Danes je na trgu ogromno proizvajalcev kolagena. Katerega izbrati? Zakaj ga izbrati? Kateri hidroliziran kolagen je najboljši?

So verjetno vprašanja, ki si jih marsikdo postavi preden se odloči za nakup kolagena.

Zato smo se odločili, da preučimo 5 ”najboljših” kolagenov na slovenskem trgu, ter vam olajšamo izbiro pri vašem naslednjem nakupu.

Kaj je hidroliziran kolagen?

Kolagen je vrsta beljakovine, ki jo najdemo po vsem telesu, tudi v koži, kosteh, sklepih in vezeh. Je glavni gradnik vseh vezivnih tkiv v telesu.

Kolagen je tudi najpogostejša beljakovina, ki jo najdemo v človeku. Sestavljen je iz aminokislin, ki so povezane v edinstveno strukturo in tvorijo močan a prožen gradnik.

 Ker proizvodnja kolagena s starostjo upada, veliko ljudi uporablja prehranska dopolnila. Ta namreč pomagajo naravno povečati raven kolagena v telesu.

Večina prehranskih dopolnil na trgu vsebuje hidroliziran kolagen. To je samo kolagen, razgrajen na manjše delce, imenovane peptidi, ki omogočajo boljšo absorpcijo v telesu.

Prehranska dopolnila s kolagenom se pogosto uporabljajo tudi za krepitev zdravja kože, saj kolagen dokazano izboljšuje elastičnost, vlažnost in teksturo kože.

Hidroliziran kolagen pa lahko pomaga tudi pri bolečinah v sklepih, krhkih in lomljivih nohtih, ter laseh.

Večina prehranskih dopolnil na trgu vsebuje hidroliziran kolagen. To je samo kolagen, razgrajen na manjše delce, imenovane peptidi, ki omogočajo boljšo absorpcijo v telesu.

Vendar pa vsi kolagenski dodatki niso enaki.

Kako izbrati najboljši hidroliziran kolagen?

Pri izbiri prehranskega dopolnila s kolagenom je potrebno upoštevati več dejavnikov:

  1. Vrsta prehranskega dopolnila: Prehranska dopolnila s kolagenom se na trgu pojavljajo v različnih oblikah:
  • Kapsule, pri katerih je pomembno, da so ustrezno formulirane in omogočajo raztapljanje na mestu predvidene absorpcije.
  • Prehranska dopolnila v prahu, ki se vmešajo v vodo ali druge pijače, moramo vmešati v tekočino in aktivne učinkovine že prej raztopiti.
  • Tekoče prehransko dopolnilo s kolagenom (vsebuje že raztopljene aktivne sestavine).
  • Izvor kolagena:

Kolagen lahko pridobivamo iz različnih virov. Poznamo ribji kolagen, goveji in svinjski kolagen. Dokazano najbolj učinkovit je ribji kolagen, saj ima kar 150% boljšo absorpcijo od govejega in svinjskega kolagena.

  • Dodane aktivne sestavine:

Kolagen mora skoraj nujno vsebovati vitamin C, saj ta igra pomembno vlogo pri sintezi kolagena v telesu. Ko zaužijemo hrano bogato z vitaminom C, se namreč sinteza kolagena poveča kar za 6x.

Dodatek plus pa so zagotovo še druge dodane aktivne sestavine, ki podpirajo zdravje kože, vključno s hialuronsko kislino, MSM-jem in cinkom.

  • Odmerjanje: Količina kolagena v dnevnem odmerku.

Čeprav ni uveljavljenih smernic glede tega, koliko kolagena bi morali zaužiti, študije kažejo, da se za varne in učinkovite štejejo odmerki od 2,5 do 15 g kolagenskih peptidov na dan.

5 Najbolj prodajanih kolagenov na trgu – v čem se razlikujejo?

  1. Kolagen shot – Gaianaturelle

Kolagen shot je koncentrirano prehransko dopolnilo v tekočini.

Vsebuje kar 5000 mg hidroliziranega ribjega kolagena, 1500 mg MSMja, hialuronsko kislino, biotin, vitamin C in B6 ter cink.

Prav tako ne vsebuje sladkorjev in je brez maščob. Okus pa ima po granatnem jabolku.

Kolagen shot je zasnovan tako, da izboljša elastičnost kože, gibljivost sklepov, ohranja lepe lase, čvrste nohte in urejeno prebavo.

Dopolnilo je izdelano tako, da ga lahko enostavno zmešate z vodo, limonado, sokom ali čajem. Lahko pa ga zaužijete tudi samostojno.

Kolagenu je priložen tudi dozirni pokrovček. Za najboljšo absorpcijo Kolagen shot zaužijte na tešče.

  • Kolagen UP – Malinca

Kolagen UP ni kolagen, saj ne vsebuje beljakovin. Prehranskemu dopolnilu so dodane sestavine, ki sodelujejo pri nastajanju kolagena v telesu.

Gre za izdelek iz rastlinskih izvlečkov in aminokislin lizin, prolin ter glicin. Dodani pa so mu tudi ceramidi.

Kolagen UP je veganski, brez glutena, laktoze, sladkorjev in brez okusa. Vsebuje izvleček šipka, zelenega čaja in pšenične ceramide.

Kolagen UP je prehransko dopolnilo v kapsulah, ki ga je potrebno zaužiti z veliko vode.

Slabost tega izdelka je to, da ne vsebuje dejanskega kolagena.

  • Kolagen z vitaminom C v prahu – Medex

Prehransko dopolnilo Kolagen z vitaminom C v prahu, vsebuje 10 g hidroliziranega govejega kolagen in vitamin C.

Zasnovano je tako, da povrne sijaj vašim lasem, utrdi vaše nohte in elastičnost vaše kože.

Kolagen v prahu lahko vmešate v sok, jogurt, kakav, mleko, čaj ali vodo in pustite stati približno 2 minuti.

Slabost tega izdelka je, da vsebuje goveji kolagen, ki je dokazano manj učinkovit od ribjega kolagena. Prav tako pa mu je dodano malo aktivnih sestavin.

  • Kolagen v prahu Premium Collagen Complex – Popolna postava

Kolagen v prahu Premium Collagen Complex, vsebuje hidroliziranega kolagen. Dodan mu je tudi vitamin C, hialuronska kislina, MSM in siliko.

Prehransko dopolnilo je zasnovano tako, da ti pomaga zagotoviti zdravje in sposobnost samoobnavljanja kože, las, nohtov in sklepov.

Zasnovan je tako, da ga lahko zmešate z vodo, limonado ali pa ga dodate v smoothie.

V dnevnem odmerku vsebuje 4,3 g kolagena.

Slabost tega izdelka je, da vsebuje najmanjšo količino kolagena v dnevnem odmerku.

  • Veganski kolagen ReNew – Ekolife natura

Veganski kolagen ReNew je prehransko dopolnilo v obliki kapsul. Telesu priskrbi vse esencialne sestavine, ki so izjemno pomembne za tvorbo kolagena v telesu, kot so: MSM, vitamin C, cink, aminokisline in zeleni čaj.

Slabost tega izdelka je, da ne vsebuje dejanskega kolagena.

Zaključek

Jemanje prehranskega dopolnila s kolagenom je lahko preprost in učinkovit način za ohranjanje lepše kože, močnih nohtov, sijočih las ter gibljivih sklepov.

Na voljo je ogromno izdelkov, ki vsebujejo različne odmerke in različne sestavine.

Pri izbiri ustreznega dodatka upoštevajte:

  • vrsto dodatka
  • izvor kolagena
  • dodane aktivne sestavine
  • odmerjanje

Kot pri vsakem prehranskemu dopolnilu se pred dodajanjem kolagena posvetujte z zdravnikom, če imate kakšno posebno zdravstveno stanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *