktorji zahtevali, da se delavci vrnejo za svoje mize. Toda hibridni pristop bo zmagoval.

Analiza LinkedIn Economic Graph je pokazala, da objave delovnih mest na daljavo padajo. Samo ena od sedmih objav na LinkedIn-u v ZDA je oktobra ponujala delo na daljavo kot možnost – vendar so te objave pritegnile več kot polovico vseh prošenj za zaposlitev. Delavci še naprej dajejo prednost prožnosti in ravnovesju med poklicnim in zasebnim življenjem, ki ju omogoča prehod pandemije na delo na daljavo, čeprav se gospodarski obeti slabšajo, trdi Rand Ghayad, vodja oddelka za ekonomijo in globalne trge dela pri LinkedIn-u.

Hybrid omogoča to prilagodljivost, hkrati pa daje prostor za občasno osebno mentorstvo in druženje, kar ekonomist Stanforda Nick Bloom meni, da sta ključna razloga za sodelovanje v pisarni. Poiščite hibridne dogovore, ki bodo naslednje leto postali bolj formalizirani, pri čemer bodo sodelavci vnaprej usklajevali, ob katerih dnevih se bodo odpravili v pisarno. “Nima smisla prihajati samo zato, da ves dan kričim na Zooma,” je dejal Bloom.

Hibridno delo poveča kratkoročno produktivnost, lahko pa tudi zmanjša dolgoročno skupnost in ustvarjalnost, glede na raziskavo Microsofta (matičnega podjetja LinkedIn). Po besedah Blooma se bodo podjetja morala prilagoditi potrebam svojih zaposlenih, ne glede na to, ali gre za ustvarjanje enotnega urnika za celotno podjetje ali prepuščanje ekipam, da se odločajo. *

2. Podjetja se bodo poslovila od obsežnih, obsežnih sedežev

Analiza LinkedIn je pokazala: Od ponedeljka do srede, delo od doma. V četrtek in petek se odpravite v pisarno. Ali morda ne? Ker se podjetja in zaposleni vse bolj navajajo na hibridne in oddaljene ureditve dela, bo velika, prestižna korporativna pisarna kmalu postala redkost.

Tehnična podjetja, kot so Meta, Lyft in Salesforce, znana po svojih obsežnih in obsežnih pisarniških prostorih, se že začenjajo zmanjševati. Amazon je prekinil svoje gradbene načrte v Nashvillu, da bi ponovno razmislil o tem, kako uspešno oblikovati prostor, primeren za hibridne delavce. In ko se bližajo datumi za podaljšanje najema, se bodo podjetja odločila za manjše pisarne, dodatne prazne prostore pa bodo dala v podnajem.

Takšne spremembe bodo pustile udarec na trgu poslovnih nepremičnin in v mestih, ki so odvisna od osebnih delovnih mest in davčnih prihodkov, ki jih pogosto prinašajo poslovne stavbe. LinkedIn: Ker je delo na daljavo še naprej naklonjeno, raziskovalci napovedujejo, da se bo vrednost pisarniških nepremičnin močno zmanjšala, in sicer za kar 450 milijard dolarjev. Celo mesta, kot je New York, največji pisarniški trg v Združenih državah, ne bodo imuna na “veliko zmanjšanje števila zaposlenih”. **

3. AI bo pridobil smisel

Analiza LinkedIn: V zadnjih nekaj letih se je umetna inteligenca(Al) preoblikovala iz akademske radovednosti v obliko tehnologije, teorija in razvoj računalniških sistemov, ki lahko opravljajo naloge, ki običajno zahtevajo človeško inteligenco, kot so vizualno zaznavanje, prepoznavanje govora, odločanje in prevajanje med jeziki, ki na novo opredeljuje, kako ljudje delajo in podjetja delujejo v panogah.

Medicinske sestre uporabljajo umetno inteligenco (Al) za spremljanje pacientov, katerih zdravje se bo verjetno poslabšalo, vlagatelji pa jo uporabljajo za prilagajanje naložbenih portfeljev. Imel je celo ključno vlogo pri razvoju cepiva proti covidu-19 podjetja Moderna.

LinkedIn: Kaj sledi? Umetna inteligenca (Al)  bo postala bolj intuitivna in vse pogosteje uporabljala več “čutov” hkrati. Več modalne aplikacije umetne inteligence bodo sistemom umetne inteligence omogočile obdelavo zvočnih, vizualnih in jezikovnih podatkov v kombinaciji in med seboj. Orodje, kot je DALL-E, ki lahko ustvari izvirno umetnost na podlagi besedilnih pozivov, je le zgodnji primer tega pristopa.

LinkedIn: Pričakujte, da se bo multi modalni AI v prihodnjih letih začel razvijati v novih aplikacijah, kar bo sistemom AI omogočilo analizo podatkov in okolja na zelo sofisticirane in niansirane načine. V medicini bi lahko multi-modalna umetna inteligenca preučevala kombinacijo slikanja bolnikov in zgodovine, ter podatkov iz biosenzorjev za izdelavo diagnoz in priporočil za zdravljenje.

LinkedIn: Prehod na večmodalne sisteme bo dal AI še več ustvarjalne moči, kot jo ima danes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *