Zakaj jemati prehranska dopolnila? Koliko časa traja, da se vidijo rezultati? Kako življenjski slog in prehranjevalne navade vplivajo na raven kolagena v telesu?

Kaj vpliva na raven kolagena v telesu?

Ko v svojo rutino vključite novo prehransko dopolnilo, je naravno pričakovati rezultate. Toda kako hitro se bodo ti rezultati pojavili?

Za začetek moramo reči, da je potrpežljivost ključna. Rezultati ne bodo vidni čez noč ali po enem tednu. Pri nekaterih stvareh lahko dokaj hitro pričakujete rezultate, vendar za popolne koristi poskrbite, da boste svojim dodatkom dali dovolj časa, preden se dokončno odločite o njihovi učinkovitosti.

Zakaj bi morali jemati dodatke kolagena?

Kolagen igra ključno vlogo pri zdravju vaše kože, kosti in vezivnega tkiva, saj ohranja vaše sklepe močne, naredi vašo kožo elastično in pomaga zaščititi vaše organe ter druge funkcije. Preprosto povedano, kolagen povezuje vsa tkiva v telesu. Pomislite na kolagen kot na “lepilo”, ki drži vse skupaj v telesu.

Količina tega “lepila”, ki ga vaše telo lahko naravno proizvede, se s staranjem zmanjšuje, pri čemer raven kolagena po 20. letu upada za približno 1 % na leto. Menopavza pa to izgubo še pospeši, kar prispeva k gubam, togim sklepom, obrabljenemu hrustancu in zmanjšani mišični masi.

Tu pridejo v poštev prehranska dopolnila s kolagenom. Raziskave so pokazale, da prehranska dopolnila s kolagenom podpirajo elastičnost kože, izboljšujejo togost sklepov, povečujejo gostoto kosti ter krepijo zdravje nohtov in las.

Koliko časa traja, da kolagen začne delovati?

Ni univerzalno sprejetega časovnega okvira, kdaj bo dodajanje kolagena pokazalo učinkovitost. Vendar je večina znanstvenih raziskav pokazala naslednje rezultate:

  • Učinki na kožo: 4 do 12 tednov
  • Mišična masa in moč: 3 mesece
  • Podpora zdravju sklepov: 4 do 6 mesecev
  • Podpora za tetive: 3 do 6 mesecev
  • Podpora kostni gostoti: 12 mesecev
  • Zdravje nohtov: 4 do 6 mesecev

Upoštevajte, da se rezultati razlikujejo od osebe do osebe, kar je povsem normalno. Pri nekaterih bodo rezultati vidni prej, pri nekaterih kasneje. Dejavniki, ki vplivajo na dopolnitev kolagena, so življenjski slog in prehranjevalne navade ter starost.

Dejavnikov, ki spodbujajo razgradnjo kolagena v telesu

Kako dobro se dodatek absorbira, je odvisno od več dejavnikov, vključno z izbiro prehrane, koncentracijo hranil, osebnim zdravjem in starostjo.

Spodaj je seznam dejavnikov, ki lahko zmanjšajo raven kolagena v telesu:

  1. Kajenje: kajenje zmanjšuje proizvodnjo kolagena. Poškoduje kolagen in elastin, kar vodi do gub in počasnega celjenja ran.
  2. Uživanje preveč sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov: Prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja zmanjša raven kolagena, ker obilica sladkorja poveča stopnjo glikacije, proces, pri katerem se sladkor veže na beljakovine in tvori molekule, imenovane AGE (Advanced Glycation Endproducts). Molekule AGE oslabijo strukturo kolagena in zmanjšajo njegovo moč za izgradnjo strukture kože, kar povzroči nastanek gub.
  3. Izpostavljenost ultravijolični svetlobi: Preveč sončne svetlobe zmanjša proizvodnjo naravnega kolagena in povzroči hitrejšo razgradnjo kolagena. Ultravijolično sevanje sonca povzroča gube.

Zdrava koža – Kako črevesje vpliva na stanje kože?

Naše prehranjevalne in življenjske navade določajo zdravje naše kože, kako hitro se staramo, kako hitro se regeneriramo in kako porabljamo hranila, ki jih zaužijemo s hrano ali prehranskimi dopolnili.

Naša absorpcija hranil je odvisna od zdravja črevesja. Tako kot imamo edinstven prstni odtis, imamo tudi edinstveno črevesje oziroma črevesno mikrobioto. Način prehranjevanja in življenjske navade vplivajo na vse segmente našega zdravja, tudi na kožo, sklepe in hrustanec.

Nezdravo črevesje lahko močno vpliva na:

  • splošno zdravstveno stanje, predvsem videz in zdravje kože,
  • hitrost staranja
  • pojav madežev, vnetij, ekcemov in rozacee.
  • Znanstveno je dokazano, da so črevesje naši drugi možgani, črevesje sintetizira 95 % serotonina in 50 % dopamina, brez katerega ni užitka, sreče ali dobrega spanca.

Kolagen je koristen za zdravje črevesja, saj vsebuje velike količine aminokislin glicina, glutamina in prolina, ki so lahko koristne za črevesni trakt in želodec.

Kako nadomestiti izgubljeni kolagen?

Kako torej nadomestimo izgubljeni kolagen? Na žalost to ni mogoče. Z jemanjem hidroliziranega kolagena pa lahko spodbudimo telo, da začne samo ponovno sintetizirati kolagen.

Seveda ne smemo pozabiti, da moramo kožo vsakodnevno hidrirati, tako zunanje kot notranje. Navlažena koža je že videti mlajša in bolj odporna na škodljive vplive okolja.

Najpomembneje pa je, da poskrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano, bogato s polnovredno hrano, da boste kar najbolje izkoristili kolagenski dodatek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *