Nemogoče je govoriti o negi kože proti staranju, ne da bi v pogovoru omenili nekatere sestavine, med katerimi je tudi kolagen. Kolagen je med drugim najpomembnejša strukturna beljakovina v naši koži in je odgovoren za to, da je naša koža polna in mladostna. Vendar zaradi staranja in drugih zunanjih dejavnikov kolagen sčasoma razpade.

Kaj je kolagen?

Kolagen je najpomembnejša strukturna beljakovina v vaši koži. Kolagen ima pomembno vlogo v številnih telesnih sistemih, vključno s sklepi, kostmi in seveda kožo.

Kolagen je strukturna beljakovina, ki je prisotna v vezivnih tkivih, kitah, koži, kosteh in hrustancu. Tem področjem zagotavlja podporo in trdnost ter pomaga pri obnovi tkiv, celični komunikaciji, migraciji in imunskem odzivu vašega telesa.

Kolagen ima zelo pomembno vlogo pri zdravju in delovanju celotnega telesa. Poleg tega, da zagotavlja ključno notranjo podporo, ima kolagen velike koristi tudi za kožo.

Kolagen in elastin sta bistveni beljakovini, ki dajeta koži elastičnost in poskočnost. Kolagen se proizvaja vse življenje, vendar se s starostjo naravno zmanjšuje. Medtem ko raven elastina doseže vrh v maternici in s starostjo počasi upada.

Kaj se zgodi, če nimate dovolj kolagena?

Kolagen je ena najpomembnejših beljakovin v telesu in skoraj vsak telesni sistem potrebuje kolagen. Kadar nimate dovolj kolagena, boste verjetno opazili nekaj negativnih učinkov.

Staranju se žal ne moremo izogniti, zato lahko vsi ljudje pričakujemo, da se bo njihov videz nekoliko spremenil. Vendar so prezgodnji in izraziti znaki staranja klasičen znak, da v telesu potrebujete več kolagena.

Ko kolagen doseže izjemno nizko raven, lahko govorimo o pomanjkanju kolagena. Znaki pomanjkanja kolagena so lahko naslednji:

  • suha koža
  • šibka, tanka koža
  • povešena koža in gube
  • krhki lasje
  • krhki nohti
  • togi sklepi

Prednosti kolagena za kožo

Koža je največji organ našega telesa in igra ključno vlogo pri zaščiti pred okužbami in poškodbami. Staranje kože je normalen proces, ki se pojavi s starostjo in je posledica zmanjšanja proizvodnje kolagena v telesu. To vodi do izgube elastičnosti in napetosti kože ter videza gub in suhih linij.

Kolagen lahko pomaga pri preprečevanju znakov staranja kože. Številne raziskave so pokazale, da dodajanje kolagena v prehrano pomaga pri povečevanju proizvodnje kolagena v telesu in s tem izboljšuje elastičnost in napetost kože. Poleg tega lahko kolagen pomaga tudi pri zmanjševanju vnetij na koži in izboljšanju hidracije kože.

Poleg tega ima kolagen tudi druge koristi za kožo, kot je izboljšanje gostote in moči kože.

 Ali kozmetika s kolagenom res deluje?

Na voljo je v obliki za lokalno uporabo in za zaužitje, v preteklosti pa je bil priljubljen tudi kot injekcijsko sredstvo. Kar zadeva topične izdelke, kolagen najpogosteje najdemo v kremah (t. i. kolagenskih kremah), vendar glede na vaš predvideni cilj vaši kolagenski izdelki za nego kože morda ne bodo tako učinkoviti, kot bi želeli.

Kolagen v telesu upada od 20. leta dalje, vendar ga izgubljamo tudi s starostjo in drugimi dejavniki, kot so izpostavljenost soncu, kajenje in prekomerno uživanje sladkorja. Z drugimi besedami, s staranjem izgubimo več kolagena, kot ga ustvarimo. Kaj je torej rešitev?

Ena od idej je, da kolagen nanesemo na kožo v obliki kreme in ga tako poskušamo obnoviti, a žal to ne deluje. Molekule kolagena so namreč prevelike, da bi prodrle skozi povrhnjico kože.

Veliko bolj učinkovito je, da kolagen zaužijemo v obliki prehranskih dopolnil, ki vsebujejo hidroliziran kolagen. Hidroliziran kolagen se v postopku hidrolize encimsko razgradi na majhne delce, kar mu omogoča lažjo absorpcijo in lahko tako dejansko pridejo na mesto, kjer bi se nahajal kolagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *