Če negujete svojo kožo, ste verjetno že slišali za serume z vitaminom C.

Kaj je vitamin C serum?

Vitamin C je ena najučinkovitejših sestavin proti staranju na trgu in ključ do ohranjanja gladke, enakomerne in sijoče polti.

Čeprav vitamin C že vnesete v svoje telo s hrano in dodatki, ni nobenega zagotovila, da bo dovolj vitamina C prišlo do vaše kože. Toda z uvedbo seruma z vitaminom C v vsakodnevno rutino nege kože lahko to zagotovo dosežete.

Katero obliko vitamin C seruma izbrati?

Vsaka oblika vitamina C ni enako učinkovita in na trgu obstajajo izdelki, ki vsebujejo različne oblike vitamina C.

Dve najpogostejši obliki vitamina C, ki ju najdemo v kozmetičnih izdelkih, sta askorbinska kislina in askorbil tetraizopalmitat, bolj znan pod imenom – derivat vitamina C.

Askorbinska kislina je nestabilna molekula, hitro oksidira in skoraj polovica se razgradi v 30 minutah.1 Do neke mere jo je mogoče stabilizirati tako, da jo vzdržujemo pri nizkem pH (kislem) ali z dodajanjem drugih antioksidantov, kot je vitamin E.

Askorbil tetraizopalmitat je stabilen derivat vitamina C, ki prodre v kožo do trikrat hitreje kot askorbinska kislina. Ko ga koža absorbira, se pretvori v prosti vitamin C. Študije kažejo, da lahko ostane v koži od štirideset do osemdesetkrat dlje kot askorbinska kislina in bo imela do štirikrat večji učinek.

Prednosti vitamin C seruma

  1. Varen za večino tipov kože

Derivat vitamina C je varen za uporabo. Večina ljudi lahko na kožo nanese serum z vitaminom C brez neželenih učinkov. Za razliko od askorbinske kisline, ki lahko zelo pogosto povzroči luščenje, pekoč občutek, draženje in suhost kože.

Serum z vitaminom C lahko kombinirate z drugimi izdelki za nego kože, ki vsebujejo AHA kisline, hialuronsko kislino, retinol ali kremami z zaščitnim faktorjem.

  • Zmanjšuje hiperpigmentacijo

Pod imenom hiperpigmentacije uvrščamo vse kožne nepravilnosti, kot so sončne pege, starostne pege in melazma, ki nastanejo zaradi čezmernega nastajanja melanina na določenih delih kože. Zelo pogosto se pojavijo tudi na področju majhnih brazgotin, ki nastanejo kot posledica aken.

V serumu z vitaminom C askorbil tetraizopalmitat učinkovito zavira delovanje encima tirozinaze in proces melanogeneze, ki vpliva na tvorbo melanina v koži. Zato lahko vitamin C pomaga zbledeti hiperpigmentacijo in prepreči nastanek novih temnih madežev na koži.

  • Zmanjša rdečico in podočnjake

Pokazalo se je tudi, da vitamin C zaradi svoje antioksidativne sposobnosti deluje protivnetno. Kar posledično pomiri vašo kožo in zmanjša zabuhlost.

Protivnetni učinki vitamina C lahko pomagajo nevtralizirati proste radikale, ki povzročajo oksidativno škodo, in optimizirajo imunski sistem za preprečevanje vnetja. Rezultat je zmanjšanje rdečice in temnih madežev ter enakomerna polt.

Pokazalo se je tudi, da vitamin C zaradi svoje antioksidativne sposobnosti deluje protivnetno. Kar posledično pomiri vašo kožo in zmanjša zabuhlost.

Protivnetni učinki vitamina C lahko pomagajo nevtralizirati proste radikale, ki povzročajo oksidativno škodo, in optimizirajo imunski sistem za preprečevanje vnetja. Rezultat je zmanjšanje rdečice in temnih madežev ter enakomerna polt

  • Lahko zaščiti kožo pred UV poškodbami

Prekomerna izpostavljenost oksidativnemu stresu (onesnaževala zraka, UV sevanje,…) je povezana z nizko vsebnostjo vitamina C v koži. Ravni vitamina C so nižje tudi pri starejši ali fotopoškodovani koži (koža osebe, ki je prekomerno izpostavljena soncu).

Prekomerna izpostavljenost UV-žarkom povzroči nastanek velikih količin prostih radikalov, ki jih vitamin C učinkovito nevtralizira. Zato vitamin C ščiti kožne celice in DNK pred UV sevanjem.

  • Spodbuja hitrejšo regeneracijo kože

Poleg tega, da zmanjšuje rdečico, vitamin C pospešuje obnovo celic. Tako se poškodovane celice nadomestijo z novimi in zdravimi celicami.

Dokazano je, da lokalna uporaba vitamina C v kombinaciji z vitaminom E zmanjšuje škodo, ki jo povzroča UV sevanje (sončne opekline).

Kolikokrat na dan bi morali uporabiti serum z vitaminom C?

Z uporabo izdelka s stabilnim derivatom vitamina C (askorbil tetraizopalmitat) zadostuje en sam nanos seruma z vitaminom C za optimalno korist kože. Ker lahko stabilni derivati ​​vitamina C ostanejo v koži do 80-krat dlje kot druge oblike vitamina C (askorbinska kislina).

Idealen je za rutino nočne nege, saj pomaga pri naravnem procesu regeneracije vaše kože in ima velik vpliv pri preprečevanju nastajanja drobnih linij in gub.

Če v svoji jutranji rutini nege kože uporabljate serum z vitaminom C, morate po serumu vedno nanesti kremo z zaščitnim faktorjem širokega spektra z najmanj SPF 30 ali več.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *