Jesen je res lepa in istočasno z lepimi jesenskimi barvami nam prinaša številne skrbi povezane z našo kožo in odnosom do nje. Jesenska nega kože je ena od prvih skrbi.

Kakšne spremembe se dogajajo jeseni?

Šibkejše UV sevanje

Zagotovo lahko kot prvo izpostavimo, da je UV sevanje veliko šibkejše kot tekom poletja in posledično ne potrebujemo tako visoke UV zaščite, pa vendar to ne pomeni, da je ne potrebujemo. Zagotovo pa se strinjamo, da lahko posežete po nižjem zaščitnem faktorju, vendar ne pozabite, tukaj govorim o zdravi koži. V takšnih primerih je krema za obraz z zaščitnim faktorjem 30 ali manj dovolj.

Hladnejši, suh zrak

Hladnejši zrak, suh zrak in na drugi strani zopet ogrevani prostori naši koži povzročajo nemalo skrbi in dela. Suhost in draženje kože sta lahko vsakodnevna težava posameznic in posameznikov, ki pa ni zanemarljiva.

Pri temperaturah pod 5 stopinjami se tanka mastna zaščitna plast kože ne more več širiti. Če koža ne dobi ustrezne, bogate nege kože se lahko pojavi srbenje in pokanje kože, pokanje žilic na obrazu in ravno zato je potrebno poseči po bolj bogati kremi. Da bi to preprečili pa je treba začeti z nego pravočasno, pred prvimi takšnimi simptomi.

OSNOVNI KORAKI PRI NEGI KOŽE JESENI

  1. Piling kože

Prvi koraki po poletnih mesecih je priprava kože na hidratacijo in rednim pilingom za odstranjevanje odmrlih kožnih celic. Le-te lahko kaj hitro povzročijo zamašitev naših por in posledičnega pojava najrazličnejših nepravilnosti s kožo.

Občutljiva koža obraza v obdobju po poletju nujno potrebuje nežen piling, ki vsebuje manj kemikalij in mikro zrn za lahkoten dotik vaše kože.

Po poletnem času je nadvse priporočljivo narediti prvi pilig za obraz in telo v kozmetičnem salonu saj se boste lahko istočasno pogovorili s kozmetičarko o vaši koži, njeni nadaljnji skrbi in morebitnih storitvah za pripravo na naslednje poletje.

V kolikor so se tekom poletja pojavile akne ali pa ste že podvrženi aknam na obrazu in telesu se pilnga, vsaj takšnega z zrnci ne izvaja, ker boste svojo kožo dodatno poškodovali in celjenje bo potekalo veliko dlje.

Površinski kemični piling lahko opravite s pomočjo salicilne kisline, ki odkriva lepšo in svežo kožo, saj odstranjuje odmrle celice.  Po pilingu je pomembno vlaženje, da se lahko nadoknadi izgubljeno vlago in povrne koži sijaj. Zato je nujna uporaba vlažilne kreme za obraz, ki bo vašo kožo nahranila in navlažila.

2. Vlaženje kože

Bogato vlaženje kože ni pomembno samo po pilingu, temveč tudi vsak dan. Hladnejši, suh zrak in na drugi strani ogrevani prostori kožo izdatno izsušijo, prav tako pa se lahko pojavi srbenje in pokanje kože.

Zato je pomembno, da za nego kože jeseni izberete bogato vlažilno kremo s sestavinami kot je hialuronska kislina, ki kože ne samo navlaži, temveč to vlažnost tudi ohranja.

3. Uporaba antioksidantov

Kot eno od posledic poletnega sonca se na koži lahko kaj hitro pojavijo hiperpigmentacijske pege. Te niso omejene samo na kožo na obrazu ampak se te lahko pojavijo po celotnem telesu. Res je, da mogoče le te niso tako moteče v kolikor jih skrivamo pod majico pa vendar so posledica premočnega sonca, opečene kože in podobno.

Kot jesenska nega kože se seveda priporoča kombinacijo različnih kozmetičnih postopkov, seveda odvisno od posameznega problema kože, vendar lahko samo tako pričakujemo najboljše rezultate. 

Nikar pa ne pozabimo na vsakodnevno nego kože doma saj lahko s pravilno in ustrezno izbiro izdelkov svoji koži največ pomagate na dolgi rok.

Antioksidanti igrajo ključno vlogo pri preprečevanju hiperpigmentacije tako, da ščitijo kožo pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo prosti radikali. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko poškodujejo kožne celice in povzročijo vnetje, kar lahko posledično vodi v nastanek hiperpigmentacije.

Eden izmed najbolj znanih antioksidantov je vitamin C. Vitamin C za obraz velja za zlati standard. Strokovnjaki za nego kože ga kujejo v zvezde. Verjetno se marsikdo sprašuje, zakaj? Dokazano je, da je vitamin C za obraz izjemno učinkovit proti staranju kože. Vitamin C namreč deluje tako, da ustvarja sijočo polt in izenačuje ten kože, ter spodbuja sintezo kolagena.

V času jeseni ne pozabite na nego ustnic

Nega ustnic je izjemno pomembna, saj so ustnice eden izmed najbolj občutljivih delov našega obraza, ki so izpostavljene vplivom okolja in pogosto trpijo posledice. Ustnice nimajo naravne zaščitne plasti, kot jo ima koža drugod po telesu, zato so še bolj občutljive na dejavnike, kot so sonce, veter, mraz in suh zrak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *