Tako kozmetika kot tudi vsi drugi izdelki, s katerimi se vsakodnevno srečujemo in jih uporabljamo, imajo na embalaži napisane različne oznake: naravno, organsko, vegansko, eko,.. Te oznake so si med seboj zelo podobne, zato nas zlahka zmedejo.

Naravna kozmetika, organska kozmetika, veganska kozmetika in sintetična kozmetika imajo svoje značilnosti in kriterije. Katero torej izbrati?

Certificirana naravna kozmetika

Nekateri izdelki naravne kozmetike imajo določene certifikate (npr. Ecocert, NATRUE, BDIH), ki jih neodvisne stranke po obsežnem postopku ocenjevanja podelijo za izdelke, ki izpolnjujejo določena merila.

Certificirana naravna kozmetika zagotavlja:

  • naravne sestavine, katerih izvor je mogoče izslediti
  • ne vsebuje sintetičnih dišav ali barvil

-izdelek se bio razgradi čim hitreje in popolno

-vse faze proizvodnje potekajo na ekološki, trajnosten in etičen način

-embalažni material je čim bolj ekološki

-brez testiranja na živalih

-testirano na ljudeh z dermatološkimi testi

Ne-certificirana naravna kozmetika

Ali je samo certificirana kozmetika resnično naravna kozmetika? Ne. Evropska kozmetična zakonodaja ne opredeljuje enotne definicije za naravno kozmetiko. Noben certifikat ne zagotavlja, da je kozmetika 100% naravna, ampak naravna le v določenem odstotku sestavin.  Priporočamo, da raje kot to, ali izdelek vsebuje certifikat naravna kozmetika, preverite sestavine produkta, ki ga kupujete. Certifikat naravna kozmetika se namreč lahko podeli oziroma kupi tudi produktom, ki vsebujejo le nizek odstotek naravnih sestavin.

Ekološka kozmetika

Ekološka kozmetika je kozmetika, katere vsaj 95 % sestavin je ekološko pridelanih. Predelava ali spreminjanje sestavin v laboratoriju ni dovoljeno z ekološko kozmetiko, za razliko od naravne kozmetike. Ekološka kozmetika ni avtomatsko naravna kozmetika, saj lahko vsebuje sestavino, ki je v naravni kozmetiki prepovedana. Določen odstotek sestavin v certificirani naravni kozmetiki mora biti ekološki, specifična količina pa se med različnimi certifikati razlikuje. Ecocert na primer zahteva, da je vsaj 20 % sestavin ekološko pridelanih (10 % sestavin pralnih izdelkov).

Veganska kozmetika

Veganska kozmetika ne vsebuje sestavin živalskega izvora, kot so čebelji vosek, med ali lanolin (mast iz volne). Veganska kozmetika ni samodejno naravna kozmetika: veganska kozmetika je lahko 100 % sintetična in dejstvo, da so sestavine veganske, ne zagotavlja, da je izdelek ekološki glede na sestavine ali proizvodne metode. Ustrezno naravna kozmetika ne pomeni avtomatsko isto kot veganska kozmetika. V naravni kozmetiki je dovoljena uporaba sestavin živalskega izvora, če so sestavine pridobljene na etičen način, ki živalim ne povzroča trpljenja. Veganski izdelki so pogosto označeni kot veganski. Vendar pa je na trgu na voljo veliko izdelkov, ki so primerni za vegane, vendar tega ne omenjajo posebej, saj je označevanje izdelkov kot veganske prostovoljno.

Sintetična kozmetika

Sintetična kozmetika vsebuje predvsem sestavine, ki so bile sintetično razvite v laboratoriju. Sintetična kozmetika je tisto, kar mnogi od nas dojemajo kot tradicionalno kozmetiko. Čeprav lahko sintetično kozmetiko v določenih razpravah pogosto označimo kot škodljivo ali slabšo od naravne kozmetike, je dobro vedeti, da mora sintetična kozmetika izpolnjevati tudi določene kriterije, ki zagotavljajo varnost izdelkov. Zakonodaja EU o kozmetičnih izdelkih določa enaka merila za kozmetične sestavine, ne glede na to, ali so neposredno iz narave ali rezultat laboratorijskega razvoja. Vendar sintetična kozmetika pogosto vsebuje na primer parabene, mineralna olja in sintetične parfume, katerih učinki na zdravje pri dolgotrajni uporabi so bili v več študijah pod vprašajem.

Kakšne sestavine vsebuje naravna kozmetika?

Kakšne sestavine torej vsebuje naravna kozmetika – ali kakšne sestavine ne vsebuje? Izraz naravna kozmetika in kaj pomeni na mednarodni ravni ni urejen. Medtem ko se nacionalni predpisi razlikujejo, so države v Evropski uniji pod zakonodajo EU o kozmetičnih izdelkih, ki ne določa posebnih zahtev za naravno kozmetiko.

Dejstvo, da izraz naravna kozmetika ni zakonsko zaščiten, je s potrošnikovega vidika pripeljalo do neprijetne situacije. Ker priljubljenost naravne kozmetike narašča, nekateri tržniki poskušajo izkoristiti trend z uporabo besednih zvez, kot sta »naravna kozmetika« ali »vsebuje naravne sestavine« v svojem trženju, tudi če zadevni izdelki v resnici ne bi izpolnjevali meril za naravno kozmetika. Na primer, izdelek lahko vsebuje majhno količino naravne sestavine, medtem ko so vse ostale sestavine sintetične, vendar se izdelek še vedno trži kot naravna kozmetika.

Hyaluron Face cream
Naravna vlažilna krema za obraz z več kot 95 % naravnih sestavin.

Tovrstno zavajajoče trženje se imenuje zeleno pranje. Kot je moralno vprašljivo zeleno pranje, je po drugi strani vodilo tudi v nadaljnji razvoj sistemov certificiranja, ki potrošniku olajšajo prepoznavanje pristne naravne kozmetike med vsemi, kar je na voljo na trgu. Po najvidnejših evropskih standardih za naravno kozmetiko, kot sta Ecocert in BDIH, bi morale sestavine, ki se uporabljajo v naravni kozmetiki, izhajati predvsem iz narave.

Naravna kozmetika lahko vsebuje naslednje sestavine:

  • naravna rastlinska olja in voske
  • rastlinski izvlečki
  • esencialna olja
  • posušeni in zmleti rastlinski deli
  • minerali soli in sladkorji
  • glina
  • alga
  • sestavine živalskega izvora, kot sta čebelji vosek in med

Naravna kozmetika ne sme vsebovati sintetičnih parfumov, barvil, silikonov, parabenov ali mineralnih olj, ki jih skoraj brez izjeme najdemo v sintetični kozmetiki. Te sestavine vplivajo na rok uporabnosti, konsistenco, vonj in videz izdelka. Omogočajo tudi enostaven nanos izdelka na kožo in ji dajejo gladko površino – s tem pa ustvarijo tudi podobo negovalnega učinka.

Naslednje sestavine so prepovedane v naravni kozmetiki:

  • sintetični parfumi in barvila
  • parabeni ali alergeni konzervansi, kot so metilizotiazolinon in konzervansi, ki sproščajo formaldehid
  • Polietilen glikoli (PEG) in polipropilen glikoli (PPG)
  • petrokemijski proizvodi, kot so mineralno olje, parafin in vazelin
  • silikonske spojine
  • sintetični UV filtri (npr. benzofenonske spojine, etilheksil metoksicinamat, PABA)
  • alkil sulfati (natrijev lavril sulfat, natrijev lavril sulfat)
  • živalski kolagen ali sestavine živalskega izvora, ki so bili pridobljeni na način, ki povzroča trpljenje ali smrt živali
  • ftalat
  • obsevane ali gensko spremenjene sestavine

Naravna kozmetika lahko vsebuje majhno količino določenih sintetičnih sestavin, ki izboljšajo obstojnost ali barvo izdelka. Konzervansi naredijo izdelek varen za uporabo, saj uničujejo bakterije in druge mikroorganizme, ki kontaminirajo izdelek. Kontaminirani izdelki lahko povzročijo okužbe. Konzervansi, ki se uporabljajo v naravni kozmetiki, so blage sestavine, ki se uporabljajo tudi v živilski industriji. Primer dovoljenega konzervansa je benzojska kislina, ki jo najdemo v naravi na primer v brusnicah in je sintetično proizvedena v laboratoriju za živilsko in kozmetično industrijo. Dovoljena koncentracija teh vrst sestavin se razlikuje glede na certifikacijski standard.

Čistilna pena za obraz
Naravna čistilna pena za obraz z MSM-jem in vitaminom B3.

Morda se sprašujete, zakaj je treba sintetično izdelati nekaj, kar je mogoče najti naravnost iz narave. Ali ne bi bilo bolje, če bi bile vse sestavine, ki se uporabljajo v naravni kozmetiki, 100 % naravne?

Ni nujno, saj obstajajo dobri razlogi za uporabo nekaterih sintetičnih sestavin. Bolj ekološko je sintetično proizvajati na primer benzojsko kislino, ker naravnih sestavin preprosto ni dovolj za potrebe vseh. Benzojsko kislino je mogoče izdelati v laboratoriju, tako da je njena molekularna struktura identična z benzojsko kislino, pridobljeno iz narave. Koža ne prepozna, ali je benzojska kislina v izdelku iz narave ali iz laboratorija.

Nabiranje sestavin iz narave in njihova predelava je tudi počasnejša in dražja od sintetične proizvodnje. Druga prednost sintetično proizvedenih sestavin je dejstvo, da jih je mogoče narediti čistejše v laboratoriju, kot bi bile v naravi – na primer težke kovine se lahko prenesejo iz tal v sestavine.

Vsak se sam odloči, na katere dejavnike bo poudaril pri izbiri izdelkov ali blagovnih znamk. Še vedno je dobro, da se zavedate razlik v sestavinah in načinih izdelave ter kako se kozmetika tudi trži, da se lahko na kozmetičnem pultu sprejemate informirane odločitve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *