Ali ste vedeli, da je kolagen najbolj razširjena beljakovina v vašem telesu?

Kolagen ima pomembno vlogo v številnih telesnih sistemih, vključno s sklepi, kostmi in seveda kožo. Kolagen s staranjem naravno razpada, vendar se vsi ne veselijo tanke kože in gub.

Kakšen je pomen kolagena za kožo? Kako kolagen vpliva na znake staranja? In kar je najpomembneje, kaj lahko storite za zaščito in obnovo kolagena?

Zakaj je kolagen pomemben za kožo?

Kolagen je strukturna beljakovina, ki je prisotna v vezivnih tkivih, kitah, koži, kosteh in hrustancu. Tem področjem zagotavlja podporo in trdnost ter pomaga pri obnovi tkiv, celični komunikaciji, migraciji in imunskem odzivu vašega telesa.

Kolagen ima zelo pomembno vlogo pri zdravju in delovanju celotnega telesa. Poleg tega, da zagotavlja ključno notranjo podporo, ima kolagen velike koristi tudi za kožo.

Kolagen in elastin sta bistveni beljakovini, ki dajeta koži elastičnost in poskočnost. Kolagen se proizvaja vse življenje, vendar se s starostjo naravno zmanjšuje. Medtem ko raven elastina doseže vrh v maternici in s starostjo počasi upada.

Predstavljajte si kožo majhnega otroka in si predstavljajte, kako mehka, napihnjena in čvrsta je. Otroci imajo tako čudovito kožo, ker je proizvodnja kolagena na vrhuncu, raven elastina pa je še vedno močna!

Prednosti kolagena

Kolagen daje koži moč in čvrstost. Vzdrževanje visoke ravni kolagena v telesu je ključnega pomena za ohranjanje strukturnega zdravja in preprečevanje znakov staranja kože. Jemanje prehranskih dopolnil s kolagenom lahko:

  • izboljša elastičnost kože
  • Izboljša vlaženje kože
  • Izboljša pretok krvi
  • Zaceli rane in prepreči nastanek brazgotin
  • prepreči in zmanjša strije
  • Zmanjšuje vidni celulit
  • zmanjšuje temne lise

Kaj povzroča izgubo kolagena?

Staranje, slaba prehrana in nekatera avtoimunska stanja, kot sta revmatoidni artritis in lupus, lahko povzročijo izgubo kolagena. Najpogostejši vzrok za izgubo kolagena je starost.

Po približno 25. letu starosti začne telo upočasnjevati proizvodnjo naravnega kolagena, čeprav ta funkcija nikoli ne bo popolnoma izginila, tako kot pri elastinu. To naravno zmanjšanje kolagena vodi v tanko kožo in gube, ki se s starostjo še poglabljajo.

Druge vzroke za izgubo kolagena je lažje nadzorovati. Ljudje, ki kadijo cigarete, imajo na primer več prezgodnjih znakov staranja zaradi oslabljenega kolagena in suhe kože. Tudi prekomerno pitje alkohola upočasnjuje nastajanje kolagena in omejuje sposobnost kože, da se sama obnavlja.

Poleg izogibanja cigaretam in alkoholu morate biti pozorni tudi na svojo prehrano. Sladka, predelana hrana povzroča glikacijo, ki kolagenu preprečuje, da bi v celoti sodeloval z vašimi celicami.

Sonce je največji sovražnik zdrave in čvrste kože. Vsakič, ko greste ven ali sedite na sončnem območju, si na obraz nanesite kremo za sončenje in sončna očala, da ga zaščitite. Sončna svetloba in UV-žarki razgrajujejo kolagen, zaradi česar se koža pospešeno stara.

Kaj se zgodi, če nimate dovolj kolagena?

Kolagen je ena najpomembnejših beljakovin v telesu in skoraj vsak telesni sistem potrebuje kolagen. Kadar nimate dovolj kolagena, boste verjetno opazili nekaj negativnih učinkov.

Staranju se žal ne moremo izogniti, zato lahko vsi ljudje pričakujemo, da se bo njihov videz nekoliko spremenil. Vendar so prezgodnji in izraziti znaki staranja klasičen znak, da v telesu potrebujete več kolagena.

Ko kolagen doseže izjemno nizko raven, lahko govorimo o pomanjkanju kolagena. Pomanjkanje kolagena je resen problem, ki ga je treba takoj odpraviti. Znaki pomanjkanja kolagena so lahko naslednji:

  • suha koža
  • šibka, tanka koža
  • povešena koža in gube
  • krhki lasje
  • krhki nohti
  • togi sklepi

Kako zaščititi kolagen v telesu?

Izgubi kolagena se s staranjem ne morete izogniti, vendar lahko ta proces upočasnite in omejite spremembe, ki jih bo vaše telo doživelo. Zaščita naravnega kolagena v telesu je ključnega pomena za preprečevanje vidnih znakov staranja kože. Na srečo obstaja nekaj preprostih previdnostnih ukrepov, s katerimi lahko poskrbite, da bo raven kolagena ostala čim višja.

  1. Ostanite hidrirani

Pitje večje količine vode je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svojo kožo na splošno. Voda je kot motorno olje za telo, saj poskrbi, da se celice sporazumevajo, vitamini absorbirajo in da se vse prenaša brez težav. Poleg pitja velike količine vode kožo od zunaj navlažite z dnevno vlažilno in nočno kremo.

  • Izogibajte se soncu

Sončna svetloba je za kožo iz več razlogov zelo škodljiva; izsušuje kožno pregrado, poškoduje celice ter razgrajuje kolagen in elastin. Ko se ta vlakna razgradijo, lahko traja dolgo, da koža ponovno pridobi prožnost in elastičnost. Poskrbite, da boste vsak dan uporabljali zaščitni faktor SPF 30 ali več, in se izogibajte dolgotrajnemu sedenju na soncu.

  • Prenehajte kaditi

Veliko ljudi kadi cigarete za sprostitev, vendar lahko tobačni izdelki uničujejo vašo kožo in povzročajo še več stresa. Toksini v cigaretah poškodujejo kolagen in elastin, poslabšajo cirkulacijo, povzročajo hiperpigmentacijo in drugo. Če ste kadilec, ki ga skrbi vaša koža, morate nujno zmanjšati uporabo cigaret.

  • Zaščita pred onesnaženjem

Ali ste vedeli, da lahko onesnaženost zraka škoduje kolagenu vaše kože? Onesnaževalci zraka povzročajo vnetja in ustvarjajo proste radikale v koži, ki razgrajujejo kolagen ter povzročajo težave z gubami in povešenostjo. Območjem z visoko onesnaženostjo, kot so središča mest, se ne morete vedno izogniti, lahko pa kožo zaščitite z vsakodnevnim umivanjem, pilingom ter uporabo zaščitne vlažilne kreme in sončne zaščite.

  • Uživajte več antioksidantov

Z antioksidanti bogata živila, kot so borovnice, češnje in temno zeleno listje, so odlična za podporo vaši koži in splošnemu zdravju. Antioksidanti nevtralizirajo proste radikale in preprečujejo, da bi vam kradli kolagen. Živila z antioksidanti pogosto dodajo tudi dodatno hidracijo in vitamin C, zato si priskrbite bogate pridelke!

  • Spodbujajte zdravo kožo

Uporabljajte izdelke za nego kože, ki ščitijo naravno kožno pregrado in podpirajo vzdrževanje kolagena. Sestavine, kot so retinol, vitamina C in E ter druge, podpirajo zdravje kože in spodbujajo naravno proizvodnjo kolagena v telesu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *