Danes je na trgu veliko različnih izdelkov za nego kože, od katerih so nekateri sintetični, drugi pa naravni. Čeprav so vsi ti izdelki lahko koristni, so naravni izdelki na splošno boljša izbira.

Ali veste, kaj vsebujejo vaši izdelki za nego kože?

Zdi se, kot da zdaj vsi prisegajo na naravno kozmetiko in da to postaja nov trend. To lahko opazite na družbenih omrežjih, kjer vplivneži trdijo, da jim je povsem naravna kozmetika pomagala, da je njihova koža videti bolje kot kdaj koli prej. To lahko zasledite tudi na policah trgovin, kjer se nešteto izdelkov trži ob fotografijah čudovitih rastlin in uporablja žargon, kot je “nestrupeno”.

Tržne napovedi navajajo, da naj bi se trg naravne kozmetike do leta 2030 skoraj podvojil. Kar je sicer odlično, saj smo ljudje začeli bolj paziti na naše zdravje, bolj skrbni smo pri izbiri hrane, enako pa je tudi s kozmetiko, saj nam ni vseeno, kaj nanašamo na svojo kožo.

Namreč, tako kot naše telo potrebuje hrano za preživetje, prav tako naša koža potrebuje določena hranila, da lahko optimalno opravlja svojo nalogo.

Težava je v tem, da je izraz “naravno” precej nejasen. Ni formalnega sistema, ki bi urejal izraz ‘naravno’, ali pravne opredelitve, kaj ta izraz pomeni. Na trgu so sicer določeni certifikati, ki ”dokazujejo”, da je izdelek res naraven, vendar so zelo dragi in si jih marsikatero podjetje z naravno kozmetiko ne more privoščiti.

Torej na eni strani imamo izdelke, pri katerih zaradi pravne podlage ne smemo trditi, da so naravni po drugi strani pa lahko nekatera podjetja trdijo, da je izdelek naraven, čeprav ni.

Naravna vs. Konvencionalna kozmetika

V čem se torej naravna kozmetika razlikuje od konvencionalne kozmetike?

Naravna kozmetika temelji na ideji oziroma bistvu, da je čisto ves postopek prijazen naravi– od izbire surovin, predelovanja, pakiranja. Naravna kozmetika, naj bi vsebovala (samo) sestavine naravnega izvora, brez dodatka sintetičnih barvil, konzervansov in parfumov.

Razliko med sintetičnimi in naravnimi izdelki za nego kože lahko najbolj poudarimo z razpravo o njihovih sestavinah. Sestavine obeh vrst izdelkov se med seboj močno razlikujejo, tako da niti ne spominjajo na podobne izdelke.  Ko pogledate etiketo s sestavinami na sintetičnem izdelku, boste videli besede, kot so triklosan, gliceril stearat, barvilo št. 4 in vazelin. Te sestavine so narejene v laboratorijih, in čeprav lahko opravljajo svojo funkcijo, so lahko škodljive za telo.

Po drugi strani pa so naravni izdelki polni znanih sestavin, kot so jojobino olje, arganovo olje, jabolčni sok, limonin sok in tako naprej. Te sestavine ne le da niso škodljive za telo, ampak so pravzaprav koristne.

To je posledica dejstva, da vsebujejo vitamine za lase, kožo in nohte, kot so vitamin C, vitamin D, vitamin E, resveratrol, alfa-hidroksi kislina in druge, ki pomagajo telesu, da deluje na optimalni ravni.

Na drugi strani pa imamo konvencionalno kozmetiko, pri kateri je na voljo veliko več spojin, saj lahko vedno sintetiziramo nove in bolj učinkovite.

Moramo pa se zavedati, da konvencionalna kozmetika:

  • Vsebuje precej iritantov pod katere sodijo barvila, parfumi in ostale kemikalije, ki so lahko potencialno sporne
  • Ima večinoma negativen vpliv na okolje
  • Ne poznamo učinkov dolgotrajne izpostavitve nekaterim novejšim spojinam, ki so zelo popularne v kozmetičnih izdelkih (novejši konzervansi (fenoksietanol, klorheksidin, triklosan), samoporjavitvene sestavine, spojine za depilacijo)

Kakšne so pozitivne in negativne lastnosti naravne kozmetike?

Naravna kozmetika naj bi imela boljši učinek na kožo po daljšem času uporabe v primerjavi s konvencionalno. Sestavine, ki jih vsebujejo naravni izdelki, so namreč veliko varnejše od tistih, ki jih vsebujejo sintetični izdelki.  Razlog je v tem, da ne vsebuje potencialno spornih kemikalij, ki na koži lahko pustijo tudi negativne učinke.  

Ko na kožo npr. nanesemo losjon za telo, se sestavine, ki jih vsebuje, počasi potopijo v krvni obtok. Od tam neposredno vplivajo na številne telesne procese. Če so sestavine koristne, bodo imele tudi koristne učinke. Če pa so škodljive, bodo imele škodljive učinke na telo.

Izkazuje tudi manj negativnih učinkov na telo, saj konvencionalna kozmetika lahko vsebuje kemikalije, katerih učinkov še niso raziskani in poznani. Poleg tega pa naravna kozmetika predstavlja bistveno manjšo obremenitev za okolje. Razlogi za to so številni.

Sintetične kemikalije lahko namreč škodujejo živalim in rastlinam, s katerimi pridejo v stik. Če sintetične kemikalije iz sintetičnega izdelka prodrejo v zemljo, imajo lahko hude posledice za okoliške ekosisteme.

Prav tako tudi postopki, povezani s proizvodnjo tradicionalnih izdelkov za nego kože, zelo obremenjujejo okolje. Za pridobivanje nekaterih sestavin (aluminij, svinec itd.) je namreč potrebno rudarjenje. Rudarjenje povzroča veliko onesnaževanja in na koncu pušča negativen ogljični odtis v okolju.

Naravni izdelki za nego kože ne uporabljajo takšnih sestavin in zato ne potrebujejo rudarjenja. Ker uporabljajo samo naravne sestavine, ne škodujejo okoliškim rastlinam in živalim.

Naravnim izdelkom npr. naravni kremi za obraz prav tako ni potrebno dodajati parfumov, saj za vonj poskrbijo eterična olja, ki so del spojine, ki jo vgradimo v izdelek.

 Kaj pa negativne lastnosti?

Res je, da ima naravna kozmetika krajši čas uporabnosti kot konvencionalna kozmetika. Razlog je v tem, da so izdelovalci pri naravni kozmetiki omejeni z izbiro konzervansov.  Prav tako so olja, ki so del naravne kozmetike hitreje pokvarljiva. Hkrati pa lahko eterična olja dražijo kožo.

Kljub omenjenim negativnim lastnostim, mislimo, da je na trgu toliko izbire naravne kozmetike, da lahko vsak najde nekaj zase. S izbiro naravne kozmetike namreč hkrati poskrbimo zase in za naše okolje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *