Ko se  vreme spreminja, je potrebno prilagoditi svojo nego kože. Vaša koža reagira na okolje, ki postane hladnejše in bolj suho v zimskih mesecih. Poskrbite, da prilagajate svoje navade in izdelke za nego kože glede na letni čas, da se izognete poškodbam kože v ostrem vremenu.

Kako lahko zimsko vreme poškoduje vašo kožo?

Zimsko vreme prinaša manj vlažnosti, manj vitamina D, nižje temperature in hladne vetrove, ki vplivajo na to, koliko vlage vaša koža prejme in zadrži, kar jo naredi bolj suho. Pozimi nenehno prehajate iz hladnega vremena zunaj v ogrevane prostore, kar zmanjšuje vlažnost notranjih prostorov in povzroča suho kožo. Vitamin D iz sončne svetlobe je naravni protivnetni dejavnik, a pozimi ste manj izpostavljeni soncu.

Kateri dejavniki vplivajo na suho kožo pozimi?

Pri kronični ali hudi suhi koži je pomembno upoštevati vse dejavnike, preden jo pripišemo le vremenskim razmeram. Zunanji vzroki za suho kožo so lahko bolj ali manj resni.

  • Staranje: Ko se staramo, naša koža naravno proizvaja manj olja. Običajno imajo odrasli nad 40 let suho kožo in bi se morali pogosteje vlažiti.
  • Stres: Višje ravni kortizola zaradi stresa ter povečan vnos sladkorja in kofeina so pogosti rezultati  življenjskega sloga v prazničnem času. Ti dejavniki tveganja lahko poslabšajo že obstoječe težave s kožo, kot je rozacea.
  • Pomanjkanje sončne svetlobe: Protivnetno stanje, imenovano psoriaza, je prav tako prizadeto zaradi pomanjkanja sončne svetlobe.

5 Korakov za boj proti suhi koži

Zimsko vreme ne pomeni, da ste obsojeni na suho kožo celo sezono. Obstaja veliko ukrepov, ki jih lahko izvedete, da ohranite zdravo kožo pozimi.

  1. Preskočite vročo kopel ali prho

Vroča voda ima tendenco, da odstranjuje naravno vlago iz vaše kože. Zato je priporočljivo, da se izognete dolgim in prevročim prham. Namesto tega si raje privoščite krajše, mlačne prhe, ki jih vzemite največ enkrat dnevno. Prav tako je koristno uporabljati nežna mila, ki ne vsebujejo agresivnih sestavin, ki bi dodatno izsušile kožo.

2. Navlažite kožo takoj po prhanju

Vlažilna krema ali losjon za telo ima pomembno vlogo pri zadrževanju vlage v vaši koži. Po prhanju, ko je vaša koža še vedno vlažna, je idealno nanašati vlažilno kremo. S tem izkoristite trenutek, ko je koža najbolj dovzetna za vpijanje vlage, kar pomaga ohranjati mehkobo in hidriranost kože.

3. Uporabite vlažilnik zraka

Zrak v zaprtih prostorih je pozimi običajno zelo suh, kar lahko negativno vpliva na vašo kožo. Če želite preprečiti izsuševanje kože zaradi suhega zraka, je priporočljivo vlagati v vlažilnik zraka. Postavite ga lahko v spalnico ali v prostor, kjer preživite večino časa, saj bo zrak tako bolj vlažen, kar bo koži pomagalo ostati hidrirana.

4. Ne pretiravajte z eksfoliacijo

Uporaba nežnega mila je priporočljiva, saj ostro milo odstranjuje naravna olja iz kože, kar lahko še dodatno izsuši kožo. Prav tako je ključno biti zmerni pri uporabi izdelkov za eksfoliacijo. Pretirano odstranjevanje odmrlih kožnih celic lahko vodi v izgubo vlage in olj, kar pa lahko poslabša težave s suho ali luskasto kožo. Pomembno je izbrati nežne izdelke, ki nežno odstranjujejo odmrle celice in ne povzročajo draženja ali prekomernega izsuševanja kože.

Katere sestavine za nego kože vam bodo pomagale premagati zimsko suhost?

Obstajajo določene sestavine, ki povečajo vlažilno moč izdelkov za nego kože.Če že poskušate vlažiti suho kožo pozimi, zakaj ne bi poskusili dobiti najboljših rezultatov?

  • Humedanti, kot je glicerin, vežejo vodo v zunanje plasti kože.
  • Emolienti, kot so petrolatum, lanolin, mineralno olje in dimetikon, pomagajo funkciji kožne pregrade za izboljšanje teksture in videza kože.
  • Okluzevi preprečujejo izgubo vode skozi kožo. Primeri okluzivov so olja, voski in masla, kot so vazelina, arganovo olje, ricinusovo olje, karitejevo maslo in še več.
  • Hialuronska kislina je odlična vlažilna sestavina, ki ima tudi proti starostne učinke.
  • Ceramidi tvorijo do ~50% kožnih lipidov za tvorbo naravne kožne pregrade.