V današnjem svetu, kjer se vedno bolj zavedamo pomena zdravega načina življenja in skrbi za svoje telo, se vse pogosteje srečujemo s pojmi, kot so prehranska dopolnila, naravni minerali in organski elementi, ki lahko izboljšajo naše počutje ter videz. Medtem ko nekateri od teh izrazov morda zvenijo kot znanstvena fantastika, je eden izmed njih vse prej kot to. Gre za MSM, kratko ime za metilsulfonilmetan, ki ima ključno vlogo pri ohranjanju našega zdravja in lepote.

Kaj je MSM?

MSM (metilsulfonilmetan) je organska oblika žvepla, ki ima ključno vlogo v številnih fizioloških procesih v človeškem telesu. Žveplo je, po kalciju in fosforju, tretji najbolj obilen mineral v telesu. Najvišje koncentracije MSM-a najdemo v tkivih, kot so koža, mišice in kosti.

To hranilo ima širok spekter funkcij v telesu. Ena njegovih ključnih nalog je sodelovanje pri izgradnji različnih aminokislin, ki so gradniki beljakovin. Poleg tega je MSM ključen pri sintezi nekaterih vitaminov, kot je vitamin B7 (biotin), ki je pomemben za zdrave lase, kožo in nohte.

MSM ima tudi pomembno vlogo pri ohranjanju kislinsko-bazičnega ravnovesja v telesu, ki je ključno za pravilno delovanje različnih biokemičnih procesov. Prav zaradi svoje široke palete funkcij in pozitivnih učinkov, ki jih ima na različne vidike zdravja in lepote, ga pogosto imenujejo kar “mineral lepote in zdravja.”

Kakšni so učinki MSM-ja?

Deluje tudi kot donor žvepla kreatinu. Sodeluje pri sintezi keratina in s tem zagotavlja sijaj in moč las. Ravno zaradi tega, mu pripisujejo številne pozitivne učinke, kot je izboljšana tekstura kože, hitrejša rast las in trši nohti.

MSM lahko pomaga izboljšati videz kože, saj odeluje pri tvorbi kolagena, ki je ključen za elastičnost in čvrstost kože. Prav tako lahko pomaga pri zmanjševanju vnetij in rdečice na koži, kar lahko prispeva k bolj enakomernemu ten.

Prav tako je povezan z izboljšano rastjo las. Deluje kot donator žvepla kreatinu, ki je ključnega pomena za zdrave in močne lase. Uporaba MSM-ja lahko pripomore k hitrejši rasti las ter k njihovi gostoti in sijaju. Žveplo je ključen gradnik za tvorbo keratina, ki sestavlja nohte. S tem se lahko prepreči lomljenje in krhkost nohtov.

Študije potrjujejo, da žveplo, ki ga vsebuje MSM deluje kot čistilec prebavnega trakta, pomaga pri delovanju jeter in iz telesa izloča težke kovine. Lahko pomaga pri težavah s kožo npr. pri aknah, dermatitisu, ekcemih. Uporabimo ga lahko za hitrejše celjenje ran. Povečal naj bi tudi, proizvodnjo kolagena in keratina, gibljivost sklepov in lajšal vnetja, ter zmanjševal pojav mišičnih krčev.

Večina ga pozna po njegovih lepotnih učinkih, manj pa po njegovem protivnetnem in/ali antioksidativnem delovanju. MSM deluje tako, da zmanjša število citokinov, ki so odgovorni za vnetne odzive v telesu in se zaradi tega med drugim uporablja, tudi za zdravljenje artritisa.

Živila bogata z MSM

MSM je pomemben mineral, ki ga lahko vnesemo v svojo prehrano na več načinov. Živila, bogata z MSM-jem, vključujejo raznolike naravne vire. Kljub temu pa je pomembno vedeti, da je vsebnost MSM-ja v hrani relativno nizka, zato je včasih smiselno razmisliti o prehranskem dopolnilu, da zagotovimo zadostno količino tega minerala.

  • Beljakovinska živila: Med živila, ki vsebujejo MSM, spadajo beljakovinska živila, kot so meso, mlečni izdelki, jajca, semena in oreščki. Mesne vrste, kot so piščanec, puran, govedina, in ribe, so odlični viri MSM-ja. Prav tako lahko mlečni izdelki, kot je jogurt, vsebujejo določene količine tega minerala.
  • Sveža zelenjava: Številna zelenjava je naravni vir MSM-ja. To vključuje čebulo, česen, šparglje, brokoli, por, in druge. Zelenjava ne le prispeva k vaši prehranski vrednosti, temveč tudi k različnim drugim hranilom, ki so ključna za zdravje.

Kljub tem naravnim virom MSM-ja je pomembno opozoriti, da je vsebnost tega minerala v hrani pogosto nizka in lahko variira glede na način priprave hrane. Na primer, kuhanje, pečenje, cvrtje in druge oblike predelave hrane lahko povzročijo izgubo približno polovice žvepla. Zato je morda težko doseči priporočeno dnevno količino MSM-ja (npr. 1,5 g) le s hrano.

MSM kot prehransko dopolnilo

S uživanjem prehranskih dopolnil poskrbimo, da v telesu ne pride do pomanjkanja. To je povezano s težavami s kožo, sklepi, depresijo in fizično utrujenostjo. Prehranska dopolnila vsebujejo večje količine MSM-ja v primerjavi s hrano. Zato lahko služijo kot dober vir organskega žvepla, ki ima ključno vlogo v našem telesu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *