Naša koža je zelo učinkovita mreža celic, ki vse skupaj skrbijo, da ta ostane sijoča in zdrava – kolagen je faktor, ki igra pri temu zelo veliko vlogo. Je bistveni gradnik, ki poskrbi, da je koža vidno čvrsta in napihnjena, hkrati pa zadostne količine kolagena v telesu preprečujejo nastanek gub in drobnih linij.

Toda, kako točno deluje kolagen za kožo? Kaj je boljše – kozmetični izdelki ali prehranska dopolnila?

Kaj je kolagen?

Kolagen je strukturna beljakovina, ki jo vaše telo proizvaja naravno. Če bi si našo kožo predstavljali kot vzmetnico, bi bil kolagen vzmeti in notranje ogrodje, na katerem je zgrajeno vse ostalo – če vzamete to podporno osnovno ogrodje, se bo vaša vzmetnica povešala in izgubila svojo blazino.

Podobno so dolga vlakna kolagena, podobna vrvi, stkana skupaj in tvorijo mrežasto strukturo, ki pomaga ohranjati kožo vidno čvrsto in prožno. Ko se ta struktura razgradi, koža začne izgubljati svojo blazino in se težje odbija od majhnih, ponavljajočih se gibov, kot sta smeh in mežikanje. Zaradi tega se sčasoma pojavijo drobne linije, gube, krepki predeli in povešenost.

Večina strokovnjakov se strinja, da se naravna izguba kolagena začne že pri 20 letih. Izpostavljenost soncu, kajenje in slaba prehrana lahko ta proces še pospešijo.

Kako kolagen učinkuje na kožo?

  • Izboljša elastičnost kože: Kolagen je bistvenega pomena za ohranjanje elastičnosti kože, saj zagotavlja strukturno podporo in prožnost. S staranjem se proizvodnja kolagena zmanjša, kar povzroči manjšo elastičnost kože, kar se kaže v gubah in izgubi čvrstosti.
  • Spodbuja hidracijo kože: kolagen izboljša hidracijo kože, ker zadržuje vlago v koži. Ko pomaga zadrževati vlago, je koža bolj čvrsta in gladka.
  • Spodbuja zdravje kože: Kolagen lahko pomaga izboljšati zdravje kože, saj pomaga obnavljati celice in tkiva. To je še posebej pomembno, ko koža okreva po poškodbah, kot so opekline, rane ali akne.
  • Zmanjša videz gub: Ker kolagen pomaga ohranjati elastičnost kože, zmanjša videz gub. Z redno uporabo kozmetike, obogatene s kolagenom, lahko koža postane vidno bolj čvrsta, napeta in mlajšega videza.
  • Spodbuja proizvodnjo kolagena: Kolagen spodbuja lastno proizvodnjo naravnega kolagena v koži. To pomaga zmanjšati znake staranja in izboljša zdravje kože.
  • Izboljša polt: Kolagen lahko izboljša polt tako, da zagotavlja strukturo in podporo. To pomaga zmanjšati povešenost kože in izboljšati videz celotnega obraza.
  • Zmanjšuje videz celulita: Kolagen lahko pomaga zmanjšati videz celulita z izboljšanjem teksture kože in spodbujanjem proizvodnje kolagena. Koža postane bolj čvrsta, zmanjša se videz nepravilnosti.
  • Spodbuja rast las in nohtov: Kolagen pomaga spodbujati rast las in nohtov z zagotavljanjem vitalnih hranil za zdravo kožo, lase in nohte. To pomaga izboljšati videz in zdravje las in nohtov.

Kolagen v kozmetičnih izdelkih

V idealnem svetu bi lahko oblikovalci izdelkov za nego kože s topičnim izdelkom dostavili molekule kolagena globoko na površino kože – tako kot s hialuronsko kislino ali vitaminom C – in živeli srečno do konca svojih dni.

Žal so molekule kolagena preprosto prevelike, da bi se absorbirale na površini kože, kar pomeni, da izdelki za lokalno nego kože, obogateni s kolagenom, fizično ne morejo prodreti globoko na površino kože.

Ker so običajne molekule kolagena prevelike, da bi se lahko absorbirale na površini kože, nekateri izdelki uporabljajo hidroliziran kolagen – kolagen, ki je bil encimsko razbit na manjše delce. Poleg tega so potrebne tudi druge sestavine za nego kože, ki so namenjene koži s pomanjkanjem kolagena za mlajši videz kože.

Kljub temu je absorbcija kolagena skozi kožo še vedno precej neučinkovita. Zato priporočamo, da se za lepšo kožo, trše nohte in sijoče lase poslužujete prehranskih dopolnil s kolagenom.

Prehranska dopolnila s kolagenom

Prehranska dopolnila s kolagenom so postala priljubljena izbira za ljudi, ki želijo izboljšati zdravje in videz svoje kože.

Prehranska dopolnila s kolagenom so boljša od kozmetike, saj delujejo od znotraj navzven. Kozmetika, ki vsebuje kolagen, je lahko učinkovita, vendar je učinek običajno omejen na površino kože. Vendar pa lahko dodatki kolagena pomagajo obnoviti proizvodnjo kolagena v telesu in izboljšajo zdravje kože od znotraj navzven.

Obstaja veliko različnih vrst kolagenskih dodatkov, vendar so nekateri boljši od drugih.

  1. Hidroliziran kolagen – Najprej je pomembno izbrati prehranska dopolnila, ki vsebujejo hidroliziran kolagen. Hidroliziran kolagen se razgradi na manjše peptide, ki jih telo lažje absorbira.
  2. Koncentracija kolagena – Naslednji dejavnik, ki ga je treba upoštevati, je koncentracija kolagena v prehranskem dopolnilu. Višji odstotek kolagena v izdelku običajno pomeni večjo korist za kožo. Priporočeni dnevni odmerek kolagena je običajno med 5 in 10 grami, odvisno od izdelka.
  3. Dodane sestavine – Nekateri proizvajalci prehranskih dopolnil s kolagenom dodajo druge sestavine, ki lahko izboljšajo učinke izdelka na kožo. Na primer, nekateri izdelki lahko vsebujejo vitamine in minerale, kot so vitamin C, MSM, cink in baker, ki so ključni za tvorbo kolagena v telesu. Te dodane sestavine lahko izboljšajo absorpcijo kolagena in pomagajo pri obnovi zdrave kože.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *