Kolagen je beseda, o kateri ste že veliko slišali, še posebej, če ste kdaj na Googlu poiskali karkoli v zvezi z nego kože, preprečevanjem staranja ali mladostnim videzom.

V tem članku pa si bomo podrobno ogledali vlogo, ki jo ima kolagen v vašem vsakdanjem življenju zunaj področja kože in staranja.

Kaj je kolagen?

Kolagen je beljakovinska molekula, sestavljena iz aminokislin. Podpira sposobnost vezivnega tkiva, da se upira in razteza, kar je pomembno za dobro počutje celotnega telesa.

Ko pogledamo zdravje las, ima kolagen za lase bistveno vlogo pri oblikovanju las in splošnem zdravju lasišča.

Katere vrste oz. tipe kolagena poznamo?

Čeprav najbolj poznamo tri vrste oz. tipe  kolagena, družina kolagena obsega 28 članov. Oglejmo si najpogostejše vrste kolagena.

  • Kolagen tipa I

Kolagen tipa I je najbolj razširjen v našem telesu. Pomaga tvoriti našo kožo, kosti, kite, roženice, krvne žile in vezivno tkivo. Je tudi najmočnejši kolagen.

Kolagen tipa I lahko najdete v prehranskih dopolnilih z govejim ali ribjim kolagenom. Čeprav jajca in jajčne lupine vsebujejo nekaj kolagena tipa I, je v njih tudi sled kolagena tipa X.

Kolagen tipa I bo prinesel splošno debelejšo vrsto las, hkrati pa bo podpiral povečano rast las in zmanjšal lomljenje las.

  • Kolagen tipa II

Kolagen tipa II najdemo v našem hrustancu in vezivnem tkivu. Ščiti konce naših kosti in sklepov.

Kolagen tipa II najdemo v piščančji kostni juhi. Zaradi obilice mikrohranil, kot so magnezij, kalcij in beljakovine, lahko prinese veliko koristi za splošno moč vaših las.

  • Kolagen tipa III

Kolagen tipa III predstavlja večino, ko se sklicujemo na našo kožo in naše organe. Ta tip kolagena najdemo v govedu.

Zaradi vira bo vašemu telesu pomagal tvoriti beljakovine za lase, kar vam bo zagotovilo bolj zdrave in močnejše lase.

Prednosti kolagena za lase

  • Poveča elastičnost

Keratin je beljakovina, ki jo proizvajajo celice lasnih mešičkov in krepi ter spodbuja rast las.

Ta beljakovina nastaja iz več aminokislin, ki jih najdemo v kolagenu. Kolagen pomaga izboljšati kakovost las, saj poveča njihovo elastičnost in moč.

  • Spodbuja rast las

Zaradi škodljivega vpliva dejavnikov, kot so sonce, alkohol, presežek sladkorja in številni drugi, se proizvodnja kolagena sčasoma zmanjša in struktura začne razpadati.

Ta naravna upočasnitev nastajanja naravnega kolagena je lahko breme za telo. Kolagen je namreč bistvenega pomena za trdnost in elastičnost dermisa.

Sčasoma zaradi staranja in drugih naštetih dejavnikov vaše telo postane manj učinkovito pri obnavljanju dermisa, s čimer se poruši struktura kože, nohtov in las.

Podobno lahko k izpadanju las prispevajo pomanjkanje železa, avtoimunske bolezni, nizka raven ščitnice in hormonsko neravnovesje. Kolagenski dodatek pomaga pri spodbujanju rasti in zdravja las, saj zmanjšuje staranje kože in izboljšuje njeno elastičnost.

  • Obnovi mešiček

Kolagen kot naravni antioksidant pomaga odstraniti proste radikale, ki uničujejo lasne mešičke. Prosti radikali so produkt presnovnih procesov. Te spojine se v telesu razvijajo različno zaradi slabe izbire prehrane, stresa, onesnaževalcev zraka, kajenja, alkohola in številnih drugih.

Kolagen se bori proti tem prostim radikalom, ščiti lasni mešiček pred poškodbami in na koncu spodbuja zdrave in močne lase.

  • Vlaži

Kolagen izboljša tudi absorpcijo beljakovin, saj podpira prebavni trakt in zdravi črevesno sluznico, saj je maksimalna absorpcija beljakovin bistvena za zdravo rast.

V kombinaciji z drugimi sestavinami, kot so hialuronske kisline, kolagen obnavlja, vlaži in spodbuja zdravo okolje dermisa in foliklov. Podpira tudi difuzijo hranilnih snovi do mešička in s tem vlaži lase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *